Dżem dyniowo – pomarańczowy

Print Friendly
Wczesnym latem posadziłam trzy sadzonki dyni hokkaido, wszystkie wydały dziesiątki kwiatów i mimo solidnej współpracy pszczół i trzmieli, wydały tylko trzy owoce 😉 Była więc orientalna zupa z dyni i koktajl, a do jesiennych deserów przyda się aksamitna, żółta konfitura z dodatkiem imbiru i soku pomarańczowego. Dynia posiada sporo walorów odżywczych, jednak jej smak jest mało wyrazisty, dlatego w konfiturze dobrze się uzupełnia z cytrusami i imbirem. Taki mus będzie smakował z goframi i naleśnikami 🙂

Składniki
  • 1 kg miąższu z dyni hokkaido ( 3/4 małej dyni )
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cm. kawałek startego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
Miąższ dyni kroję w kostkę. Daję na patelnię z grubym dnem i dolewam filiżankę wody.
Dynię duszę około 15 minut. Kiedy miąższ zmięknie, rozbijam go drewnianą łyżką, dodaję cukier, sok z cytrusów, starty imbir i cynamon.
Wszystko mieszam i duszę około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy przecier zgęstnieje i odparuje wodę, miksuję całość na gładki mus.
Gorący mus przekładam do czystych, wyparzonych słoiczków i starannie zakręcam.
Mus bez pasteryzacji przechowuję w lodówce do trzech miesięcy. Jeżeli chcemy dłużej przechować konfiturę, należy ją poddać pasteryzacji.
Konfitura jest pysznie smakuje w towarzystwie gofrów i naleśników. Smacznego 🙂

 

komentarzy 15

  1. Agnieszka Wieczorek 9 października 2017 at 17:57 Reply

    Racja, z naleśnikami taki dżem będzie smakował wyśmienicie!

  2. Joanna Ł 9 października 2017 at 18:04 Reply

    Robiłam dżem z dyni i nektarynek wyszedł pyszny, a wiesz że też myślałam o zrobieniu z dodatkiem pomarańczy, narobiłaś mi chęci Małgosiu, akurat mam dynię 🙂 pozdrawiam 🙂

    • napiecyku 9 października 2017 at 18:29 Reply

      Cieszę się, masz podstawowy składnik, nie ma wyjścia, trzeba zrobić 🙂

  3. marcelina 9 października 2017 at 19:54 Reply

    Małgosiu narobiłaś smaka na gofry, aż jestem ciekawa smaku. Dynię póki co testowałam tylko w zupie, a połączenie z pomarańczą już mi się podoba 🙂

  4. Magdalena 9 października 2017 at 20:06 Reply

    bardzo chciałabym jej spróbować 🙂

  5. Ania 9 października 2017 at 23:08 Reply

    Bardzo apetyczny dżemik 🙂

  6. Ania - Fabryka Pomysłów 10 października 2017 at 07:07 Reply

    kiedyś robiłam dżem z dyni i pamiętam jak walczyłam by nadać jej smak, stwierdziłam, że nigdy więcej 😛

    • napiecyku 10 października 2017 at 09:56 Reply

      Sok z pomarańczy i imbir, bardzo podkreślają smak 🙂

  7. Megly 10 października 2017 at 08:05 Reply

    Takich domowych dżemików jeszcze nie jadłam.
    Na pewno pysznie smakuje.
    Apetyczny i ma piękny kolor 🙂
    Idealny jako mała, słodka przekąska.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  8. Olka 10 października 2017 at 09:11 Reply

    Robiłam kiedyś podobny, pomarańczowy smaczek wzbogaca smak dyni 😉

  9. Restauracje Kraków - DaPietro 10 października 2017 at 15:00 Reply

    Musi smakować wybornie1 Kto by pomyślał że z dyni można przyrządzić takie pyszności! Pozdrawiamy – DaPietro

  10. mojamalakuchnia 10 października 2017 at 15:25 Reply

    wspaniały, jesienny dźem <3

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 10 października 2017 at 19:39 Reply

    Dynia i pomarańcza to doskonałe połączenie 🙂 A kolor fenomenalny 🙂

  12. Gotowanie...to proste ! 10 października 2017 at 22:32 Reply

    Wygląda super taki dżemik 🙂

  13. Królowa Karo 11 października 2017 at 22:37 Reply

    Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to musi być boski!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *