Home Na słodkoDesery Dietetyczna pieczeń z indyka

Dietetyczna pieczeń z indyka

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Zdrowa pieczeń z piersi indyka i z płatków gryczanych. Tutaj sprawdzą się również płatki owsiane i jaglane. Do poprawy koloru i smaku, dodałam pastę z czerwonej papryki. Pieczeń po wystudzeniu, można kroić bardzo cieniutko i podać z razowym pieczywem. Ciepła pieczeń pokrojona na grubsze kawałki, będzie smakowała w sosem i warzywami 🙂

Składniki
  • 700 g. dwukrotnie zmielonej piersi z indyka
  •  3/4 szkl. płatków gryczanych
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki daję do miseczki i dokładnie mieszam.
Małą podłużną foremkę smakuję oliwą i posypuję mąką owsianą lub bułką tartą. Mięso daję do foremki i dokładnie ubijam.
Pieczeń piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 45 minut. Pieczeń jest gotowa, kiedy się mocno przyrumieni.
Gotową pieczeń ostrożnie wyciągam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Smacznego 🙂

Powiązane posty

15 komentarzy

Magdalena 10 marca 2017 - 20:01

ależ wygląda smakowicie:)

Odpowiedź
Królowa Karo 11 marca 2017 - 12:07

Ale super pomysł!

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 11 marca 2017 - 14:55

moje smaki 🙂 super i na kanapeczki i na obiad 🙂

Odpowiedź
Megly 11 marca 2017 - 15:48

Pieczeń robię rzadko, ale uwielbiam niesamowicie. Pyszności 🙂 Zakochałam się w tym przepisie na pieczeń z indyka od pierwszego wejrzenia 😀
Narobiłaś mi smaka.
Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 11 marca 2017 - 18:07

Bombowy pomysł na taka pieczeń 😀

Odpowiedź
Sosna 11 marca 2017 - 20:51

Hmm, smakowita 🙂

Odpowiedź
Ewa 12 marca 2017 - 10:22

To coś co bm zjadła,super na kanapki 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 12 marca 2017 - 15:59

Pieczeń musi być pyszna. No i pomysł z dodatkiem płatków jest świetny 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 12 marca 2017 - 16:06

ze zmielonej! Tak to jeszcze nie próbowałam, a ciekawie brzmi:)

Odpowiedź
zjedz_mnie 13 marca 2017 - 14:26

Indyk jest moim ulubionym mięsem, chętnie skorzystam z Twojej propozycji. Zawsze to jakiś inny sprawdzony przepis, który urozmaici menu:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 marca 2017 - 20:46

Jak z gryką to chętnie byśmy spróbowały 🙂 Nawet nie wiemy jak smakuje takie mięso z indyka 🙂

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 15 marca 2017 - 10:15

Ale to pyszny pomysl na kolacje. Tymbardziej, ze pozowli lepiej zorganizowac sie moze w zabieganym tygodniu. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Joanna Ł 15 marca 2017 - 11:22

Aż ślinka cieknie na jej widok 🙂 pozdrawiam Małgosiu 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 15 marca 2017 - 13:00

Na święta w sam raz, już zapisuję do wykonania 🙂

Odpowiedź
Ewa 18 marca 2017 - 11:12

Zapisuję sobie do zrobienia. Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz