Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Strogonow drobiowy

Strogonow drobiowy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pyszny, esencjonalny i bardzo pożywny, idealny na chłodne zimowe wieczory – właśnie taki jest mój ulubiony gulasz Strogonow. W składzie oryginalnego przepisu, powinna się znaleźć polędwica wołowa, pieczarki, cebula, ogórek kiszony i przecier pomidorowy.
Do mojego gulaszu dodałam udziec z indyka, który sam w sobie jest kleisty i prosty w przygotowaniu. Każdy gulasz wzbogacam smakiem ostrej musztardy, która dodatkowo fajnie zagęszcza sos. Gulasz, bardzo zyskuje na smaku na następny dzień, dlatego warto przygotować go w podwójnej porcji :)

 

                                                                      Składniki
  • 500 g udźca z indyka bez skóry
  • 250 g obranych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
  • 2 małe papryki pokrojone w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 ogórki kiszone starte na tarce
  • 2 płaskie łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 szklanka bulionu ( opcjonalnie może być woda )
  • 4 liści laurowe
  • kilka rozgniecionych nasion jałowca
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • cebulka dymka do podania
Mięso indyka kroję w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju lub łyżkę masła klarowanego.
Na rozgrzany tłuszcz daję czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę w proszku. Całość smażę mieszając, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę. Zawartość patelni odkładam do miseczki.
Na tej samej patelni, ponownie rozgrzewam tłuszcz, dodaję mięso, liście laurowe i nasiona jałowca.
Smażę mięso do czasu, kiedy zmieni kolor i się przyrumieni. Dolewam bulion, dodaję przecier pomidorowy i ogórki kiszone. Całość duszę około 40 minut na małym ogniu.
Dodaję pieczarki z cebulką, paprykę i musztardę. Całość duszę kolejne 15 minut.
Na koniec całość doprawiam do smaku. Podaję na gorąco z posiekaną cebulką dymką 🙂
Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Magdalena 7 lutego 2018 - 20:08

wspaniałe danie na zimę 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 7 lutego 2018 - 20:28

to super pomysł! Z drobiem, kurczę muszę spróbować 🙂
wygląda obłędnie, a teraz idealna pora 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 9 lutego 2018 - 14:19

Niezawodny 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 11 lutego 2018 - 12:40

pysznie i treściwie 🙂 rozgrzeje w te chłody idealnie 🙂

Odpowiedź
Rebecca Sharp 11 lutego 2018 - 19:40

Czyli połączenie kuchni francuskiej z rosyjską.
Świetna sprawa i apetyczny wygląd!

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 11 lutego 2018 - 20:30

Strogonow drobiowy u nas pojawia się bardzo często 🙂 Bardzo lubimy 🙂

Odpowiedź
Megly 12 lutego 2018 - 10:50

Bardzo podoba mi się ten strogonow.
Sama za takimi przepadam, więc to moja bajka.
Pozdrawiam serdecznie! Buziaki

Odpowiedź
Marzena 13 lutego 2018 - 12:29

Bardzo go lubimy

Odpowiedź

Zostaw komentarz