Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Lekkie ciasto drożdżowe, bez żmudnego i czasochłonnego wyrabiania. Jajka z cukrem, ubijam na pianę i razem z zaczynem, dodaję do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszam, drewnianą łyżką. Oczywiście nie można pominąć, czynności wyrastania ciasta. Owoce kroję na mniejsze kawałki i obtaczam w cukrze pudrze lub w mące, a następnie układam na cieście. Po takiej czynności, owoce nie opadną na dno. Polecam na letnie śniadania i desery, do kubka gorącej kawy 🙂

DSC_9008

Składniki
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru brązowego nierafinowanego
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 2 większe jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • szczypta soli
  • 1, 5 szkl. truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki lub borówek
Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej.
Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżkę cukru i cztery łyżki letniego mleka. Wszystko mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce.
Jajka i sól ucieram mikserem na puszystą pianę, dodaję resztę cukru i nadal ucieram, do czasu, kiedy cukier się rozpuści.
Do większej miski, przesiewam mąkę. Do mąki dodaję zaczyn, olej, resztę mleka, wszystko mieszam. Dodaję masę jajeczną, całość mieszam bardzo dokładnie, drewnianą łyżką. W masie nie powinno być grudek.
Miseczkę przykrywam, lnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut. Kiedy ciasto podwoi objętość, przekładam je do mniejszej foremki. U mnie żaroodporna foremka na tarty.
Owoce, obtaczam w mące lub cukrze pudrze i układam na wierzchu ciasta.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut. Będzie gotowe, kiedy się przyrumieni, a boki będą odchodzić od foremki. Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika. Przed podaniem, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂

DSC_9014

 

DSC_8993

Komentarze: 20

  1. amanda-butikzprzepisami 17 czerwca 2016 at 12:54 Reply

    Jakie apetyczne i piękne zdjęcia! 🙂

  2. Lena 17 czerwca 2016 at 13:21 Reply

    jakie puszyste:) wspaniałe o każdej porze dnia:)

  3. Megly 17 czerwca 2016 at 14:36 Reply

    Ale fajny przepis 🙂 W robieniu ciasta drożdżowego wyrabianie bywa czasem naprawdę uciążliwe. Z chęcią wypróbuję przepis. Owoców teraz pod dostatkiem, więc dobra drożdżówa jak najbardziej jest pożądana. Pozdrowionka serdeczne! 🙂 Miłego weekendu 🙂

  4. Sosna 17 czerwca 2016 at 15:21 Reply

    A to ciekawe 😀

  5. Iwona 17 czerwca 2016 at 15:34 Reply

    Wygląda na bardzo puszyste i mięciutkie i aż dziwne że takie wyszło bez wyrabiania 🙂

  6. mojamalakuchnia 17 czerwca 2016 at 16:15 Reply

    super. bardzo lubię drożdżowe ciasta więc dla mnie przepis idealny.

  7. Marzena 17 czerwca 2016 at 17:50 Reply

    Bardzo fajny przepis na pyszne ciasto 🙂

  8. Ladylaura 17 czerwca 2016 at 18:06 Reply

    Cudna.

  9. Angelika i Monika (Candy Pandas) 17 czerwca 2016 at 20:08 Reply

    Pierwszy raz widziałyśmy jak się robi ciasto drożdżowe bez wyrabiania u babci 🙂 Jest tak samo pyszne 😀

  10. Ela Dziurkowska 18 czerwca 2016 at 19:13 Reply

    Piękna drożdżówka, jak dawno nie jadłam 🙂

  11. Królowa Karo 18 czerwca 2016 at 21:21 Reply

    Ja robię ciasto wg przepisy Ewy Wachowicz. Zasypuję wszystkie składniki do miski, zostawiam na 3 godziny, potem wyrabiam i już 🙂

    • napiecyku 18 czerwca 2016 at 22:59 Reply

      To również dobry przepis, mam go na blogu. Bardziej jednak smakuje mi to ciasto, ponieważ jest w nim o połowę mniej drożdży 🙂

      • Królowa Karo 19 czerwca 2016 at 23:24 Reply

        To fakt, przepis Ewy jest przeładowany drożdżami.

  12. Renata - Mój dzień 19 czerwca 2016 at 09:32 Reply

    ciasto dla leniwych – tez go lubię, sprawdza sie gdy nie mam czasu a smakuje świetnie:)

  13. Ania - Fabryka Pomysłów 19 czerwca 2016 at 12:44 Reply

    świetny pomysł na ciasto drożdżowe dla leniwych 🙂

  14. Gaja 19 czerwca 2016 at 19:38 Reply

    Ostatnio nawet polubiłam ciasto drożdżowe, wcześniej nawet nie chciałam o nim słyszeć. Ale takie ciasto najlepsze w dniu upieczenia, później to już tak raczej dla bardzo głodnych 🙂

  15. zjedz_mnie 20 czerwca 2016 at 14:27 Reply

    Uwielbiam drożdżowe i właśnie takie domowe. Twoje jest super szybkie i bardzo apetyczne:)

  16. http://cynamon.net.pl 20 czerwca 2016 at 20:30 Reply

    Wieki nie jadłam ciasta drożdżowego a do tego te truskawki…Mmm czas to zmienić 😉

  17. Agnieszka Wieczorek 21 czerwca 2016 at 02:27 Reply

    Drożdżowe i to jeszcze z truskawkami – niebo w gębie 🙂 Mogłabym je jeść bez przerwy 🙂

  18. iza 22 czerwca 2016 at 10:11 Reply

    uwielbiam drożdżowe a z truskawkami toz to poezja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *