Zupa z warzywami, kurczakiem i kaszą jaglaną

Print Friendly
Jeżeli zostały Wam w zamrażarce dowolne, mrożone warzywa i szpinak, bardzo polecam właśnie taką zupę. Do zupy dodałam pierś kurczaka, wcześniej pokrojoną w kostkę i przesmażoną razem z warzywami. Dodatkowo zupę zagęściłam kaszą jaglaną. 
Zupa jest bardzo treściwa, pożywna i smakuje wybornie, a przy tym nie brakuje w niej zdrowych składników. Polecam taką zupę na jednogarnkowe danie, dla całej rodziny  🙂

 

Składniki
  • 2 litry wywaru
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 300 g mieszanki mrożonego groszku i marchewki
  • 200 g mrożonego brokuła
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • garść liści czosnku niedźwiedziego lub szpinaku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 100 g słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Kaszę jaglaną dokładnie płukam na sitku zimną wodą. Dodaję do gorącego wywaru i gotuję do miękkości.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i czosnek. Kiedy cebulka odparuje wodę, dodaję kurczaka, wszystko smażę mieszając około 10 minut.
Do kurczaka dodaję mrożone warzywa, całość duszę kolejne 5 minut.
Warzywa z kurczakiem, dodaję do wywaru, dodaję szpinak lub czosnek niedżwiedzi oraz śmietankę. Wszystko chwilę gotuję i doprawiam do smaku. Smacznego 🙂

Liście  czosnku niedźwiedziego

komentarzy 10

  1. Ania 28 marca 2017 at 19:28 Reply

    Pysznie wygląda 🙂 Bardzo takie lubię 🙂

  2. Magdalena 28 marca 2017 at 19:56 Reply

    sycąca i pełna zdrowia:)

  3. amanda-butikzprzepisami 28 marca 2017 at 19:57 Reply

    Apetyczne danie! 🙂 Tak bogate i sycące – wystarczy za cały obiad! 🙂

  4. Megly 28 marca 2017 at 20:51 Reply

    Pyszna zupka – treściwa, zdrowa. Zjadłabym taką – nawet teraz. Rewelacja 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  5. Gotowanie to proste ! 28 marca 2017 at 23:09 Reply

    Z kaszą jaglaną to moje ulubione zupki 😀

  6. Marzena 29 marca 2017 at 10:07 Reply

    Bardzo fajna zupka 🙂

  7. mojamalakuchnia 30 marca 2017 at 16:42 Reply

    wspaniała zupa, uwielbiam takie : )

  8. Ania - Fabryka Pomysłów 1 kwietnia 2017 at 23:17 Reply

    pełna zdrowia zupka 🙂

  9. Beti 2 kwietnia 2017 at 15:33 Reply

    Coś dla mnie,lubię zupy 🙂

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 kwietnia 2017 at 19:42 Reply

    Używamy tylko suszonego czosnku niedźwiedziego ale marzy nam się taki piękny, świeży 😉 Zupa ze śmietaną zawsze kojarzy nam się z babcinym obiadkiem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *