Zaciekawił mnie przepis z Biblioteczki poradnika domowego na ciasteczka z makiem z mąki krupczatki. Wykorzystałam resztkę maku, która od świąt zalegała w szafce i upiekłam małe, kruche, makowe ciasteczka. Są proste do zrobienia, surowa masa jest bardzo plastyczna, dobrze się na niej pracuje. Te ciastka podczas pieczenia zachowują swój kształt i nie rozpływają się na blaszce, można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecam dla dzieci i dorosłych 🙂
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki maku ( ja dałam 1/2 szklanki)
- 20 dkg masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- sól ( na czubek łyżeczki)
- Mąki, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewam do miseczki, dodaję resztę składników. Wszystko wyrabiam w całość. Ciasto owijam w folię o daję do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowuję po kawałku na grubość ok. 1/2 cm. Foremką wycinam dowolne kształty.
- Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę na środkowej półce ok. 13 min. w temp.180 stopni. Ciasteczka powinny się lekko zrumienić 🙂
22 komentarze
pyszne serduszka 🙂
Uroczo się prezentują!
Śliczne ,piegowate i kwiatek też uroczy.
pyszności:)
Piegowate pychotki !!!
Prześliczne te ciasteczka! Uwielbiam wszystko co z makiem 🙂
widzę mak i jestem w 7 niebie <3 <3
Booosko 😀
Są świetne, idealne na podwieczorek 🙂
Śliczne te serduszka….:)) bardzo lubię wszystko co z makiem…. :))
Ale śliczniutke!
Faktycznie, nie są zbyt pracochłonne 🙂 szybkie ciasto i szybie pieczenie 🙂
Uwielbiam makowe wypieki – muszę spróbować tych ciastek.
Dziękuję dziewczyny, pozdrawiam 🙂
Ale pięknie wyglądają z takimi makowymi piegami 😉
Muszę wziąć się do roboty bo i u mnie mak leży sobie w szafce i czeka na zmiłowanie. Ten przepis idealnie się przyda. 🙂
Urocze serduszka i pycha do kawki ! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Częstuję się 🙂
Zapraszam 🙂
Muszę upiec takie pyszne makowe smakołyki!
taką ilość maku toleruję, natomiast nie lubię makowych mas do przekładania ciasta.
pyszne:)
Ciastka wypróbowałam w tamtym tygodniu… Bardzo szybko znikły, także to świadczy, że były smaczne… 🙂
Dziękuję…u mnie również szybko znikają : )