Kotlety schabowe w panierce włoskiej

Bardzo rzadko przyrządzam kotlety schabowe w panierce, jeżeli robię, to z przyjemnością eksperymentuję. Dzisiaj do bułki tartej dodałam zioła i przyprawy włoskie, dorzuciłam również paprykę w proszku i płatki suszonych pomidorów. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, użyłam mąkę z ciecierzycy.
Całość bardzo smaczna, kotlety są chrupiące i lekko pikantne, dlatego przepis pojawił się na blogu 🙂

 

Składniki
  • 5 dużych koletów schabowych ( najlepiej od karkówki klik )
  • 1 szkl bułki tartej
  • 3/4  szkl mąki z ciecierzycy
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • masło klarowane z olejem do smażenia
Kotlety delikatnie rozbijam. Smaruję zmiażdżonym czosnkiem i delikatnie posypuję solą i pieprzem. Układam jeden na drugim i odstawiam do lodówki na godzinę.
W małej miseczce rozbijam jajka. Do drugiej daję mąkę z ciecierzycy. Do trzeciej daję bułkę tartą, suszone zioła, płatki pomidorów i przyprawy, wszystko mieszam.
Kotlety zanurzam kolejno w mące, następnie w jajkach i na koniec w bułce z przyprawami.
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz daję kotlety, smażę na małym ogniu na rumiano. Gotowe kotlety układam na papierze kuchennym do odsączenia. Smacznego 🙂

komentarzy 14

  1. Kasia 7 lutego 2017 at 16:58 Reply

    Ależ ja dawno nie jadłam schabowych… Zaciekawiła mnie ta panierka 🙂

  2. Magdalena 7 lutego 2017 at 19:51 Reply

    ciekawa panierka, muszę jej spróbować:)

  3. Megly 7 lutego 2017 at 20:16 Reply

    Fajne! Takiej panierki nigdy nie robiłam. Musi być doskonała 🙂 U mnie raczej zawsze tradycyjne schabowe „wjeżdżają na stół”.
    Pozdrawiam ciepło 🙂 Miłego wieczoru!

  4. Gotowanie to proste ! 7 lutego 2017 at 22:54 Reply

    Super fajna ta panierka 😀

  5. Marzena 8 lutego 2017 at 10:20 Reply

    Podoba mi się taka propozycja schabowego. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  6. Joanna Ł 8 lutego 2017 at 10:52 Reply

    Jak zawsze bardzo pysznie:) pozdrawiam 🙂

  7. Agnieszka Wieczorek 8 lutego 2017 at 17:44 Reply

    Schabowe do ziemniaków bardzo lubię. W proponowanej przez Ciebie panierce muszą smakować jeszcze lepiej 🙂

  8. Ania 8 lutego 2017 at 18:21 Reply

    Pyszne są takie schabowe 🙂

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 8 lutego 2017 at 21:52 Reply

    ja również rzadko przygotowuję schabowe.
    fajne urozmaicenie zwykłej panierki 🙂

  10. KuchniaOdDwojga 8 lutego 2017 at 22:23 Reply

    Tak samo rzadko robimy w domu schabowe, ale ta panierka mocno do mnie przemawia. Dodawałabym płatki pomidorów do wszystkiego 🙂 Mega!

  11. Beata, Magazyn Kuchenny 9 lutego 2017 at 10:55 Reply

    Ja czasem robię panierkę z polenty. Tez się fajnie wpisuje we włoskie klimaty 🙂

  12. zjedz_mnie 9 lutego 2017 at 14:46 Reply

    Nie ma to jak poszukiwanie nowego smaku. Fajny pomysł na panierkę, niewątpliwie schabowe smakują nieziemsko:)

  13. Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 lutego 2017 at 13:12 Reply

    Ciekawa panierka, muszą być bardzo smaczne 🙂

  14. kulinarny blog samanthy 14 lutego 2017 at 16:46 Reply

    Pyszna odmiana schabowych, zdecydowanie tę wolę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *