Home Dania i dodatki Dobra surówka do obiadu

Dobra surówka do obiadu

autor admin
Dobra surówka do obiadu
Print Friendly, PDF & Email

Rzadko łączę tartą marchewkę z delikatnymi liśćmi sałaty masłowej, lodowej lub sałatki rzymskiej. Bardzo niesłusznie, te warzywa świetnie się uzupełniają i z dodatkiem ostrej cebulki czerwonej i sosu jogurtowego, będą smacznym i prostym dodatkiem do każdego obiadu 🙂

Składniki

  • 2 małe sałatki rzymskie ( sałatki rzymskie mini )
  • 1 mała cebulka czerwona
  • 1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 marchewka

Sos jogurtowo – musztardowy

  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej

Składniki na sos, dokładnie mieszam.

Liście sałaty, dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Układam jeden na drugim i kroję na wąskie paseczki.

Cebulkę obieram i kroję w bardzo małą kostkę.

Marchewkę obieram i ścieram na mniejszych oczkach.

Wszystkie składniki na surówkę, daję do miski i delikatnie mieszam. Tuż przed podaniem, dodaję sos jogurtowy.

Surówkę można podać na dwa sposoby. Można pomieszać całość z sosem, lub surówkę bez sosu podzielić na salaterki i na każdą porcję, położyć kleks sosu jogurtowego 🙂 Smacznego 🙂

Powiązane posty

2 komentarze

Beti 18 grudnia 2018 - 14:17

Moje smaki, muszę ją koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedź
Magdalena 18 grudnia 2018 - 15:40

ale pychotka:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz