Tak przygotowany kurczak, na pewno pozytywnie zaskoczy Waszych przyjaciół i najbliższych. Potrawa jest bardzo prosta, do przygotowania w 30 minut. Już podczas smażenia kurczaka, w kuchni unosi się niesamowity zapach imbiru, smażonego czosnku i sezamu. Dodajmy do tego czerwoną paprykę, chrupką cukinię, oraz odrobinę curry. Do tego sos z mleczka kokosowego. W rezultacie otrzymamy bardzo aromatyczną, orientalną potrawę, która świetnie smakuje z ryżem 🙂
Pastę z imbiru, z sezamu, mleko kokosowe i olej arachidowy zamówiłam w sklepie internetowym Kuchnie Świata. To tylko mały procent produktów, doskonałej jakości jakie są dostępne na stronie sklepu 🙂

Składniki / 3 osoby
- 400 g filetów z kurczaka
- 1 duża czerwona papryka
- 1 okrągła cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pasty z imbiru
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 1/2 ostrej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki curry
- 300 ml. mleczka kokosowego
- olej roślinny do smażenia
- garść świeżo posiekanej cebulki dymki
Filety kurczaka kroję na wąskie paski. Paprykę słodką kroję na pół, usuwam gniazdo nasienne i kroję na cienkie paski. Z ostrej papryczki usuwam pestki i drobno kroję. Czosnek i cebulę obieram i również drobno kroję. Cukinię kroję na pół, następnie w słupki.
Na dużej patelni lub w woku, rozgrzewam olej arachidowy, dodaję kurczaka i curry. Kurczaka smażę mieszając do lekkiego zrumienienia.
Dodaję czosnek, cebulkę, papryczkę chili i pastę z imbiru. Całość smażę mieszając około 2 minuty. Dodaję paprykę i cukinię, smażę na większym ogniu, kolejne 2 minuty.
Dodaję pastę z sezamu i mleczko kokosowe. Wszystkie składniki smażę kolejną minutę, intensywnie mieszając. Jeżeli będzie taka konieczność, gotową potrawę można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowy kurczak z warzywami, dobrze smakuje z ryżem lub z bagietką.
Przed podaniem, potrawę można posypać świeżo posiekaną cebulką dymką. Smacznego 🙂



7 komentarzy
ileż aromatów i smaków:)
Dziś chciałam przyrządzić kurczaka, więc ta propozycja jest dla mnie jak znalazł.
Lubię orientalne smaki.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
moje smaki 🙂
Mamy tą tahinę tylko, że wykorzystałyśmy ją do deseru oczywiście xD Twoje danie też wygląda imponująco i pewnie tak smakuje 😉
Znakomite pyszne danie, uwielbiam smaki bliskiego wschodu. Pozdrawiam serdecznie 🙂
bardzo lubię kurczaka w takiej wersji, wspaniały <3
O zdecydowanie moje smaki! 🙂