Home Dania i dodatki Papryki zapiekane po meksykańsku

Papryki zapiekane po meksykańsku

autor admin
Papryka zapiekana
Print Friendly, PDF & Email

Pomysł na obiad, na leniwy weekend dla całej rodziny. Są tu zdrowe i wartościowe produkty, a całość tworzy bardzo zgraną smakowo potrawę. Mięso w sosie meksykańskim możesz przygotować dzień wcześniej, to bardzo ułatwi przygotowanie obiadu na drugi dzień. Znakomity smak i zapach pieczonej – nadziewanej papryki, bez wątpienia wszystkim przypadnie do gustu 🙂

Składniki / 4 porcje

  • 6 dużych papryk
  • 200 g ryżu
  • 400 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 mniejsze cebule
  • 4 pomidory bez skórki drobno pokrojone
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • olej do smażenia
  • ser mozzarella lub żółty ( opcjonalnie )

Papryki kroję wzdłuż na dwie połowy, usuwam pestki.

Ryż gotuję w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Odstawiam.

Cebulę kroję w piórka i daję na rozgrzany olej, smażę do czasu kiedy cebulka się zeszkli. Dodaję mielone mięso.

Mięso smażę mieszając, do czasu kiedy zmieni kolor. Dodaję czosnek, pomidory i papryki w proszku. Całość duszę pod przykryciem, na małym ogniu około 30 minut. Na koniec dodaję odcedzoną fasolę, całość mieszam i w razie potrzeby doprawiam do smaku.

W misce dokładnie mieszam ryż z mięsem. Papryki napełniam farszem i układam w naczyniu do zapiekania. Na dno naczynia, wlewam 3/4 szklanki wody.

Papryki zapiekam w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni około 30 minut. Kilka minut, przed końcem pieczenia można posypać nadzienie startym serem ( mozzarella lub żółty twardy ) lub posiekaną kolendrą.

Od razu podaję. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Magdalena 28 września 2018 - 20:40

dawno już nie jadłam nadziewanych papryk, pyszny pomysł:)

Odpowiedź
napiecyku 28 września 2018 - 21:20

Polecam papryki w takiej odsłonie 🙂

Odpowiedź
Ania 29 września 2018 - 00:25

Bardzo smaczne papryczki 🙂 Wieki już nie jadłam, ale teraz mnie zachęciłaś do przygotowania 🙂

Odpowiedź
Natalia 29 września 2018 - 07:54

Ja chyba takiej papryki jeszcze nie jadłam 🙂 Pysznie wygląda.
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
napiecyku 29 września 2018 - 13:59

Musisz to nadrobić 🙂

Odpowiedź
Magda 30 września 2018 - 16:30

Jesienią i zimą takie meksykańskie smaki świetnie smakują i rozgrzewają 🙂

Odpowiedź
Renata Kawa 30 września 2018 - 19:22

Zawsze wracam do przepisu zapiekanych papryk, ale w opcji meksykańskiej przyznaję – nie robiłam! Piękne zdjęcia, apetyczne 😉

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 1 października 2018 - 14:14

Leniwy weekend za nami 🙂 A Ty jak zwykle ze smaczną propozycją

Odpowiedź

Zostaw komentarz