Żeberka zapiekane w kapuście kiszonej

Print Friendly
Żeberka jadamy bardzo rzadko, ale jeżeli już, to właśnie żeberka zapiekane w kapuście kiszonej. Bardzo podobny przepis, ma moja mama w swoim starym zeszycie. Tutaj smaki, bardzo fajnie się uzupełniają. Jeżeli żeberka wcześniej damy do marynaty, a potem poddusimy na patelni, czas pieczenia w piekarniku bardzo się skróci.
Jest to kolejny przepis z serii „Przepisy z szuflady”, nadesłany przez Panią Anetę. Do marynaty i smażenia, dodałam olej smakowy Kujawski – ostra papryka, bazylia, pomidor. Ten olej wyróżnia ciekawa, pikantna nuta, która świetnie się komponuje z daniami mięsno – warzywnymi.
Polecam to danie na zimowy, biesiadny posiłek dla rodziny i przyjaciół. Będzie smakował w towarzystwie, szklanki dobrego piwa. Zapraszam na przepis 🙂

 

Czas przygotowania + smażenia – 35 minut    Czas pieczenia – 60 minut    Łączny czas – 95 minut
Składniki
  • 70 dkg
  • 70 dkg kapusty kiszonej z marchewką
  •  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu ( opcjonalnie może być woda )
  • przyprawy – majeranek, cząber, papryka słodka, sól i pieprz
  • olej smakowy Kujawski – papryka ostra, bazylia, pomidor
  • 1/2 szklani świeżo posiekanej pietruszki
  • 2 cebule
Żeberka dzielę na mniejsze porcje. Nacieram suszonymi ziołami, papryką, pieprzem i umiarkowanie solą. Przekładam do miseczki i obficie skrapiam olejem Kujawski – papryka ostra, bazylia, pomidor. Tak przygotowane żeberka daję do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju Kujawski z ostrą papryką. Na olej kładę żeberka i smażę na rumiano z każdej strony, a następnie duszę pod przykryciem około 30 minut.
Kapustę kiszoną, odciskam delikatnie z nadmiaru wody. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać lub krótko zagotować i odcedzić.
Cebulę kroję w piórka i krótko smażę na oleju Kujawskim, kiedy cebula odparuje wodę, odstawiam.
Do szklanki wody lub bulionu, daję przecier pomidorowy, całość mieszam.
Dno naczynia do zapiekania wykładam kapustą, na kapustę wykładam kolejno cebulę i żeberka. Żeberka wciskam w kapustę. Całość polewam równomiernie bulionem lub wodą i daję do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Czas pieczenia około 60 minut.
Żeberka z kapustą podaję na ciepło. Każdą porcję posypuję świeżo posiekaną pietruszką 🙂 Smacznego 🙂

 

 

 

komentarzy 15

  1. Ladylaura. 23 listopada 2017 at 19:57 Reply

    Pysznie,uwielbiam.

  2. Magdalena 23 listopada 2017 at 20:29 Reply

    pyszny, jesienny obiad 🙂

  3. Ania 23 listopada 2017 at 21:16 Reply

    Takie dania bardzo lubię 🙂 Wpraszam się jutro na taki obiad 🙂

    • napiecyku 23 listopada 2017 at 21:47 Reply

      Zapraszam Aniu 🙂

  4. Katarzyna 23 listopada 2017 at 21:43 Reply

    Wyglądają bosko,i pewnie tek samo smakują.aż mi ślinka poleciała

    • napiecyku 23 listopada 2017 at 21:47 Reply

      O tak, pyszna potrawa 🙂

  5. Gotowanie...to proste ! 23 listopada 2017 at 22:40 Reply

    Jak to smakowicie wygląda 🙂

  6. Marzena 25 listopada 2017 at 17:09 Reply

    Jejku jak one pysznie wyglądają 🙂

  7. Sosna 26 listopada 2017 at 10:59 Reply

    Smakowicie 🙂

  8. Agnieszka​ Wieczorek 26 listopada 2017 at 11:52 Reply

    Tak przygotowane żeberka muszą smakować wyśmienicie! Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  9. Ania-Fabryka Pomysłów 26 listopada 2017 at 15:16 Reply

    Apetyczne danie 🙂 dawno nie jadłam żeberek

  10. Magda 27 listopada 2017 at 11:21 Reply

    Też u mnie rzadko pojawiają się żeberka, ale takie w kapuście muszą być pyszne 🙂

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 listopada 2017 at 13:20 Reply

    Muszą ciekawie smakować 🙂 Nigdy nie jadłyśmy 😛

  12. Beti 27 listopada 2017 at 14:09 Reply

    Pysznie, wieki temu jadłam ostatnio żeberka 🙂

  13. Jan Michalak 27 listopada 2017 at 14:17 Reply

    Pięknie wygląda ten przepis. Doskonały na niedzielny obiad 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *