Surówka colesław z żurawiną i jabłkiem

Print Friendly
Najpopularniejsza surówka colesław, tym razem w pysznej wersji z kwaskowatym jabłkiem i żurawiną. Kapustę można poszatkować trochę wcześniej, następnie dokładnie wymieszać z odrobiną soli i pieprzu. Tuż przed podaniem, dodajemy resztę składników i zajadamy ze smakiem 🙂
Świetna, uniwersalna surówka do pieczonych mięs, ryb do grilla i do obiadu 🙂

Składniki

 

  • 1/4 średniej wielkości białej kapusty
  • 1 jabłko z czerwoną skórką
  • garść żurawiny
  • spora szczypta soli i pieprzu
Sos jogurtowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 pełna łyżka majonezu
  • łyżeczka octu winnego
Kapustę drobno szatkuję, dodaję sól i pieprz. Całość chwilę wygniatam, do czasu, kiedy kapusta puści sok.
Jedną połowę jabłka ścieram na dużych oczkach, drugą na cienkie plasterki.
Składniki na sos mieszam.
Tuż przed podaniem do kapusty dodaję jabłka, żurawinę i sos. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszam. Od razu podaję. Smacznego 🙂

komentarzy 7

  1. Agnieszka Wieczorek 7 listopada 2017 at 18:13 Reply

    Fajny pomysł na urozmaicenie popularnej surówki 🙂 Dzięki żurawinie tak się jakoś świątecznie zrobiło 🙂

  2. Magdalena 7 listopada 2017 at 20:16 Reply

    porcja zdrowia 🙂

  3. Megly 7 listopada 2017 at 20:55 Reply

    Chętnie bym się skusiła na tę surówkę.
    Teraz mam „fazę” na takie porcje zdrowia z żurawiną (choć u mnie częściej z rodzynkami ;))
    Pozdrawiam ciepło! 🙂

  4. Ania 8 listopada 2017 at 07:56 Reply

    Idealny dodatek do obiadu 🙂 Pycha 🙂

  5. Gotowanie...to proste ! 8 listopada 2017 at 19:27 Reply

    Idealna do obiadku 😀

  6. Ania - Fabryka Pomysłów 10 listopada 2017 at 12:20 Reply

    pyszna surówka 🙂

  7. Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 listopada 2017 at 15:21 Reply

    Nie jadłyśmy takiej suróweczki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *