Gruszki zapiekane z miodem i likierem brzoskwiniowym

Print Friendly
Jesienna przystawka w formie słodkiego deseru. Gruszki krótko obsmażam w mieszance miodu akacjowego, masła, soku z cytryny i likieru brzoskwiniowego. Tuż przed podaniem, owoce nadziewam serkiem mascarpone z dodatkiem owocowego likieru. Smak gruszek, przełamałam odrobiną tymianku 🙂
Zachęcam do przygotowania gruszkowego deseru, na spotkanie z przyjaciółmi lub na wieczór we dwoje. Foremka w kształcie serca, ze sklepu Garneczki.pl. będzie idealna na zapiekany deser dla miłych gości  🙂

          Gruszki zapiekałam w foremce ceramicznej w kształcie serca – zobacz tutaj

Składniki
  • 3 twardsze gruszki
  • 1 pełna łyżka płynnego miodu akacjowego lub kwiatowego
  • 1 pełna łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki likieru brzoskwiniowego
Nadzienie
  • 3 łyżki serka mascarpone lub serka śniadaniowego o neutralnym smaku
  • 1 łyżka likieru brzoskwiniowego
  • spora szczypta pokruszonego, suszonego tymianku
Składniki na nadzienie dokładnie mieszam.
Gruszki cieniutko obieram, obieraczką do warzyw. Dzielę na pół. Z każdej połówki, ostrzem noża wycinam gniazdo nasienne.
Na lekko rozgrzaną patelnię daję masło, po chwili dodaję miód, sok z cytryny i likier.
Kiedy składniki się połączą i zaczną się pienić, dodaję gruszki. Gruszki krótko obsmażam z każdej strony.
Następnie, ostrożnie przekładam owoce do małej foremki do zapiekania i polewam sosem z patelni.
Foremkę daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekam około 20 minut.
Przed podaniem owoce nadziewam serem, dodaję gałązkę tymianku i przekładam na talerzyk.
Dodatkowo, można talerzyki skropić syropem daktylowym, klonowym lub miodem. Smacznego 🙂
W sklepie Garneczki pl. trwa wyprzedaż sezonowa ( rabaty nawet do – 50% ), więc można upolować naprawdę fajne produkty – zobacz tutaj.

                     Gruszki podałam na talerzach deserowych Affek Design – zobacz tutaj

komentarzy 12

  1. Megly 15 września 2017 at 16:39 Reply

    Ojej, jakie wspaniałe!
    Uwielbiam gruszki.
    To musi smakować naprawdę rewelacyjnie.
    Na słodko z pomysłem.
    Pozdrawiam 🙂

  2. Magdalena 15 września 2017 at 19:54 Reply

    prosto , a jak efektownie!

  3. Ania 15 września 2017 at 21:14 Reply

    Bardzo apetyczna propozycja 🙂 Zjadłabym 🙂

  4. Gotowanie...to proste ! 15 września 2017 at 21:39 Reply

    Skosztowałabym takich gruszeczek 🙂

  5. Magda 16 września 2017 at 16:38 Reply

    Piękny deser, wygląda bardzo elegancko 🙂

  6. Cukry Proste 17 września 2017 at 14:49 Reply

    Rzadko robię gruszkowe desery, ale ten mi się podoba:)

  7. Ania - Fabryka Pomysłów 17 września 2017 at 16:50 Reply

    pyszny jesienny deser i do tego pięknie podany 🙂

  8. Agnieszka Wieczorek 17 września 2017 at 19:47 Reply

    Elegancko się prezentuje! No i w smaku na pewno rewelacja 🙂

  9. Królowa Karo 18 września 2017 at 23:27 Reply

    No właśnie… ostatnio pochłonęły mnie śliwki i zupełnie zapomniałam o gruszkach…

  10. Marcepanowy Kącik 19 września 2017 at 10:06 Reply

    Pyszna propozycja na podaniechrupącej fasolki.

  11. Marcepanowy Kącik 19 września 2017 at 10:07 Reply

    Przepraszam, ale post zjechał za bardzo w dół, myslałam, że komentuję fasolkę 🙂

  12. Kobieta po 30 19 września 2017 at 11:20 Reply

    Fajny deser i prosty w przygotowaniu – co u mnie naprawdę ma znaczenie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *