Kruche ciasto z jabłkami

Trochę nietypowa szarlotka. Tarte jabłka rozłożyłam na kruchym spodzie, zalałam budyniem, przygotowanym na soku pomarańczowym, a na wierzch przygotowałam kokosową kruszonkę. Wszystko cudownie pachnie podczas pieczenia. Niestety na pierwszy kęs takiej szarlotki, musimy poczekać, ponieważ wymaga schłodzenia, wtedy masa stężeje i stanie się odpowiednio gęsta. Pyszny, jesienny deser dla cierpliwych 🙂

dsc_1015

Składniki na kruche ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto, daję do miseczki i szybko wyrabiam. Gotowe ciasto, owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 minut.
Składniki na masę jabłkową
  • 4 mniejsze jabłka
  • 900 ml. soku jabłkowego lub pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 galaretka cytrynowa.
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach. Jeżeli jabłka są bardzo soczyste, partiami wyciskam nadmiar soku.
Do małej miseczki odlewam część soku, pozostały sok podgrzewam. Do miseczki, dodaję budynie w proszku, wszystko mieszam i dodaję do gorącego soku. Budyń gotuję na małym ogniu, do czasu, kiedy zgęstnieje. Na koniec, dodaję galaretkę i wszystko mieszam.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Dno i boki foremki o średnicy 24 cm, smaruję masłem i wylepiam schłodzonym ciastem.
Na kruche ciasto, daję starte jabłka. Na jabłka wylewam ciepły budyń.
Składniki na kokosową kruszonkę
  • około 40 g wiórków kokosowych
  • 1 białko
  • 2 łyżki brązowego cukru
Białko ubijam rózgą kuchenną na pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam, do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Na koniec  dodaję wiórki kokosowe. Ilość wiórków zależy od ilości białka. Powinna powstać gęsta masa, którą pokruszymy na wierzchu masy budyniowej.
Ciasto piekę około 50 minut, w temp. 180 stopni. Gotowe studzę około 60 minut i daję do lodówki, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków 🙂

dsc_1020

dsc_1045

 

komentarzy 18

  1. Cukry Proste 17 września 2016 at 15:51 Reply

    Jeszcze nie łączyłam jabłek z kokosem:)

  2. Lena 17 września 2016 at 16:40 Reply

    i ten kokos,pysznie:)

  3. Marzena 17 września 2016 at 17:37 Reply

    Małgosiu zakochałam się w twojej szarlotce 🙂

  4. amanda-butikzprzepisami 17 września 2016 at 17:39 Reply

    Chyba nie miałaby u mnie szansy wystygnąć 🙂 Rzuciłabym się od razu na gorącą! 😀

  5. Ania - Fabryka Pomysłów 17 września 2016 at 18:33 Reply

    bardzo podoba mi się ta nietypowa szarlotka 🙂

  6. Ela Dz 18 września 2016 at 08:27 Reply

    Kruche i jabłka, ideał nad ideałami 🙂

  7. Iwona 18 września 2016 at 11:34 Reply

    Pysznie ! Uwielbiam kruche z jabłkami 🙂

  8. Renata - Mój dzień 18 września 2016 at 12:53 Reply

    jabłka, pomarańcza i kokos- musiało być przepysznie:)

  9. Madame Malonka 18 września 2016 at 13:34 Reply

    To jest bardzo, ale to bardzo fajna alternatywa dla szarlotki. Osobiście jabłka zagęszczam galaretką, ale budyń i ta kruszonka muszą być pyszne!

  10. Gaja 18 września 2016 at 18:37 Reply

    U mnie szarlotka zawsze w czołówce ciast do zjedzenia. Chociaż zamiast wiórek kokosowych wybiorę cynamon 😉

  11. Agnieszka Wieczorek 18 września 2016 at 21:42 Reply

    Super! Taka szarlotka musi smakować rewelacyjnie 🙂 Lubię wszelkie wariacje na temat szarlotki <3

  12. Królowa Karo 18 września 2016 at 23:26 Reply

    I za to kocham jesień. Za zapach szarlotki i smak ciast z jabłkami.

  13. Ja i moje urwisy 19 września 2016 at 11:02 Reply

    Mniamciu 😀

  14. Angelika i Monika (Candy Pandas) 19 września 2016 at 21:31 Reply

    Mamy za sobą już pierwszą tartę więc czas na drugą 😀 Jest piękna a wygląda jakby była z dynią 🙂

  15. dżemdżus 19 września 2016 at 22:58 Reply

    Fantazja, za takie ciasto to człowiek może dać się pokroić 🙂

  16. alezakwas 20 września 2016 at 09:42 Reply

    Szarlotka to moje ulubione ciasto, proste, smaczne i w Twoim wypadku jeszcze super wygląda 🙂 Nic, tylko piec i jeść 😀

  17. kulinarny blog samanthy 20 września 2016 at 16:16 Reply

    Wybornie wygląda, musi smakować pysznie 🙂

  18. Pati 21 września 2016 at 08:37 Reply

    Bardzo smakowite!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *