Rosyjskie syrniczki

Bardzo proste placuszki z twarogu, popularne za naszą wschodnią granicą. Są bardzo delikatne i tak też należy się z nimi obchodzić. Ja nie dodaję do masy cukru, natomiast placki podaję z konfiturą i owocami. Sprawdzą się na słodki podwieczorek, dla całej rodziny 🙂

dsc_3991

Składniki
  • 500 g twarogu w kostce
  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki mąki + do obtoczenia placuszków *
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • do podania konfitura, syrop klonowy, krem czekoladowy lub owoce
Ser przeciskam przez praskę lub dokładnie rozgniatam widelcem i przekładam do miseczki. Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam.
Na desce rozsypuję trochę mąki. Dłonie również posypuję mąką.
Łyżką, wcześniej zanurzoną w wodzie nabieram porcje sera i dłońmi formuję małe placuszki. Kawałki ciasta są dość luźne, ale w kontakcie z mąką nie powinny się lepić.
Na rozgrzany olej, ostrożnie nakładam placuszki i smażę z każdej strony na rumiano. Gotowe układam na papierowym ręczniku do odsączenia. Smacznego 🙂
* W tym przepisie ilość mąki zależy od wilgotności i jakości sera. Im mniej mąki, tym placuszki są smaczniejsze. Natomiast za duża ilość mąki, sprawi, że placki będą miały ciągnącą fakturę. Najlepiej pierwszy placuszek usmażyć na próbę, jeżeli się nie rozpada tzn. że ilość mąki jest wystarczająca.

dsc_3995

                                                          Ostatnia róża tej jesieni

dsc_2826

komentarzy 17

  1. amanda-butikzprzepisami 1 grudnia 2016 at 17:00 Reply

    Bardzo smakowicie podane – aż mam od razu chęć sięgnąć po nie i spróbować! 🙂

  2. Cukry Proste 1 grudnia 2016 at 17:53 Reply

    Jak znudzą mi się leniwe, to takie zrobię;)

  3. Gotowanie to proste ! 1 grudnia 2016 at 19:23 Reply

    Muszę zrobić je w końcu na słodko 😉

  4. Obiad gotowy! 1 grudnia 2016 at 19:26 Reply

    mój smak dzieciństwa;) są doskonałe!

  5. Magdalena 1 grudnia 2016 at 19:43 Reply

    ale cudownie wyglądają, nic tylko próbować:)

  6. Angelika i Monika (Candy Pandas) 1 grudnia 2016 at 21:42 Reply

    Nie jadłyśmy takich serniczków nigdy ale pewnie by nam smakowały jak wszystko co z sernikiem ma coś wspólnego 😀

  7. Natalie 2 grudnia 2016 at 00:23 Reply

    Bardzo je lubię 🙂

  8. Megly 2 grudnia 2016 at 11:07 Reply

    Biorę w ciemno! Pyszne są 🙂 No po prostu aż buzia się cieszy, gdy widzę takie specjały! A nazwa fajna, podoba mi się. Jeszcze czegoś takiego nie jadłam.
    🙂
    Pozdrowionka! 🙂

  9. Joanna Ł 2 grudnia 2016 at 18:53 Reply

    Wspaniałe, wyglądają przepysznie 🙂

  10. domowacukierniaewy.blox.pl 3 grudnia 2016 at 18:32 Reply

    Pysznie, muszę też wreszcie zrobić te smakołyki 🙂

  11. Królowa Karo 4 grudnia 2016 at 10:39 Reply

    Coś podobnego pamiętam z dzieciństwa, więc z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu.

  12. Ania - Fabryka Pomysłów 4 grudnia 2016 at 15:36 Reply

    super 🙂 i też fajny sposób na wykorzystanie twarogu 🙂

  13. Agnieszka Wieczorek 4 grudnia 2016 at 19:37 Reply

    U mnie takie placuszki sprawdziły by się nie tylko na podwieczorek, ale także i na obiad 🙂

  14. Sosna 5 grudnia 2016 at 20:05 Reply

    Wyglądają pysznie 😀

  15. Kobieta po 30 7 grudnia 2016 at 12:16 Reply

    smak dzieciństwa 🙂

  16. zdrowejedzonko 5 maja 2017 at 11:33 Reply

    Uwielbiam kuchnie wschodnią! Dziękuję za przepis. i polecam tradycyjne rosyjskie bliny ! 🙂

  17. zdrowejedzonko 5 maja 2017 at 11:34 Reply

    Dziękuję za przepis. i polecam tradycyjne rosyjskie bliny ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *