Domowa vegeta

Print Friendly
Domowa jarzynka z suszonych warzyw korzennych i zielonych, oraz z ziół i przypraw. Najlepsze będą warzywa ekologiczne lub z własnego ogrodu. Oprócz podstawowych marchewki, pietruszki i selera, warto dodać natkę lubczyku, oregano, bazylię i tymianek. Już jedna łyżka przyprawy, wzbogaci smakowo zimowe zupy, sosy i potrawki. 🙂
Warzywa i zioła suszyłam w suszarce do grzybów, warzyw i owoców od Garneczki.pl.
                                            Suszarka do warzyw Adler – do kupienia tutaj 
Składniki
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • łodyżki pietruszki, selera, lubczyku i oregano
  • płaska łyżka soli
  • 2 łyżeczki curry
  • liść laurowy
  • kilka nasion jałowca
Przyda się również
  • suszarka do warzyw
  • szczelnie zamykane słoiczki do przechowywania żywności
Warzywa korzenne myję i dokładnie obieram. Zioła myję i osuszam papierowym ręcznikiem.
Marchew, seler i pietruszkę tnę na wiórki, za pomocą obieraczki do warzyw.
Pora kroję wzdłuż na pół i na cieńsze paski.
Warzywa i zioła rozkładam na półkach suszarki do warzyw. Suszę około 7 godzin. Warzywa suszą się nierównomiernie, najszybciej wysuszy się pietruszka i zioła.
Wysuszone warzywa mielę na gruboziarnisty proszek. Dodaję sól, curry, zmielony liść laurowy, nasiona jałowca, wszystko dokładnie mieszam.
Przyprawę można dodatkowo wzbogacić o smak suszonej cebuli, czosnku, papryczki chili.
Susz warzywny przechowuję w szczelnie zamykanych słoikach.
W kuchni, lepiej mieć słoiczek w zasięgu ręki 🙂  Kto nie marzy, o takiej domowej, pełnej aromatów lata przyprawie ?  🙂
W sklepie Garneczki pl. trwa wyprzedaż sezonowa ( rabaty nawet do – 50% ), więc można upolować naprawdę fajne produkty – zobacz tutaj

                                Susz warzywny w ozdobnych słoikach – zobacz tutaj

komentarzy 11

  1. Gotowanie...to proste ! 19 września 2017 at 17:53 Reply

    Robię identyczną, mam już ostatni słoiczek więc pora będzie nadrobić to 😉

  2. Marzena 19 września 2017 at 19:17 Reply

    Też robię sobie podobną, jest rewelacyjna jako przyprawa do różnych dań 🙂

  3. Magdalena 19 września 2017 at 19:48 Reply

    taka domowa przyprawa to jest coś:)

  4. Ania 20 września 2017 at 07:29 Reply

    Bardzo fajny pomysł 🙂 Taka przyprawa to fajna sprawa 🙂

  5. Megly 20 września 2017 at 11:51 Reply

    Co mu tutaj mamy! Ale wspaniała przyprawa.
    Nawet nie wiesz jak bardzo miałabym ochotę na taką domową.
    Wygląda świetnie i z pewnością smakuje obłędnie.
    Pozdrowionka cieplutkie 🙂

  6. Beti 21 września 2017 at 12:44 Reply

    Świetna sprawa, przynajmniej wiemy co w niej jest 🙂

  7. Agnieszka Wieczorek 21 września 2017 at 18:03 Reply

    Domowa jarzynka musi smakować super! Wiadomo co jemy i możemy kombinować ze składem 🙂

  8. Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 września 2017 at 14:59 Reply

    Właśnie kupiłyśmy mini piekarnik z Adler i nie długo będziemy go testować na ciastach 😛
    Taka domowa przyprawa to marzenie ^^

  9. Joanna Ł 22 września 2017 at 16:40 Reply

    Zawsze robiłam vegetę z kupnych suszonych warzyw, teraz gdy mam suszarkę też muszę sobie ususzyć.

  10. Kobieta po 30 22 września 2017 at 20:54 Reply

    super, okazuje się, że to prosta sprawa 🙂

  11. Ania - Fabryka Pomysłów 24 września 2017 at 18:51 Reply

    również robię domową wegetę 🙂 przynajmniej skład ma znany 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *