Mięso indyka z cukinią, szpinakiem i makaronem penne

Bardzo lubię obiady, których przygotowanie nie pochłania dużo czasu, a przy tym są pożywne, sycące i zawierają sporą dawkę witamin i mikroelementów. Właśnie taki jest mielony udziec z indyka ze szpinakiem, cukinią i czosnkiem. Do potrawki podałam tym razem makaron, ale znakomita będzie również kasza jaglana lub ryż. Polecam bardzo 🙂

Składniki / 4 porcje
  • 400 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 300 g szpinaku
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 150 ml śmietanki do zup i sosów
  • sól i pieprz
Do podania
  • makaron penne około 300 g
  • świeżo posiekana bazylia lub oregano
Szpinak dokładnie myję i usuwam ogonki. Cukinię obieram lub dokładnie czyszczę skórkę i tnę na wstążki obieraczką do warzyw. Czosnek siekam na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek i szpinak. Wszystko smażę, intensywnie mieszając do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę i zmięknie. Gotowy szpinak odkładam na talerzyk.
Na tej samej patelni obsmażam a następnie duszę mięso indyka.
Kiedy mięso zmięknie, po około 30 minutach, dodaję szpinak, cukinię, oregano i śmietankę. Wszystko mieszam i duszę do czasu, kiedy cukinia zmięknie.
Gotową potrawkę doprawiam do smaku. Podaję z makaronem i świeżymi ziołami. Smacznego 🙂

LIŚCIE    OREGANO

komentarzy 6

  1. Marzena 24 maja 2017 at 19:51 Reply

    Kochana super danie, pysznie wygląda 🙂

  2. Megly 24 maja 2017 at 22:34 Reply

    Nie znam kompletnie tego przepisui. Pierwsze słyszę.
    Wydaje się bardzo fajny. Spróbowałoby się 🙂
    Uwielbiam makaron penne.
    Pozdrowionka 🙂

  3. Magda 25 maja 2017 at 10:08 Reply

    Bardzo apetyczny obiad, szczególnie cukinia świetnie się prezentuje 🙂

  4. Ania - Fabryka Pomysłów 25 maja 2017 at 19:22 Reply

    szybkie, pyszne i zdrowe danie 🙂

  5. Beti 25 maja 2017 at 20:04 Reply

    Moje smaki, aż się głodna zrobiłam 🙂

  6. Angelika i Monika (Candy Pandas) 26 maja 2017 at 11:47 Reply

    Bardzo smakowity obiad 🙂 Chociaż szpinak nieco nam się przejadł ostatnio ale w takim towarzystwie znów możemy do niego wrócić 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *