Strogonow drobiowy

Print Friendly
Pyszny, esencjonalny i bardzo pożywny, idealny na chłodne zimowe wieczory – właśnie taki jest mój ulubiony gulasz Strogonow. W składzie oryginalnego przepisu, powinna się znaleźć polędwica wołowa, pieczarki, cebula, ogórek kiszony i przecier pomidorowy.
Do mojego gulaszu dodałam udziec z indyka, który sam w sobie jest kleisty i prosty w przygotowaniu. Każdy gulasz wzbogacam smakiem ostrej musztardy, która dodatkowo fajnie zagęszcza sos. Gulasz, bardzo zyskuje na smaku na następny dzień, dlatego warto przygotować go w podwójnej porcji :)

 

                                                                      Składniki
  • 500 g udźca z indyka bez skóry
  • 250 g obranych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
  • 2 małe papryki pokrojone w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 ogórki kiszone starte na tarce
  • 2 płaskie łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 szklanka bulionu ( opcjonalnie może być woda )
  • 4 liści laurowe
  • kilka rozgniecionych nasion jałowca
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • cebulka dymka do podania
Mięso indyka kroję w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju lub łyżkę masła klarowanego.
Na rozgrzany tłuszcz daję czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę w proszku. Całość smażę mieszając, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę. Zawartość patelni odkładam do miseczki.
Na tej samej patelni, ponownie rozgrzewam tłuszcz, dodaję mięso, liście laurowe i nasiona jałowca.
Smażę mięso do czasu, kiedy zmieni kolor i się przyrumieni. Dolewam bulion, dodaję przecier pomidorowy i ogórki kiszone. Całość duszę około 40 minut na małym ogniu.
Dodaję pieczarki z cebulką, paprykę i musztardę. Całość duszę kolejne 15 minut.
Na koniec całość doprawiam do smaku. Podaję na gorąco z posiekaną cebulką dymką 🙂
Smacznego 🙂

 

 

komentarzy 8

  1. Magdalena 7 lutego 2018 at 20:08 Reply

    wspaniałe danie na zimę 🙂

  2. Salvador Dali 7 lutego 2018 at 20:28 Reply

    to super pomysł! Z drobiem, kurczę muszę spróbować 🙂
    wygląda obłędnie, a teraz idealna pora 🙂

  3. Kobieta po 30 9 lutego 2018 at 14:19 Reply

    Niezawodny 🙂

  4. Ania - Fabryka Pomysłów 11 lutego 2018 at 12:40 Reply

    pysznie i treściwie 🙂 rozgrzeje w te chłody idealnie 🙂

  5. Rebecca Sharp 11 lutego 2018 at 19:40 Reply

    Czyli połączenie kuchni francuskiej z rosyjską.
    Świetna sprawa i apetyczny wygląd!

  6. Agnieszka Wieczorek 11 lutego 2018 at 20:30 Reply

    Strogonow drobiowy u nas pojawia się bardzo często 🙂 Bardzo lubimy 🙂

  7. Megly 12 lutego 2018 at 10:50 Reply

    Bardzo podoba mi się ten strogonow.
    Sama za takimi przepadam, więc to moja bajka.
    Pozdrawiam serdecznie! Buziaki

  8. Marzena 13 lutego 2018 at 12:29 Reply

    Bardzo go lubimy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *