Dietetyczna pieczeń z indyka

Zdrowa pieczeń z piersi indyka i z płatków gryczanych. Tutaj sprawdzą się również płatki owsiane i jaglane. Do poprawy koloru i smaku, dodałam pastę z czerwonej papryki. Pieczeń po wystudzeniu, można kroić bardzo cieniutko i podać z razowym pieczywem. Ciepła pieczeń pokrojona na grubsze kawałki, będzie smakowała w sosem i warzywami 🙂

Składniki
  • 700 g. dwukrotnie zmielonej piersi z indyka
  •  3/4 szkl. płatków gryczanych
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki daję do miseczki i dokładnie mieszam.
Małą podłużną foremkę smakuję oliwą i posypuję mąką owsianą lub bułką tartą. Mięso daję do foremki i dokładnie ubijam.
Pieczeń piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 45 minut. Pieczeń jest gotowa, kiedy się mocno przyrumieni.
Gotową pieczeń ostrożnie wyciągam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Smacznego 🙂

komentarzy 15

  1. Magdalena 10 marca 2017 at 20:01 Reply

    ależ wygląda smakowicie:)

  2. Królowa Karo 11 marca 2017 at 12:07 Reply

    Ale super pomysł!

  3. Ania - Fabryka Pomysłów 11 marca 2017 at 14:55 Reply

    moje smaki 🙂 super i na kanapeczki i na obiad 🙂

  4. Megly 11 marca 2017 at 15:48 Reply

    Pieczeń robię rzadko, ale uwielbiam niesamowicie. Pyszności 🙂 Zakochałam się w tym przepisie na pieczeń z indyka od pierwszego wejrzenia 😀
    Narobiłaś mi smaka.
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

  5. Gotowanie to proste ! 11 marca 2017 at 18:07 Reply

    Bombowy pomysł na taka pieczeń 😀

  6. Sosna 11 marca 2017 at 20:51 Reply

    Hmm, smakowita 🙂

  7. Ewa 12 marca 2017 at 10:22 Reply

    To coś co bm zjadła,super na kanapki 🙂

  8. Agnieszka Wieczorek 12 marca 2017 at 15:59 Reply

    Pieczeń musi być pyszna. No i pomysł z dodatkiem płatków jest świetny 🙂

  9. Salvador Dali 12 marca 2017 at 16:06 Reply

    ze zmielonej! Tak to jeszcze nie próbowałam, a ciekawie brzmi:)

  10. zjedz_mnie 13 marca 2017 at 14:26 Reply

    Indyk jest moim ulubionym mięsem, chętnie skorzystam z Twojej propozycji. Zawsze to jakiś inny sprawdzony przepis, który urozmaici menu:)

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 marca 2017 at 20:46 Reply

    Jak z gryką to chętnie byśmy spróbowały 🙂 Nawet nie wiemy jak smakuje takie mięso z indyka 🙂

  12. BEATA REDZIMSKA 15 marca 2017 at 10:15 Reply

    Ale to pyszny pomysl na kolacje. Tymbardziej, ze pozowli lepiej zorganizowac sie moze w zabieganym tygodniu. Pozdrawiam serdecznie Beata

  13. Joanna Ł 15 marca 2017 at 11:22 Reply

    Aż ślinka cieknie na jej widok 🙂 pozdrawiam Małgosiu 🙂

  14. dżemdżus 15 marca 2017 at 13:00 Reply

    Na święta w sam raz, już zapisuję do wykonania 🙂

  15. Ewa 18 marca 2017 at 11:12 Reply

    Zapisuję sobie do zrobienia. Wygląda smakowicie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *