Ajwar z papryki i octu winnego

Ajwar to lekko pikantna pasta warzywna, bardzo popularna na Bałkanach. Główne składniki pasty, to papryka słodka i ostra, czosnek, koncentrat pomidorowy i ocet winny, czasami cukinia i bakłażan.Taka pasta może być podana do grillowanych mięs, kanapek, sosów. Dla mnie jest niezastąpiona do pizzy, dodaję ją zamiast pasty pomidorowej. Zapewniam że pizza z takim, paprykowym sosem wygląda i smakuje wybornie 🙂

dsc_1440

Składniki
  • 3 kg. papryki czerwonej
  • 1 długa ostra papryka
  • 3 główki czosnku
  • 1 szklanka octu winnego ( u mnie z białego wina )
  • 1 i 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
Paprykę kroję na cztery kawałki, usuwam gniazdka nasienne i miksuję lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Podobnie postępuję z papryką ostrą.
Zmieloną paprykę, daję do garnka, razem z pozostałym składnikami ( oprócz czosnku ). Wszystko mieszam i gotuję na małym ogniu, około 8 minut. Pod koniec gotowania, dodaję zmiażdżone ząbki czosnku.
Do czystych i wyparzonych słoiczków, nakładam gorący sos. Słoiczki starannie zakręcam i odstawiam. Po słodzeniu, daję w chłodne miejsce.
Z podanych składników, otrzymałam 14 małych słoiczków o pojemności około 200 ml 🙂
Uwagi – Ajwar można również przygotować z papryki pieczonej. Paprykę ( w całości ) dajemy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Kiedy skórka lekko ściemnieje i popęka, ostrożnie dajemy ją do woreczka foliowego. Kiedy ostygnie, łatwo ściągniemy z niej skórkę.

dsc_1456

komentarzy 14

  1. Megly 26 września 2016 at 14:07 Reply

    Nigdy czegoś podobnego nie jadłam. Super pomysł. Lubię paprykowe pyszności. Faktycznie – do pizzy to może sprawdzać się genialnie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. amanda-butikzprzepisami 26 września 2016 at 14:09 Reply

    Nie znałam takiej pasty – chętnie wypróbuję wersję z pieczoną papryką 🙂

  3. ladylaura. 26 września 2016 at 16:12 Reply

    Pyszota,uwielbiam.

  4. Marzena 26 września 2016 at 18:41 Reply

    Wspaniały, bardzo lubię jego smak 🙂

  5. Obżarciuch 26 września 2016 at 18:57 Reply

    taką pastę to ja lubię 🙂

  6. Lena 26 września 2016 at 19:46 Reply

    ostatnio jestem fanką ajwaru:)

  7. Renata - Mój dzień 27 września 2016 at 09:43 Reply

    bardzo lubimy, nie tylko do wędlin ale i do pomidorówki:)

  8. BEATA REDZIMSKA 27 września 2016 at 10:41 Reply

    Gosiu, ale to pyszne, nigdy nie slyszalam nazwy tej pasty, ale z sama zasada, czy czyms podobnym juz sie spotkalam i uwielbiam to, a w Twoim wykonaniu, wyglada to tak pysznie. Pozdrawiam serdecznie Beata

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 27 września 2016 at 22:59 Reply

    uwielbiam tę pastę i co roku robię kilka słoiczków 🙂

  10. Agnieszka Wieczorek 27 września 2016 at 23:19 Reply

    Robię podobny sosik, ale z pomidorów, a nie papryki. Muszę spróbować i taki 🙂

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 września 2016 at 17:44 Reply

    Wiele razy widziałyśmy przepisy na ajwar ale jakoś nigdy go nie przyrządziłyśmy 😉

  12. kulinarny blog samanthy 29 września 2016 at 20:26 Reply

    Znakomity do mięs i wędlin 🙂

  13. Królowa Karo 29 września 2016 at 23:14 Reply

    Wygląda pysznie! Nigdy nie próbowałam ajwaru, ale taki pewnie jest dużo lepszy niż gotowy ze sklepu.

  14. dżemdżus 3 października 2016 at 16:14 Reply

    Pyszne i jaki fantastyczny kolor 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *