Kwaśnica kontra kapuśniak

Za każdym razem, kiedy przyjeżdżamy w góry, gościnna gospodyni już w dzień przyjazdu, częstuje nas prawdziwą góralską kwaśnicą. Gorąca, kwaskowata zupa na wędzonych żeberkach, nigdzie nie smakuje tak bardzo jak w Bukowinie Tatrzańskiej 🙂
Kwaśnica to regionalne danie z kuchni polskiej, ale pojawia się również w kuchni sąsiednich krajów. W jej skład wchodzą wędzone żeberka, boczek lub kiełbasa, ziemniaki, dobrej jakości kapusta kiszona i przyprawy tj. liść laurowy, ziele jałowca, majeranek. W skład kapuśniaku, dodatkowo wchodzą warzywa korzenne. Kapuśniak często jest przyrządzany także na bazie świeżej kapusty.
Moja zupa, to bardzo udane połączenie kapuśniaku i kwaśnicy. Wywar zrobiłam na wędzonych żeberkach i na szyi z kaczki, dodałam pasteryzowaną kapustę kiszoną z grzybami leśnymi. Litrowy słoik z kapustą, zachowałam z paczki świątecznej ze sklepu Ogródek Dziadunia.Taką kapustę wystarczy dodać pod koniec gotowania, jest miękka  i bardzo aromatyczna 🙂

Składniki
  • 2, 5 l. bulionu u mnie na szyi kaczki
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 150 g dobrej wędzonej kiełbasy ( część kiełbasy można zastąpić wędzonym boczkiem )
  • 900 ml. kapusty kiszonej z grzybami leśnymi Ogródek Dziadunia
  • 1 cebula
  • 4 większe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • kilka nasion jałowca
  • płaska łyżka majeranku
  • płaska łyżka tymianku
  • pieprz i sól do smaku
Wędzone żeberka myję zimną wodą. Kiełbasę drobno kroję. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę, również kroję w drobną kostkę.
Do gorącego bulionu, dodaję żeberka i gotuję na małym ogniu.
Na patelni przesmażam pokrojoną kiełbasę z drobno pokrojoną cebulką.
Do gorącego bulionu, dodaję przesmażoną kiełbasę, liście laurowe, nasiona jałowca i zioła, wszystko gotuję na małym ogniu około 40 minut.
Dodaję pokrojone ziemniaki i pozostałe warzywa. Gotuję kolejne 20 minut. do miękkości.
Na koniec dodaję kapustę. Jeżeli dodajecie kapustę prosto z beczki, można lekko ją odcisnąć i drobno pokroić. Wszystko ponownie krótko gotuję, na małym ogniu.
Na koniec doprawiam zupę. Wyciągam i porcjuję żeberka na mniejsze kawałki. Smacznego 🙂

komentarzy 13

  1. Magda 30 stycznia 2017 at 16:32 Reply

    Bardzo lubię zupy na bazie wędzonych żeberek, nadają niepowtarzalny smak 🙂

  2. Ladylaura. 30 stycznia 2017 at 17:22 Reply

    Uwielbiam!.

  3. Megly 30 stycznia 2017 at 18:25 Reply

    Ależ porcja 🙂 W takie chłodne dni – nie ma nic lepszego! Pyszności 🙂 Pozdrowionka 🙂

  4. Angelika i Monika (Candy Pandas) 30 stycznia 2017 at 19:23 Reply

    Nigdy nie jadłyśmy takiej tradycyjnej kwaśnicy ale kapuśniak zawsze lubiłyśmy więc i ta zupa pewnie by nam smakowała 🙂

  5. Magdalena 30 stycznia 2017 at 19:49 Reply

    zimowa zupa idealna:)

  6. Agnieszka Wieczorek 30 stycznia 2017 at 21:41 Reply

    O widzisz! Dotychczas nie wiedziałam czym różni się kwaśnica od kapuśniaku, a teraz wszystko stało się jasne 🙂 Chętnie zjadłabym taka zupkę!

  7. Aga 31 stycznia 2017 at 11:56 Reply

    wędzone żeberka to ostatnio moja ulubiona baza do zup 😀 ogórkowa też wychodzi na nich rewelacyjnie 😀

  8. Agnieszka - Polska Zupa 31 stycznia 2017 at 16:16 Reply

    Jak dawnonie jadłam kapuśniaku! Musze zrobić, a dodanie wędzonego to świetny pomysł.

  9. laNika 31 stycznia 2017 at 19:10 Reply

    Mniam! Uwielbiam takie zupy w mroźne dni. Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje. Z chęcią bym zjadła porcyjkę 🙂

  10. mojamalakuchnia 1 lutego 2017 at 12:08 Reply

    obydwie zupy uwielbiam – i kapuśniak i kwaśnicę. pycha. pozdrawiam ciepło!

  11. Ania - Fabryka Pomysłów 4 lutego 2017 at 21:10 Reply

    super zupka, by się rozgrzać 🙂

  12. kuchniabellissima 5 lutego 2017 at 21:00 Reply

    Nie przepadam za zimą, ale po tych zdjęciach co tu widzę to mam ochotę się spokować i pojechać w góry! 🙂 Takie pełne śniegu i na taką właśnie zupkę <3 Pysznie wygląda 🙂

  13. Pati 7 lutego 2017 at 14:00 Reply

    Na wędzonych żeberkach kapuśniak jest najlepszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *