Zupa szczawiowo – pokrzywowa

Zupa o przyjemnym, lekko kwaśnym smaku, zagęszczona ryżem i warzywami. Od czasu, do czasu gotuję taką zupę z udziałem szczawiu, który rośnie w ogrodzie, dodaję również świeże listki wiosennej pokrzywy. Taką zupę można zabielić słodką śmietaną lub kremowym serkiem śmietankowym  🙂

Składniki
  • 1, 5 litra wywaru ( u mnie na szyi indyka )
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 pełna filiżanka ryżu
  • spora garść świeżych liści szczawiu
  • spora garść świeżych liści pokrzyw
  • kilka łodyżek pietruszki i lubczyku
  • 100 ml. słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Liście szczawiu i pokrzywy myję pod bieżącą wodą i siekam na wąskie paski.
Na rozgrzaną oliwę daję zmiażdżone ząbki czosnku i liście szczawiu i pokrzywy. Kiedy z liści odparuje woda ( po około 20 sekundach ) patelnię odstawiam.
Do wywaru dodaję pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki, oraz związane łodyżki pietruszki i lubczyku. Wszystko gotuję około 20 minut. Dodaję ryż i gotuję kolejne 15 minut. Wyciągam pietruszkę z lubczykiem i odkładam.
Następnie dodaję podsmażone liście szczawiu i pokrzywy oraz śmietankę lub serek. Wszystko krótko gotuję, mieszając. Zupę doprawiam do smaku. Smacznego 🙂

LIŚCIE     SZCZAWIU

komentarzy 10

  1. Megly 20 kwietnia 2017 at 18:38 Reply

    Super!
    Na pewno bardzo zdrowa.
    Sama nie wiem czy ta szczawiowa propozycja by mnie przekonała, bo nigdy nie lubiłam. Jednak nie zarzekam się.
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

  2. Magdalena 20 kwietnia 2017 at 19:52 Reply

    bardzo wiosenna i zdrowa:)

  3. Podstawywloskiego 21 kwietnia 2017 at 16:08 Reply

    Odważnie ta zupa wygląda 😀 Może spróbuję na weekend coś takiego dla siebie zrobić, a potem dla rodzinki 😉

  4. Ewa 21 kwietnia 2017 at 17:45 Reply

    Wow, nigdy takiej nie jadłam, świetnie wygląda 🙂

  5. Gotowanie to proste ! 21 kwietnia 2017 at 23:15 Reply

    Szczawiówkę bardzo lubię ale z dodatkiem pokrzywy jeszcze nie robiłam trzeba będzie koniecznie wypróbować 🙂

  6. Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 kwietnia 2017 at 16:16 Reply

    Jesteśmy ciekawe jak smakuje szczaw, nigdy nie miałyśmy okazji spróbować takiej zupy 😉

  7. Obżarciuch 22 kwietnia 2017 at 17:37 Reply

    zupę szczawiową bardzo lubię, ale z pokrzywą nie jadłam 🙂

  8. Rebel 23 kwietnia 2017 at 22:01 Reply

    Od dawna już ją chcę spróbować.

  9. amanda-butikzprzepisami 24 kwietnia 2017 at 11:45 Reply

    Lubię zupy warzywne, ale takiej jeszcze nie znałam! 🙂 Jaka to musi być zdrowe! 🙂

  10. Olka 24 kwietnia 2017 at 12:26 Reply

    Fajna zupa! Muszę lecieć na pokrzywy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *