Praliny z ekspandowanej kaszy jaglnej

Print Friendly
Chrupiące kuleczki z ekspandowanej kaszy jaglanej, sklejone masą z suszonych daktyli, będą fantastyczną przekąską dla wielbicieli zdrowych słodyczy. Namoczone daktyle miksuję z dodatkiem tahini lub masła orzechowego. Powstaje gładka, dość słodka masa, która świetnie się nadaje do łącznia kaszy ekspandowanej. Polecam bardzo dla małych i dużych łasuchów 🙂

Składniki
  • 130 g. ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek
  • 1 i 1/2 łyżka tahini ( opcjonalnie masło orzechowe )
Daktyle zalewam wrzątkiem i zostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam, daję do pojemnika małego blendera, dodaję tahini. Wszystko miksuję na gładką masę.
Do miseczki wsypuję ekspandowaną kaszę, dodaję masę daktylową. Wszystko dokładnie mieszam w dłoniach.
Z gotowej masy, odrywam małe kawałki i formuję większe kuleczki. Przy tej czynności, warto delikatnie zwilżyć dłonie.
Kuleczki można dać do lodówki do schłodzenia. Smaczne, zdrowe i proste 🙂
Smacznego 🙂

komentarzy 11

  1. Magdalena 11 stycznia 2018 at 20:34 Reply

    takie proste, a takie pyszne;)

  2. Agnieszka Wieczorek 11 stycznia 2018 at 21:39 Reply

    Ojej! Bardzo lubię takie praliny! Ale mi smaku narobiłaś 🙂

  3. Ewa 13 stycznia 2018 at 09:03 Reply

    Chętnie się poczęstuję 🙂

  4. Ania - Fabryka Pomysłów 13 stycznia 2018 at 22:36 Reply

    wspaniałe i zdrowe łakocie, to lubię 🙂

  5. Rebecca Sharp 14 stycznia 2018 at 20:48 Reply

    Ale świetnie wyglądają. Można takie zapakować na oryginalny prezent. Na pewno skorzystam z tego przepis. Mam nadzieję, że wyjdą mi również tak apetyczne.

    • napiecyku 14 stycznia 2018 at 21:28 Reply

      Polecam, na pewno wyjdą 🙂

  6. Marzena 15 stycznia 2018 at 11:42 Reply

    Wspaniałe małe przyjemności. Uwielbiam takie słodkości

  7. Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 stycznia 2018 at 11:43 Reply

    Uwielbiamy takie „szyszeczki” 😀 Wyglądają przeuroczo 🙂

  8. SalvadorDali 15 stycznia 2018 at 17:22 Reply

    boskość <3 uwielbiam takie słodkości na raz <3

  9. Agusto 16 stycznia 2018 at 10:50 Reply

    Właśnie szykuję się do przygotowania szyszek z „dmuchanego” ryżu według świeżo podpatrzonego przepisu, też z daktylami zamiast krówek a tu podobny przepis, tylko z kaszą. To się chyba jakiś trend w przygotowywaniu słodkich przekąsek zaczyna zaznaczać 🙂

    • napiecyku 16 stycznia 2018 at 11:30 Reply

      To prawda 🙂 Ja ogólnie jestem fanką kaszy jaglanej, stąd ten wybór 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *