Pizza rolowana – Stromboli

Tydzień włoski w Lidlu, za każdym razem zapowiada ofertę bogatą w dobrej jakości, oryginalne włoskie produkty w bardzo przystępnej cenie. U mnie zakupy włoskich produktów, zawsze zapowiadają pizze na obiad 🙂
Lubimy sery podpuszczkowe, suszone pomidory, passaty pomidorowe i włoskie wędliny. W koszyku pojawia się również pesto czerwone z pomidorów i papryki lub zielone z bazylii, orzechów i sera, doskonały, gotowy dodatek do pizzy i makaronów.
Dzisiaj zrobiłam u nas niedocenianą, ale popularną we Włoszech, pizze zrolowaną stromboli. Na spód ciasta rozłożyłam gotowe, zielone pesto i kolejno dodałam szynkę parmeńską, ser podpuszczkowy provoletta, suszone pomidory, do tego suszone włoskie zioła.
Ciasto zwinęłam na kształt rolady. Roladę należy naciąć w kilku miejscach, żeby w trakcie pieczenia odparował nadmiar wilgoci. Gotową pizze można podać z ketchupem lub z oliwą z oliwek, taka smaczna i pożywna bagietka. Stromboli śmiało może konkurować z tradycyjną pizzą 🙂 Polecam bardzo 🙂

Składniki na ciasto
  • 400 g mąki pszennej ( u mnie w połowie mąka poznańska )
  • 1 i 1/3 szkl. letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo
  • 100 g. pesto siciliano
  • 1 opakowanie oryginalnej szynki parmeńskiej
  • 1 opakowanie sera podpuszczkowego provoletta
  • 10 plasterków pomidorów suszonych na słońcu
  • 2 łyżki suszonych ziół włoskich ( mieszanka ziołowo – warzywna )
  • 1 rozkłócone jajko
Mąkę przesiewam do miseczki, dodaję sól i mieszam.
Do letniej wody dodaję drożdże i cukier. Ostawiam na 2 minuty.
Do mąki dodaję wodę z drożdżami i oliwę. Zaczynam wyrabiać ciasto, jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodaję trochę mąki. Wyrabiam ciasto do czasu, kiedy będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto daję do miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Ciasto dzielę na pół. Połowę ciasta rozciągam wałkiem na posypanym mąką blacie. Ciasto powinno mieć grubość około 5 mm.
Na ciasto rozkładam równomiernie pesto, pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę i ser. Na koniec dodaję suszone pomidory, pokrojone na małe kawałki i całość posypuję ziołami.
Ciasto zwijam w roladę. Wierzch rolady nacinam w kilku miejscach, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziołami.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Pizze daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 20 minut, do mocnego zrumienienia.
Podobnie postępuję z drugą połową ciasta. Gotową pizze kroję na grubsze kromki i podaję z ketchupem lub z oliwą z oliwek. Smacznego 🙂

 

komentarzy 14

  1. Agnieszka Wieczorek 1 marca 2017 at 19:39 Reply

    Świetny pomysł na przekąskę albo obiad! Ja też uwielbiam produkty z tygodnia włoskiego w Lidlu. Zawsze robię zapasy 🙂

  2. Marzena 1 marca 2017 at 20:05 Reply

    Bardzo fajny pomysł na pizzę 🙂

  3. laNika 1 marca 2017 at 21:08 Reply

    Mniam! Wygląda świetnie 🙂 I jeszcze to pesto w środku… musiało być pysznie!

  4. Megly 1 marca 2017 at 21:48 Reply

    Świetna inspiracja. Nigdy czegoś takiego nie robiłam. Na pewno jest to sycące 🙂
    Super! Pozdrawiam ciepło 🙂

  5. Gotowanie to proste ! 1 marca 2017 at 22:17 Reply

    Bardzo smakowicie ona wygląda, muszę sobie taką zrobić jak tylko mój brzuch wydobrzeje 🙂

  6. Magdalena 2 marca 2017 at 05:29 Reply

    jak oryginalnie 🙂

  7. Joanna Ł 2 marca 2017 at 10:34 Reply

    Małgosiu bardzo fajny pomysł 🙂

  8. Kobieta po 30 2 marca 2017 at 11:11 Reply

    swietnie, prezentuje się genialnie 🙂 muszę wypróbować i przygotować podobną w wersji bez glutenu…ciekawe czy nie bedzie się rozsypywac

    • napiecyku 2 marca 2017 at 11:14 Reply

      Spróbuj zrobić z mąki gryczanej, ja robiłam mieszaną z mąki pszennej i gryczanej i była ok. Z samej gryczanej też powinna wyjść, ale przygotuj nieco grubsze ciasto pod pizze 🙂

  9. amanda-butikzprzepisami 2 marca 2017 at 14:56 Reply

    Pizzę uwielbiam! 🙂 Twoja wersja zachwycająca! 🙂

  10. mojamalakuchnia 2 marca 2017 at 15:51 Reply

    wspaniała, przepyszna. kształt wyjątkowy. zjadłam oczami : )

  11. Cukry Proste 3 marca 2017 at 16:58 Reply

    Fajny pomysł. Takie zrolowanej pizzy jeszcze nie jadłam:)

  12. Obżarciuch 8 marca 2017 at 20:27 Reply

    właśnie mam w planach zrobić taką pizzę, wygląda imponująco 🙂

  13. Angelika i Monika (Candy Pandas) 9 marca 2017 at 19:17 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie! Nigdy czegoś takiego nie jadłyśmy ;P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *