Sałatka z makaronem, szpinakiem i cukinią

Print Friendly
Obiadowo – kolacyjna sałatka z makaronem uszka od Lubelli, szpinakiem, czosnkiem i cukinią. Szpinak krótko smażę z oliwą i czosnkiem, na tej samej patelni podsmażam cukinię. Warzywa mieszam z makaronem ugotowanym al dente, na koniec dodaję pomidorki koktajlowe i prażone pestki dyni. 
Makaron świetnie zachowuje swój kształt, nie rozgotowuje się, jest sprężysty i doskonale wpisuje się w taką wegetariańską sałatkę. Polecam na smakowite zakończenie lata  🙂

dsc_1138

Składniki / 2 osoby
  • 1/2 paczki makaronu uszka od Lubelli
  • 2 szklanki świeżych liści szpinaku
  • 2 mniejsze ząbki czosnku
  • 1/2 małej cukinii
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść pestek dyni
  • oliwa do smażenia
Makaron gotuję al dente, około 6 minut w osolonej wodzie. Odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce.
Liście szpinaku dokładnie opłukuję i odrywam ogonki. Cukinię kroję z grubsze plastry. Plasterki kroję na ćwiartki. Pomidorki, również kroję na ćwiartki.
Na patelni rozgrzewam 2 – 3 łyżki oliwy, dodaję zmiażdżony czosnek. Po chwili dodaję szpinak, wszystko smażę mieszając, na małym ogniu do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę.
Z patelni ściągam szpinak i odkładam do miseczki. Na tej samej patelni podsmażam cukinię, kiedy cukinia odparuje trochę wody i będzie al dente, ściągam ją z patelni.
Na suchej patelni, prażę pestki dyni. Kiedy pestki, lekko zmienią kolor i zaczną przyjemnie pachnieć, odkładam je do miseczki.
Szpinak z cukinią, delikatnie mieszam z makaronem. Na koniec dodaję pomidorki i pestki dyni. Smacznego 🙂

dsc_1095

dsc_1122

dsc_1148

komentarzy 17

  1. amanda-butikzprzepisami 20 września 2016 at 15:36 Reply

    Smakowita sałatka! 🙂 Bardzo podoba mi się Twój pomysł na takie ciekawe wykorzystanie „uszek” 🙂

  2. kulinarny blog samanthy 20 września 2016 at 16:18 Reply

    Znakomita z cukinią, bardzo apetycznie.
    PS. Gdzies mi się zawieruszylas w sieci, miło znów być u Ciebie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Megly 20 września 2016 at 16:41 Reply

    Makaron, szpinak i cukinia? Fajne połączenie, choć do tej pory go nie znałam. Pysznie to się prezentuje. Cukinia i szpinak są bardzo zdrowe, a kalorii mają tyle co i nic. Pozdrawiam ciepło! 🙂

  4. ladylaura. 20 września 2016 at 17:44 Reply

    Pycha.Lubię sałatki.

  5. Marzena 20 września 2016 at 18:21 Reply

    Jak dla mnie rewelacja 🙂

  6. Lena 20 września 2016 at 19:39 Reply

    jaki fajny kształt makaronu 🙂 Sałatka pyszna:)

  7. Joanna Ł 20 września 2016 at 20:21 Reply

    Pyszne połączenie smaków 🙂

  8. marcelina 20 września 2016 at 21:44 Reply

    Z cukinią podoba mi się to połączenie 🙂

  9. Agnieszka Wieczorek 21 września 2016 at 00:03 Reply

    Pysznie! I do tego zdrowo 🙂 Danie idealne!

  10. Martynka 21 września 2016 at 00:07 Reply

    Prosta, a na pewno wyjątkowa w smaku sałatka 🙂

  11. zufik 21 września 2016 at 17:08 Reply

    Ulubiony zestaw warzyw! świetn ten makaron, u mnie chyba takiego nie widziałam..

  12. Renata - Mój dzień 21 września 2016 at 17:49 Reply

    Lubelle bardzo lubię- mają świetne makarony:)
    a sałatka wygląda przepysznie:)

  13. Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 września 2016 at 18:56 Reply

    Bardzo fajny kształt makaronu, jeszcze takiego nie miałyśmy 🙂

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 21 września 2016 at 19:28 Reply

    Pyszna, lekka sałatka 🙂

  15. trufelkowo 22 września 2016 at 09:04 Reply

    Bosko wygląda! 🙂
    Lekko, zdrowo i smacnzie 🙂

  16. mojamalakuchnia 22 września 2016 at 16:41 Reply

    bardzo fajne połączenie, lubię takie sałatki.

  17. Ania - Fabryka Pomysłów 24 września 2016 at 16:17 Reply

    znakomita sałatka! 🙂 lubię takie lekkie dania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *