Dyniowa zupa curry

Print Friendly
Najlepsza dyniowa zupa jaką jadłam 🙂 Oprócz pięknego koloru, ma jeszcze wspaniały orientalny smak. Prostota wykonania, czyni tą zupę bardzo atrakcyjną. Pasta curry, w skład której wchodzi kolendra, czosnek, trawa cytrynowa, kminek, gorczyca, krewetki, chili i imbir, cudownie podkręca smak potrawy. Zupę przygotowałam na bulionie z 1/4 kurczaka zagrodowego, ugotowane i poszarpane mięso dodałam do wywaru. Zupa bardzo sycąca, idealna na jesienny, rodzinny obiad 🙂
Potrawa została przygotowana ze składników sklepu Kuchnie Świata – zobacz tutaj

Składniki
Makaron ryżowy wstążki, gotuję kilka minut do miękkości i odcedzam.
Z dyni wydrążyłam środek i obrałam ze skórki. Miąższ pokroiłam w większą kostkę. Marchewkę obrałam i pokroiłam na grube plasterki.
Na patelni, rozpuściłam łyżkę masła klarowanego, dodałam łyżkę pasty curry. Kiedy pasta się rozpuści i uwolni piękny zapach, dodaję dynię, czosnek i marchewkę. Wszystko mieszam i smażę kilka minut.
Podsmażoną dynię z marchewką i czosnkiem, dodaję do wywaru. Całość gotuję 20 minut, na małym ogniu i miksuję na gładki krem. Na koniec, dodaję mleczko kokosowe.
Do miseczek, porcjuję makaron, mięso kurczaka i dolewam porcję zupy. Całość posypuję cebulką dymką, kto lubi może dodać papryczkę chili. Smacznego 🙂

komentarzy 17

  1. Magdalena 25 września 2017 at 19:58 Reply

    wygląda fantastycznie 🙂

  2. Justyna 25 września 2017 at 21:02 Reply

    ależ pyszności! 😀

  3. Megly 25 września 2017 at 21:21 Reply

    Na taką zupkę bym się skusiła.
    Całkiem fajna się wydaje.
    Mogłabym spróbować.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  4. Joanna Ł 25 września 2017 at 21:56 Reply

    Bardzo fajna propozycja, uwielbiam zupy z dyni, z makaronem jeszcze nie jadłam aż muszę spróbować bo mam akurat dynię 🙂

  5. Ania 25 września 2017 at 22:03 Reply

    Na taką zupke to jestem chętna zawsze 🙂 Pychotka 🙂

  6. kuchnia u Krysi 26 września 2017 at 07:35 Reply

    Wspaniała, sycąca zupa. Jak pięknie wygląda. Co za kolor 🙂

  7. piegusek 26 września 2017 at 09:24 Reply

    wspaniała zupa! uwielbiam produkty z Kuchni świata:)

  8. agata 26 września 2017 at 11:50 Reply

    Ciekawe czy by mi wyszła 🙂

    • napiecyku 26 września 2017 at 11:51 Reply

      Na pewno, to nic trudnego 🙂

  9. Gotowanie...to proste ! 26 września 2017 at 18:54 Reply

    Niestety nie ma u mnie lubiących zupkę dyniową więc popatrzę na twoją i popodziwiam 🙂

  10. Marzena 26 września 2017 at 21:53 Reply

    Kochana cudowna zupka 🙂 takie jesienne smaki 🙂

  11. czynnikipierwszecom 27 września 2017 at 13:02 Reply

    jak ja uwielbiam te dyniowe przepisy wszędzie <3 a taką zupkę to bym z chęcią wsuneła 😀 <3

  12. Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 września 2017 at 16:22 Reply

    Zupy dyniowe lubimy ale takiej w orientalnym stylu jeszcze nie jadłyśmy 🙂 Na pewno smakuje obłędnie 🙂

    • napiecyku 27 września 2017 at 17:55 Reply

      O tak, u mnie powtórka w przyszłym tygodniu 🙂

  13. Agnieszka Wieczorek 27 września 2017 at 19:50 Reply

    Zupa dyniowa to jedna z moich ulubionych. A taka o orientalnym smaku to w ogóle musi być rewelacja 🙂

  14. Królowa Karo 27 września 2017 at 22:15 Reply

    W ubiegłym roku szalałam z dynią – w tym jakoś mnie jeszcze nie porwała – może czas już.

  15. mojamalakuchnia 28 września 2017 at 10:51 Reply

    uwielbiam dyniową z curry <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *