Tarta z grzybami

Print Friendly
Leśne grzyby z cebulą i czosnkiem, zatopione w śmietanowo – jajecznym farszu. A to wszystko zapieczone na delikatnym, kruchym spodzie. Taka rodzinna tarta, była zwieńczeniem każdego, jesiennego grzybobrania w rodzinie Pani Pauliny.
Kolejny „Przepis z szuflady” kusi zapachem, smakiem i kolorem. Jeżeli nie macie mrożonych grzybów, śmiało możecie zastąpić leśne grzyby pieczarkami. Do farszu oprócz grzybów, trafiły również suszone zioła i szczypiorek. Olej Kujawski z ostrą papryczką, pomidorami i bazylią dodał potrawie wyrazistości.
Tarta fajnie się sprawdzi na rodzinne obiady i na spotkania z przyjaciółmi. Można ją przygotować wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać. Bardzo polecam – spróbujcie bo warto 🙂

Składniki na ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • spora szczypta soli
Składniki na farsz
  • 2 jajka
  • 170 g gęstej śmietany 12 %
  • 100 g startego sera żółtego
  • 250 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka plasterków szynki lub chudego boczku
  • olej Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • pęczek szczypioru
  • sól, pieprz
Mąkę, sól i pokrojone na mniejsze kawałki masło daję do pojemnika blendera i miksuję do czasu, aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodaję jajko i wyrabiam gładkie ciasto. Ciastem wylepiam dno i boki żaroodpornej foremki o średnicy 24 cm. Foremkę z ciastem, daję do lodówki na około 20 minut.
Schłodzone ciasto nakłuwam widelcem i daję do piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podpieczony spód wyciągam z piekarnika i odstawiam.
Grzyby leśne lub pieczarki dokładnie czyszczę i kroję w grubsze plastry. Cebulę kroję w piórka. Czosnek drobno siekam. Plasterki szynki również kroję na mniejsze kawałki.
Na większej patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju Kujawski. Na rozgrzany olej daję cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję czosnek, szynkę i grzyby. Wszystko smażę około 5 minut, mieszając co jakiś czas.
W miseczce dokładnie mieszam śmietanę i jajka, do masy dodaję ser, szczypiorek i zawartość patelni. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, dosypuję zioła.
Farsz równomiernie rozkładam na podpieczone ciasto. Całość zapiekam kolejne 35 minut w temp. 180 stopni.
Tarta najbardziej smakuje na ciepło. Można ją tuż przed podaniem podgrzać. Smacznego 🙂

 

 

komentarzy 10

  1. Magdalena 8 grudnia 2017 at 20:34 Reply

    ale pysznie wygląda!

  2. Ania 9 grudnia 2017 at 00:36 Reply

    Na taką tartę miałabym ochotę 🙂 Pycha 🙂

  3. marcelina 9 grudnia 2017 at 08:45 Reply

    Na tartę w wersji wytrawnej zawsze mam smaka! 🙂

  4. Ewa 9 grudnia 2017 at 11:36 Reply

    Smak i zapach warte popełnienia 🙂

  5. Gotowanie...to proste ! 9 grudnia 2017 at 16:08 Reply

    Smakowita tarta, aż bym zjadła, nawet teraz 😉

  6. Agnieszka Wieczorek 10 grudnia 2017 at 15:24 Reply

    Aż mi w brzuszku zaczęło burczeć na sam widok tej tarty <3 Przepysznie się zapowiada

  7. Ania - Fabryka Pomysłów 10 grudnia 2017 at 15:43 Reply

    pyszna tarta 🙂

  8. Królowa Karo 10 grudnia 2017 at 15:49 Reply

    Przeczytałam pierwsze trzy zdania i… pociekła mi ślinka 🙂

  9. Megly 11 grudnia 2017 at 08:10 Reply

    A wiesz, że chętnie bym się nawet skusiła na tę tartę?
    Ach, musi smakować świetnie.
    Super, piszę się.
    Pozdrawiam poniedziałkowo 🙂

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 grudnia 2017 at 14:54 Reply

    Takiej tarty jeszcze nigdy nie jadłyśmy, z tymi grzybami musi smakować obłędnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *