Burgery drobiowe z kaszą jaglaną

Zdrowe kotlety do burgerów i nie tylko. Wybrałam mięso z udźca indyka, ponieważ ma bardziej wyrazisty smak i ciemniejszy kolor od piersi. Mięso połączyłam z ugotowaną kaszą jaglaną, świeżą bazylią i przyprawami. Do razowej bułki, oprócz kotleta, dodałam liść sałaty, cienko pokrojoną czerwoną cebulę, plasterek sera mozzarella i sos BBQ. Burgery sprawdzą się na imprezowy poczęstunek, jak również na rodzinną kolację 🙂

dsc_3526

Składniki / 12 kotletów
  • 500 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • 1/2 szkl. świeżo posiekanej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Kaszę dokładnie płukam i przekładam do małego garnka. Dolewam jedną, pełną szklankę wody. Gotuję, od zagotowania około 10 minut, w trakcie gotowania dodaję łyżeczkę soli. Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Mielone mięso przekładam do miseczki, dodaję przestudzoną kaszę, czosnek i przyprawy. Wszystko mieszam, na koniec dodaję świeżą bazylię.
Odrywam małe porcje i w dłoniach formuje płaskie kotlety o grubości około 1 cm i średnicy 9 – 10 cm. Można użyć do tego celu okrągłej foremki. Kotlety mogą się kleić do dłoni, dlatego warto oprószyć dłonie mąką, lub lekko zmoczyć.
Kotlety smażę na rumiano, na małej ilości tłuszczu. Gotowe kładę na papierowy ręcznik, do odsączenia.
Jeżeli nie podgrzewamy bułki, można na koniec smażenia położyć plasterek sera na kotlecie. Kiedy ser zacznie się topić, od razu dodać do bułki z sałatą, cebulą i ulubionym sosem. Smacznego 🙂

dsc_3532

dsc_3588

komentarzy 12

  1. Ania - Fabryka Pomysłów 27 listopada 2016 at 17:19 Reply

    wspaniałe burgery 🙂 coś dla mnie 🙂

  2. Marzena 27 listopada 2016 at 17:30 Reply

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  3. Magdalena 27 listopada 2016 at 19:27 Reply

    bardzo smakowite, muszę spróbować:)

  4. laNika 27 listopada 2016 at 22:39 Reply

    Wyglądają pysznie! Lubię takie zdrowe kotlety 🙂

  5. Joanna Ł 28 listopada 2016 at 10:15 Reply

    Przepyszne kotleciki Małgosiu 🙂 miłego dnia 🙂

  6. dżemdżus 28 listopada 2016 at 15:20 Reply

    Świetny pomysł na ukrycie kaszy. Chętnie skorzystam z pomysłu 🙂

  7. Megly 28 listopada 2016 at 15:53 Reply

    Ach, wspaniałe! Uwielbiam takie burgerki. A z kaszą jaglaną to już w ogóle muszą być najlepsze na świecie. Wspaniała propozycja, którą chcę jak najszybciej wykonać w swojej kuchni. Pozdrowionka cieplutkie 🙂

  8. Gotowanie to proste ! 28 listopada 2016 at 19:07 Reply

    Takie burgerki to ja bardzo chętnie 😉 zjem 😀

  9. Agnieszka Wieczorek 28 listopada 2016 at 20:38 Reply

    Znakomity pomysł na obiad! Tak przygotowane burgery muszą zachwycać smakiem 🙂

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 listopada 2016 at 21:12 Reply

    Fajne połączenie mięsa z kaszą 🙂 Muszą dobrze smakować 🙂

  11. Obiad gotowy! 29 listopada 2016 at 08:42 Reply

    pyszne kotlety! bardzo smakowita odmiana zwykłych mielonych. Dodatek kaszy jaglanej bardzo mi się podoba;)

  12. lekcjewkuchni.blogspot.com 29 listopada 2016 at 15:22 Reply

    Pychotka!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *