Piernik z rumem i powidłami

Wilgotne i aromatyczne ciasto piernikowe z dodatkiem kakao, powideł śliwkowych i suszonych fig. Piernik do przygotowania na ostatnią chwilę, ponieważ przygotujecie go dość szybko i bez użycia miksera. Ciasto długo utrzymuje świeżość, sprawdzi się na każdą okazję, nie tylko na święta. 🙂

dsc_4930

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 2 pełne łyżki miodu
  • 120 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 kieliszki rumu
  • 1 i 1/2 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 7 suszonych fig
Polewa
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
Trzy figi kroję na plasterki. Pozostałe kroję na małe kawałki.
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier, kakao, mleko i miód. Wszystko dokładnie mieszam i podgrzewam, ale nie dopuszczam do zagotowania. Gotową masę zostawiam do przestudzenia.
Do przestudzonej masy, dodaję żółtka, powidła, rum i przyprawę korzenną.
Mąkę przesiewam z sodą do miseczki, dodaję płynną masę piernikową. Wszystko dokładnie mieszam.
Białka ubijam z solą na sztywną pianę, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera.
Na koniec dodaję pianę i pokrojone owoce, wszystko delikatnie mieszam.
Małą podłużną foremkę, wykładam papierem do pieczenia. Masę przelewam do foremki.
Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 60 minut. Do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto smaruję czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem śmietanki, na wierzchu układam plasterki fig. Smacznego 🙂

dsc_5019

dsc_4955

Inspiracja Klik

komentarzy 13

  1. cudARTeńka 17 grudnia 2016 at 16:06 Reply

    Tobie, Twoim bliskim i wszystkim czytelnikom bloga na nadchodzący zimowy czas życzę wszystkiego najlepszego:)

    • napiecyku 17 grudnia 2016 at 20:46 Reply

      Dziękuję za miłe życzenia 🙂 Od nas również proszę przyjąć życzenia magicznych Świąt 🙂

  2. Arkadiusz 17 grudnia 2016 at 17:05 Reply

    Bardzo smakowicie to się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Magdalena 17 grudnia 2016 at 19:44 Reply

    bardzo lubię pierniki,nie tylko od święta 🙂

  4. Ania 18 grudnia 2016 at 14:42 Reply

    Bardzo lubie pierniki, a Twój wygląda bardzo apetycznie 🙂

  5. Ania - Fabryka Pomysłów 18 grudnia 2016 at 15:25 Reply

    super pierniczek 🙂

  6. Natalie 18 grudnia 2016 at 20:47 Reply

    Ciekawa opcja! Piernik bardzo lubię 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  7. Gotowanie to proste ! 18 grudnia 2016 at 22:59 Reply

    Robię podobny i tylko taki nam smakuje 😀

  8. Renata Czelny-Kawa 19 grudnia 2016 at 15:50 Reply

    Musi być niesłychanie aromatyczny!
    No i wygląda na wilgotny!
    Piekny!
    Wesołych Świąt 🙂

  9. Agnieszka Wieczorek 19 grudnia 2016 at 18:35 Reply

    Ale genialnie się prezentuje! Wygląda na wilgotny i mega apetyczny 🙂

  10. kulinarny blog samanthy 20 grudnia 2016 at 14:31 Reply

    Przepysznie wygląda i piękny na swiąteczny stół 🙂

  11. Królowa Karo 20 grudnia 2016 at 22:59 Reply

    Takiego piernika chętnie bym zjadła. W sumie mam wszystkie składniki, więc dopisuję do listy świątecznych wypieków. Wygląda naprawdę kusząco.

  12. BEATA REDZIMSKA 21 grudnia 2016 at 10:08 Reply

    Pyszne i takie puszyste. Gosiu – Wesolych Swiat. Pozdrawiam serdecznie Beata

  13. Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 grudnia 2016 at 21:51 Reply

    Ładnie wyrośnięty a do tego wilgotny w środku! Idealny! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *