Pałeczki kurczaka z marynaty tahini

Print Friendly
Kurczak z przepysznej, sezamowej marynaty, wcale nie taki trudny do zrobienia 🙂 Składniki na marynatę mieszam, pałeczki kurczaka dokładnie obtaczam w sezamowej marynacie i pozostaje już tylko pieczenie w piekarniku.
Tak przyrządzony kurczak ma chrupiącą skórkę, o delikatnie słodkim, orzechowym smaku. Do marynaty wykorzystałam tahini ze sklepu Kuchnie Świata. Jest to 100% masło sezamowe, niezrównane źródło składników odżywczych i minerałów. Polecam bardzo 🙂

 

Składniki na marynatę
Oraz
Składniki na marynatę dokładnie mieszam. Pałeczki kolejno obtaczam w marynacie i zostawiam w lodówce na około 2 godziny.
Po tym czasie, pałeczki układam w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Posypuję sezamem i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 40 minut, do mocnego zrumienienia. Od razu podaję z sałatką lub z sezonową surówką. Smacznego 🙂

komentarzy 8

  1. Ania 15 sierpnia 2017 at 19:46 Reply

    Smakowita propozycja 🙂 Mniam…

  2. Marzena 15 sierpnia 2017 at 20:21 Reply

    Mniam jakie pyszności kochana 🙂

  3. Megly 15 sierpnia 2017 at 21:20 Reply

    Przyznam szczerze, że bardzo, ale to bardzo podoba mi się połączenie smaków drobiu i tahini.
    Super 🙂
    Pozdrawiam! 🙂

  4. Kasia 16 sierpnia 2017 at 11:09 Reply

    O, muszę zapamiętać.
    Tahinę zawsze mam w domu i przyda się nowy przepis na kuraka.
    🙂

  5. Beti 16 sierpnia 2017 at 14:13 Reply

    Muszę zrobić 🙂

  6. Urwis 19 sierpnia 2017 at 21:38 Reply

    Akurat mi wpadła w ręce ta pasta i się zastanawiałem do czego jej mogę użyć, a tu proszę takie smakołyki, na pewno przepis wypróbuję.

  7. Zielono na co dzień 20 sierpnia 2017 at 13:54 Reply

    Wyglądają smakowicie 🙂

  8. Ania - Fabryka Pomysłów 20 sierpnia 2017 at 19:03 Reply

    ciekawa marynata do kurczaka! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *