Filety kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Pyszny i dietetyczny posiłek dla całej rodziny. Bardzo lubię takie potrawy, tym bardziej, że wszystko można przygotować na jednej patelni. Najczęściej używam świeżych liści szpinaku, ale można oczywiście użyć liści mrożonych. Do podania polecam surówkę z marchewki i pora 🙂

dsc_4770

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 120 g mozzarelli pokrojonej w grubsze plastry
  • 2 małe ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżka papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia
Filety dokładnie myję i delikatnie rozbijam. Jeżeli są grubsze, kroję w poprzek na dwie połowy.
Mięso z dwóch stron posypuję papryką, solą, pieprzem i odstawiam.
Szpinak daję do miseczki, dokładnie myję, płukam i odsączam.
Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju, dodaję czosnek i liście szpinaku. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę. Podsmażony szpinak odkładam na talerzyk.
Na tej samej patelni, smażę piersi kurczaka z dwóch stron na rumiano.
Na każdą pierś kładę porcję szpinaku, na szpinak daję plasterki mozzarelli. Patelnię przykrywam pokrywką i wszystko duszę, do czasu, kiedy ser częściowo się rozpuści.
Od razu podaję 🙂 Na talerzu, piersi można posypać posiekaną  pietruszką lub bazylią. Smacznego 🙂

dsc_4754

dsc_4761

 

komentarzy 19

  1. Ladylaura. 13 grudnia 2016 at 17:15 Reply

    Bardzo apetyczne.

  2. Magdalena 13 grudnia 2016 at 19:36 Reply

    proste, a jakie pyszne danie na obiad:)

  3. Gotowanie to proste ! 13 grudnia 2016 at 19:41 Reply

    Taki filecik pod kołderką to nawet teraz bym zjadła 😉

  4. Agnieszka Wieczorek 13 grudnia 2016 at 22:00 Reply

    Filety pod pierzynką – rewelacyjne! Dzięki takim urozmaiceniom codzienny obiad smakuje o wiele lepiej 🙂

  5. Aga 14 grudnia 2016 at 09:49 Reply

    idealnie się wpisują w krajobraz za oknem 😉 a tak wyglądają, że zrobiłam się głodna 🙂

  6. Megly 14 grudnia 2016 at 11:43 Reply

    Jak zwykle u Ciebie – pysznie i apetycznie. A ta rozpływająca się mozarella… wygląda obłędnie 🙂
    Pozdrawiam ciepło 🙂

  7. Gosia 14 grudnia 2016 at 21:13 Reply

    Boskie…

  8. piegusek 15 grudnia 2016 at 11:57 Reply

    ależ apetycznie wyglądają 🙂

  9. Joanna Ł 15 grudnia 2016 at 13:35 Reply

    Uwielbiam takie połączenie smaków, mniam 🙂

  10. amanda-butikzprzepisami 15 grudnia 2016 at 16:43 Reply

    Bardzo mi się podoba – z tą surówką i wszystkimi dodatkami jest pięknie i kolorowo! 🙂

  11. Marzena 15 grudnia 2016 at 20:22 Reply

    Super propozycja na pyszny obiad 🙂

  12. Królowa Karo 16 grudnia 2016 at 01:28 Reply

    Już sama nazwa brzmi dla mnie jak poezja. Wszystko, co uwielbiam w jednym daniu. Mniam!

  13. Kasia | Pełny talerz 16 grudnia 2016 at 10:18 Reply

    Bardzo apetyczne, uwielbiam ciągnący się ser 🙂

  14. Magda 16 grudnia 2016 at 11:36 Reply

    Bardzo apetyczne danie, niby prosty filet z kurczaka, a w zupełnie innej ciekawej wersji 🙂

  15. laNika 16 grudnia 2016 at 17:59 Reply

    Jak jest szpinak to już wiem, że to musi smakować idealnie! 🙂

  16. Sosna 16 grudnia 2016 at 21:46 Reply

    Uwielbiam je 🙂

  17. Ewa 17 grudnia 2016 at 13:38 Reply

    Skusiłabym się na taki obiad 🙂

  18. Ania - Fabryka Pomysłów 18 grudnia 2016 at 18:28 Reply

    jak dla mnie obiad idealny 🙂

  19. Pieruńskie Maszkety 19 grudnia 2016 at 18:18 Reply

    Bardzo lubię, chociaż zwykle zapiekam całość w piekarniku ale Twoja wersja jest zdecydowanie szybsza 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *