Home Dania i dodatki Kalafior w panierce z parmezanem

Kalafior w panierce z parmezanem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Chyba wszyscy lubimy letnie obiady z kalafiorem, jajkiem sadzonym i zimnym kefirem. Lekko obgotowany kalafior z panierką, można krótko obsmażyć lub zapiec w piekarniku. Ostry smak parmezanu i wędzonej papryki z pewnością każdemu przypadnie do gustu 🙂

Składniki

  • 1  kalafior
  • 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczka tymianku
  • 1/3 łyżeczka pieprzu

Kalafior dzielę na pół i daję do osolonego wrzątku. Gotuję do czasu, kiedy będzie al’dente. Kalafior nie powinien się rozpadać.

Kalafior odcedzam, lekko studzę i dzielę na mniejsze różyczki lub kroję na grube plastry.

Jajka ubijam rózgą kuchenną, dodaję tymianek, pieprz i wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszam.

Różyczki kalafiora zanurzam w rozkłóconym jajku, następnie delikatnie w parmezanie.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju rzepakowego. Kawałki kalafiora krótko smażę na rumiano.

Kalafiora można także zapiec w piekarniku. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Kalafior smakuje z jajkiem sadzonym, świeżo posiekanym szczypiorkiem i schłodzonym kefirem. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

5 komentarzy

Iwona 20 czerwca 2018 - 18:47

W takiej panierce to dopiero pyszny kalafiorek musi być 🙂

Odpowiedź
Anna 21 czerwca 2018 - 12:24

Idealne jedzonko na lato 🙂 Pyszniutko 🙂

Odpowiedź
Natalia 21 czerwca 2018 - 14:04

Super patent na kalafiora 🙂 Uwielbiam go, ale w takiej wersji nie jadłam 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 22 czerwca 2018 - 15:07

Zobacz, taki prosty obiad, a smaczny, że ach…super

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 czerwca 2018 - 14:48

Tak przygotowany kalafior z jajeczkiem wygląda bardzo apetycznie 🙂 Nie robiłyśmy jeszcze kalafiora w panierce 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz