Ciasto czekoladowe z wiśniami

Znakomite ciasto dla fanów gorzkiej czekolady, tutaj czekoladowy smak jest złamany korzenną nutą i kwaskowatym smakiem owoców wiśni. Małym kawałkiem ciasta, z przyjemnością będziemy się delektować, przy świątecznej kawie czy herbacie. Nic nie zastąpi zapachu i aromatu, domowego ciasta czekoladowego 🙂

dsc_4666

Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 150 g masła
  • 150 ml. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 170 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • wiśnie z syropu lub z żelu ( mała puszka )
Na małym ogniu podgrzewam mleko, cukier i kakao. Dodaję masło i czekoladę, pokrojone na małe kawałki. Wszystko dokładnie mieszam rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia. Na koniec dodaję przyprawę korzenną.
Gotową masę odstawiam do przestudzenia.
Do przestudzonej masy dodaję jajko, całość ponownie mieszam.
Mąkę przesiewam z sodą do miseczki. Dodaję masą czekoladową, wszystko dokładnie mieszam.
Podłużną foremkę o wym. 12 x 28 cm. wykładam papierem do pieczenia. Masę przelewam do foremki, wyrównuję powierzchnię. Wiśnie delikatnie wciskam w ciasto.
Piekarnik nastawiam do 180 stopni.
Ciasto daję do piekarnika i piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto będzie gotowe, kiedy drewniany patyczek do szaszłyków, wbity w ciasto będzie suchy.
Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika i studzę na kratce. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂

dsc_4680

dsc_4709

komentarzy 11

  1. Magdalena 10 grudnia 2016 at 17:37 Reply

    czekolada i wiśnie-kocham tę parę:)

  2. Pieruńskie Maszkety 10 grudnia 2016 at 19:30 Reply

    cudne to ciacho, a czy wisnie mogą być z kompotu?

    • napiecyku 10 grudnia 2016 at 20:50 Reply

      Myślę że tak, ale lepiej je osączyć z płynu 🙂

  3. Marzena 10 grudnia 2016 at 21:13 Reply

    Oj zjadłabym duży kawałek 🙂

  4. Agnieszka Wieczorek 11 grudnia 2016 at 14:16 Reply

    Wow! Ciacho prezentuje się naprawdę wyśmenicie! Sama zjadłabym jego połowę 🙂

  5. Ladylaura. 11 grudnia 2016 at 14:50 Reply

    Pysznie,lubię takie ciasta.

  6. Ania - Fabryka Pomysłów 11 grudnia 2016 at 18:40 Reply

    super ciacho na przedświąteczne wieczory 🙂

  7. Gotowanie to proste ! 11 grudnia 2016 at 19:01 Reply

    Super 🙂 Ja dodałabym wiśnie z naleweczki bo mama parę słoiczków…;)

    • napiecyku 11 grudnia 2016 at 20:16 Reply

      Z naleweczki….pyszota 🙂

  8. Angelika i Monika (Candy Pandas) 12 grudnia 2016 at 21:54 Reply

    Bardzo lubimy takie ciasta czyli czekoladowe, nie suche i przełamane owocową, kwaśną nutą. Do tego ta przyprawa korzenna i jest cudnie 🙂

  9. mojamalakuchnia 13 grudnia 2016 at 13:35 Reply

    wspaniałe ciasto. czekolada i wiśnie to murowany sukces. pycha! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *