Racuchy drożdżowe z bananami

Delikatne racuszki, smażone bez tłuszczu, z dodatkiem bananów i odrobiny cynamonu. Takie placki smażymy na dobrej jakości, nieporysowanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Placki są smacznym pomysłem na śniadanie, deser lub obiad dla całej rodziny 🙂

DSC_7847

Składniki / 3 – 4 porcje
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 małe banany
  • 1 większe jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 dkg. drożdży
Do większej miski przesiewam mąkę, na środku robię mały otwór i wrzucam pokruszone drożdże, drożdże posypuję cukrem. Wszystko zostawiam na 2-3 minuty w ciepłym miejscu.
Dodaję roztrzepane jajko, cynamon i stopniowo, cały czas mieszając leję letnie mleko. Wszystko bardzo dokładnie mieszam rózgą kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 – 40 minut.
Na koniec, dodaję do ciasta banany pokrojone w plasterki.
Na rozgrzaną patelnię, nakładam małe porcje ciasta. Na patelni, smażę jednorazowo trzy racuchy.
Kiedy placki się zetną i mocno przyrumienią, ostrożnie podważam każdy placek szeroką szpatułką i obracam na drugą stronę. W miarę potrzeby można dopiekać placki.
Placki podaję na gorąco, można podać z cukrem pudrem, owocami, syropem klonowym. Smacznego 🙂

DSC_7806

DSC_7856

DSC_7831

Komentarze: 21

  1. Megly 4 maja 2016 at 11:36 Reply

    Raz jadłam niemal identyczne. To były najlepsze racuchy, jakie znam. Nic ich nie przebije. Teraz zrobiłam się przez ten widok głodna. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. mojamalakuchnia 4 maja 2016 at 11:54 Reply

    co tu dużo pisać – racuchy z bananami są przepyszne : )

  3. lena 4 maja 2016 at 13:17 Reply

    wspaniałe:)

  4. Renata - Mój dzień 4 maja 2016 at 16:03 Reply

    robię z jabłkami, ale takie też by nam smakowały 🙂

  5. Ladylaura 4 maja 2016 at 16:20 Reply

    U mnie są często ,pycha.W pierwszym zdaniu pod składnikami chyba brakuje wzmianki o mleku ,bo bez nich drożdże nie ruszą na sucho .

    • napiecyku 4 maja 2016 at 16:52 Reply

      Na sucho, miedzy drożdżami i cukrem, również zachodzi fermentacja, szczególnie w cieple. Oczywiście, można dodać trochę ciepłego mleka, na pewno drożdże zaczną szybciej pracować 🙂

  6. kulinarna148 4 maja 2016 at 17:05 Reply

    Bardzo lubię takie racuchy. Często wykonuję, ale placuszki bez drożdży i zajadam się nimi na śniadanie z kubkiem mleka.

  7. Salvador Dali 4 maja 2016 at 17:06 Reply

    no nie.. ale ci się pięknie usmażyły! Moje tak nie lubią 🙁
    mmm.. zjadłabym z wielką chęcią 🙂

  8. Marzena 4 maja 2016 at 19:19 Reply

    Cudowne 🙂 wyszły ci wspaniałe 🙂

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 4 maja 2016 at 20:32 Reply

    na leniwe śniadanie w sam raz 🙂

  10. amanda-butikzprzepisami 4 maja 2016 at 20:34 Reply

    Wspaniałe racuszki na słodkie śniadanie 🙂 Pięknie i apetycznie podane – chętnie bym je sobie zjadła, nawet teraz – wieczorem! 🙂

  11. Wiele razy widziałyśmy je na blogach ale nigdy nie jadłyśmy :/ Szkoda by wyglądają znakomicie 🙂

  12. Renula 4 maja 2016 at 23:25 Reply

    Jak to wszystko ślicznie i pysznie wygląda! 😉

  13. BEATA REDZIMSKA 5 maja 2016 at 08:24 Reply

    Gosiu juz mi pociekla slinka i zaczelo burczec w brzuchu. Pozdrawiam serdecznie Beata

  14. 4foodsecrets 5 maja 2016 at 08:33 Reply

    Właśnie kończę identyczne 🙂 Uwielbiam zapach takiego śniadanka z rana roznoszący się po całym domu:) Pycha 🙂

  15. Agnieszka Wieczorek 5 maja 2016 at 21:38 Reply

    Placki z bananami – to musi być udane śniadanie! 🙂

  16. Królowa Karo 6 maja 2016 at 22:42 Reply

    O, ja robię banany w cieście naleśnikowym. Muszę spróbować Twojej wersji.

  17. domowacukierniaewy.blox.pl 6 maja 2016 at 23:38 Reply

    Dla mnie doskonałe 🙂

  18. poprosze dokladke 7 maja 2016 at 09:16 Reply

    uwielbiam wszelakie placki, te z bananami musiały być pyszne!

  19. Sosna 9 maja 2016 at 10:17 Reply

    Uwielbiam takie racuchy 😀

  20. marcelina 12 maja 2016 at 22:44 Reply

    za ten syrop klonowy już uwielbiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *