Home Dania i dodatkiŚniadania Toskański placek z ciecierzycy – cecina

Toskański placek z ciecierzycy – cecina

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kuchnia toskańska jest niewyszukana i prosta, a przy tym zdrowa i naturalna. Placek z mąki z ciecierzycy, to doskonała, wytrawna przekąska dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i unikają glutenu. We Włoszech, a szczególnie w Toskanii placki te piecze się w tradycyjnych piecach do pizzy 🙂
Wystarczy wymieszać dobrej jakości mąkę z ciecierzycy z wodą, dodać sól, oliwę i zioła. Oczywiście nie bez znaczenia są szczegóły, takie jak temperatura pieczenia i proporcje. Im cieńszy placek, tym smaczniejszy, dlatego lepiej upiec go w większej blaszce. Podczas pieczenia, w kuchni unosi się kuszący orzechowo – czosnkowy zapach. Gotowy placek ma łagodny smak i chrupiącą skórkę. Świeży jest najsmaczniejszy. Bardzo polecam 🙂

 

Składniki
Do miseczki wlewam wodę. Stopniowo dodaję przesianą mąkę, intensywnie mieszając rózga kuchenną.
Dodaję oliwę, sól i przyprawy, wszystko mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.
Ciasto odstawiam na około 60 minut. Piekarnik nastawiam na 240 stopni.
Dno blaszki o wym. 30 x 24 cm, obficie smaruję oliwą i wylewam ciasto. Ciasto powinno sięgać do 0, 5 – 1 cm blaszki.
Placek daję do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Piekę około 20 minut. Placek jest gotowy, kiedy boki odejdą od blaszki, a brzegi i wierzch ładnie się przyrumienią.
Gotowy, gorący placek, można posypać solą, ziołami lub kminkiem 🙂
Uwagi – mąka z cieciorki doskonale się nadaje do zagęszczania sosów i jako dodatek do przeróżnych kotletów mielonych, mięsnych, warzywnych i z kaszy.

 

Inspiracja Klik

Powiązane posty

15 komentarzy

Magdalena 6 stycznia 2017 - 19:51

nie znałam tej potrawy, kusi:)

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 6 stycznia 2017 - 20:03

robiłam dziś coś podobnego, ale w zupełnie innym wydaniu 🙂 musiało być pysznie 🙂

Odpowiedź
Pieruńskie Maszkety 6 stycznia 2017 - 21:59

Nigdy nie słyszałam o takich plackach, bardzo fajnie wyglądają i mogą służyć jako alternatywa dla chleba

Odpowiedź
Megly 6 stycznia 2017 - 22:48

Pierwsze słyszę 🙂 Bardzo fajnie wygląda. Lubię poszerzać horyzonty i dowiadywać się o takich – dla mnie nowych – kulinarnych inspiracjach. Jak najbardziej chciałabym przetestować te pyszności. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Natalie 7 stycznia 2017 - 00:10

Super nazwa! Coś czuję, że by mi smakowało 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 7 stycznia 2017 - 17:06

Super 🙂 Wygląda naprawdę fajnie :);

Odpowiedź
Czynniki pierwsze 7 stycznia 2017 - 20:01

perwszy raz się spotykam z takim przepisem! Musimy go koniecznie wypróbować bo wygląda mega zachęcająco! 🙂

Odpowiedź
STS 7 stycznia 2017 - 22:13

Muszę spróbować!

Odpowiedź
lili 7 stycznia 2017 - 22:52

oj. weganski placek. Dajesz inspiracje na niedziele :)!

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 8 stycznia 2017 - 13:39

Ostatnio zastanawiałam się nad zrobieniem podobnego placka, w końcu wymyśliłam, że nie mam mąki z ciecierzycy. W szafce jednak leży sobie jakby nigdy nic, muszę zrobić!

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 8 stycznia 2017 - 17:37

Nie znam, nigdy ie jadłam, ale chętnie bm skosztowała 😉

Odpowiedź
Marzena 9 stycznia 2017 - 12:32

Super przepis, nigdy takiego placka nie jadłam 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 11 stycznia 2017 - 16:42

Muszę koniecznie spróbować !

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 12 stycznia 2017 - 21:44

Na pewno jest pyszny bo mąka z ciecierzycy w domowych krakersach czy innych przekąskach jest najlepsza 🙂

Odpowiedź
Pati 13 stycznia 2017 - 09:52

Genialny placek!

Odpowiedź

Zostaw komentarz