Zupa z warzyw i soczewicy

Print Friendly
Nic tak dobrze nie rozgrzewa i nie podnosi odporności, jak gorąca zupa, przygotowana na porządnym bulionie z dodatkiem soczewicy i warzyw. Wywar przygotowałam na 1/4 kurczaka zagrodowego, do gorącego bulionu dodałam przesmażony kalafior i ziemniaki, na koniec w zupie znalazła się soczewica. Nie przedłużam czasu gotowania warzyw, żeby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Taką zupę można przygotować z każdego warzywa, które właśnie macie pod ręką 🙂

Składniki
  •  2 litry bulionu
  • 3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona na grube plasterki
  • 1/2 małego kalafiora pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3/4 szkl. passaty pomidorowej lub pomidorów w kawałkach
  • 1/2 szkl. soczewicy czerwonej
  • 100 ml. jogurtu lub śmietanki do zup ( opcjonalnie )
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

 

W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję warzywa pokrojone w kostkę. Smażę mieszając około 3 minuty.
Soczewicę dokładnie płukam i odcedzam.
Przesmażone warzywa, dodaję do wywaru razem z soczewicą. Całość gotuję około 10 minut. Dodaję passatę pomidorową lub pokrojone pomidory i gotuję kolejne 5 minut.
Gotową zupę miksuję na krem i doprawiam do smaku. Można zabielić jogurtem lub śmietanką. Smacznego 🙂

 

 

komentarzy 13

  1. Ania 12 października 2017 at 18:15 Reply

    Pyszna na pewno jest taka zupka i bardzo rozgrzewająca 🙂

  2. Magdalena 12 października 2017 at 20:02 Reply

    bardzo rozgrzewająca i sycąca 😉

  3. Ania - Fabryka Pomysłów 13 października 2017 at 07:25 Reply

    pyszna i rozgrzewająca zupka, w sam raz w tygodniu po pracy 🙂

  4. Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 października 2017 at 09:36 Reply

    Nam już też zachciewa się takich zup 🙂 Wczoraj miałyśmy podobną 🙂

  5. Sosna 13 października 2017 at 16:16 Reply

    Uwielbiam 🙂

  6. Królowa Karo 13 października 2017 at 19:56 Reply

    O tak, w mojej kuchni też się zaczyna sezon na rozgrzewające, pożywne zupy!

  7. Megly 13 października 2017 at 20:52 Reply

    Bardzo mnie kuszą takie zupki.
    Są naprawdę rozgrzewające.
    Fajna sprawa, pyszny przepis i piękne zdjęcia.
    Pozdrowionka 🙂

  8. Gotowanie...to proste ! 14 października 2017 at 20:03 Reply

    Skosztowałabym takiej zupki 😀

  9. Agnieszka Wieczorek 15 października 2017 at 12:34 Reply

    Dobry wywar to podstawa pysznej zupy 🙂 Twoja zupka zapowiada się super smacznie 🙂

  10. Marzena 15 października 2017 at 17:24 Reply

    Takie zupy uwielbiam, zwłaszcza jesienią i zimą smakują cudownie 🙂

  11. kuchnia u Krysi 15 października 2017 at 21:14 Reply

    Idealna zupa na jesień. To moje smaki. Pysznie wygląda Twoja zupa 🙂

  12. marcelina 19 października 2017 at 06:39 Reply

    Na jesień w sam raz! Po zupy teraz sięgam coraz częściej, a ta z soczewicy warta uwagi 🙂
    PS Małgosiu masz piękne kubeczki!

  13. napiecyku 19 października 2017 at 10:22 Reply

    Dziękuję, przywiozłam je z Kaszub 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *