Sernik z żurawiną

Kremowy sernik z przetartymi owocami żurawiny. Coś dla fanów słodyczy, przełamanej kwaskowatą nutą. Owoce krotko gotuję i kiedy się rozpadną przecieram. Mus żurawinowy dodaję do masy serowej, a wszystko to, na spodzie ze zmiksowanych ciasteczek razowych. Bardzo polecam 🙂

Składniki na spód
  • 140 g herbatników razowych
  •  40 g masła roztopionego
Herbatniki i masło daję do pojemnika malaksera i miksuję na ciasto o konsystencji mokrego piasku.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na spód daję masę ciasteczkową i lekko ją ubijam.
Składniki na sernik
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 300 g żurawin + 2 łyżki cukru
Żurawinę i cukier stawiam na gaz i mieszam. Po chwili owoce zaczną pękać, kiedy wszystkie się rozpadną odstawiam. Masę żurawinową, przecieram przez gęste sito.
Ser przekładam do wysokiej miseczki, dodaję jajka, cukry i mąki. Wszystko dokładnie, ale krótko mieszam mikserem. Masy nie mieszamy zbyt długo, ponieważ za bardzo napowietrzony sernik szybko rośnie w piekarniku, a potem upada.
Masę serową wylewam na ciasteczkowy spód, przecier z żurawin rozkładam punktowo na serniku i delikatnie mieszam wierzch sernika z przecierem.
Sernik piekę w temp. 180 stopni, około 60 minut. Gotowy sernik powinien się lekko przyrumienić, a wierzch powinien się ściąć. Gotowy sernik studzę. Smacznego 🙂

 

komentarzy 15

  1. Magdalena 10 lutego 2017 at 19:49 Reply

    pięknie wygląda, ten różowy kolor,cudo:)

  2. Natalie 11 lutego 2017 at 01:15 Reply

    Coś pysznego! Wyglada bardzo kremowo 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  3. Megly 11 lutego 2017 at 07:15 Reply

    Wygląda obłędnie! Te kolory 🙂 Oj coś czuję, że miał wzięcie. Pyszności 🙂 Sernik domowy to jest coś najlepszego, co znika w mig zawsze.
    Pozdrawiam!

  4. Moja pasja smaku 11 lutego 2017 at 12:12 Reply

    Ależ obłędnie się prezentuje ! Wierzch taki piękny ! <3

  5. Ania - Fabryka Pomysłów 11 lutego 2017 at 13:43 Reply

    wyszła mu wspaniała mozaika na wierzchu od żurawiny 🙂

  6. Gotowanie to proste ! 11 lutego 2017 at 18:35 Reply

    Sernik prezentuje się cudownie 😀

  7. Królowa Karo 11 lutego 2017 at 22:55 Reply

    Jaki on piękny! Akurat mam w lodówce 1 kg sera, chyba jutro pojadę po żurawinę.

  8. laNika 12 lutego 2017 at 11:07 Reply

    Wygląda obłędnie! Pewnie bardzo szybko zniknąłby u mnie w domu 😉

  9. Agnieszka Wieczorek 12 lutego 2017 at 16:35 Reply

    Nie trzeba by było mnie na niego namawiać! Wspaniały <3

  10. Joanna Ł 12 lutego 2017 at 23:01 Reply

    Jak zawsze wspaniały wypiek 🙂

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 lutego 2017 at 13:11 Reply

    Sernik zawsze dobry a z taką owocową nutą to już w ogóle czad 🙂

  12. amanda-butikzprzepisami 13 lutego 2017 at 16:04 Reply

    Ciekawy pomysł! 🙂 Fantastyczny sernik 🙂

  13. Cukry Proste 13 lutego 2017 at 17:48 Reply

    Sernika nie odmawiam:)

  14. mojamalakuchnia 14 lutego 2017 at 16:13 Reply

    cudny. a ja kocham serniki <3

  15. kulinarny blog samanthy 14 lutego 2017 at 16:43 Reply

    Alez smakowicie wygląda, skubnę kawałek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *