Home Dania i dodatkiObiady Filet kurczaka w sosie chrzanowym

Filet kurczaka w sosie chrzanowym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Obiadowy pomysł, na pierś kurczaka w sosie chrzanowym z pieczarkami i cebulką. Kurczaka smażę na rumiano, ściągam z patelni. Na tej samej patelni smażę plastry pieczarek, a następnie robię prosty sos. Na koniec wszystko ląduje na patelni. Taki kurczak smakuje z ryżem, ziemniakami, kaszą jaglaną lub na szybko z bagietką. Bardzo polecam 🙂

DSC_8107

Składniki
  • 4 małe filety kurczaka
  • 12 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 i 1/2 szkl. wody lub bulionu
  • 100 g  śmietanki do zup i sosów ( opcjonalnie )
  • przyprawy – suszony czosnek niedźwiedzi, papryka, sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
  • 1 łyżka masła klarowanego + 2 łyżki oleju do smażenia
Filety delikatnie rozbijam. Duże filety dzielę na dwie części, krojąc w poprzek. Pieczarki obieram i kroję  grube plastry. Czosnek drobno siekam.
Filety delikatnie posypuję solą, pieprzem, papryką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
Na rozgrzane masło klarowane i olej, daję filety. Filety smażę na małym ogniu, na rumiano. Gotowe piersi odkładam na talerzyk.
Na tej samej patelni podsmażam pieczarki. Kiedy pieczarki zmienią kolor, dodaję wodę lub bulion. Wszystko krótko duszę, dodaję chrzan, czosnek i śmietankę. Sos doprawiam do smaku i gotuję na małym ogniu, do momentu, kiedy sos się lekko zredukuje. Dodaję filety i wszystko krótko podgrzewam. Podaję z cebulką dymką i kaszą jaglaną. Smacznego 🙂
Uwagi – sos można zagęścić np. łyżką mąki jaglanej. Mąkę mieszam w 1/2 szkl. wody, dodaję do sosu i doprowadzam do zagotowania. Zamiast chrzanu, do sosu można dodać 1 łyżkę musztardy.

DSC_8083

DSC_8099

Powiązane posty

16 komentarzy

Lena 9 maja 2016 - 11:21

takiego kurczaka jeszcze nie jadłam:)

Odpowiedź
Ladylaura 9 maja 2016 - 12:14

Rewelacja ,szybko i smacznie.

Odpowiedź
zjedz_mnie 9 maja 2016 - 14:51

Szybkość zawrotna, ale jak tak patrzę na te foty to chcę to:)

Odpowiedź
Megly 9 maja 2016 - 15:00

No super danie. Idealne dla takiego zabieganego, zapracowanego studenta jak ja. A smak na pewno wspaniały. Nie rób mi apetytu, bo do obiadu jeszcze troszkę 😉 Pozdrawiam serdecznie. 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 9 maja 2016 - 19:44

Takie obiady to ja rozumiem! Smacznie, szybko i tak pięknie się prezentuje 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 9 maja 2016 - 19:47

Uwielbiam takie podsmażane pieczarki…cudo 🙂

Odpowiedź
Marzena 9 maja 2016 - 20:13

Kochana ale pyszna propozycja 🙂 z chęcią bym zjadła porcyjkę 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 9 maja 2016 - 22:38

Szybko i pysznie, takie połączenia w kuchni lubię najbardziej 😀

Odpowiedź
Iwona 9 maja 2016 - 22:44

Smakowity kurczaczek 😉

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 9 maja 2016 - 23:03

bardzo fajny pomysł z tym sosem 🙂

Odpowiedź
Beti 10 maja 2016 - 13:39

Bardzo apetyczne danie :))

Odpowiedź
Renula 10 maja 2016 - 14:34

Wygląda wspaniale, coś mi się wydaje, że skorzystam z przepisu 😉

Odpowiedź
Królowa Karo 10 maja 2016 - 20:35

Kurczak jest świetny pod każdą postacią, a ta wygląda niezwykle apetycznie.

Odpowiedź
Obiad gotowy! 11 maja 2016 - 14:59

Bardzo fajny pomysł i przepis na nieco inne podanie kurczaka. Sos chrzanowy musi być pyszny!

Odpowiedź
Ola in the kitchen 11 maja 2016 - 20:40

Taki obiad to jest to 😀 Pyszności!

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 12 maja 2016 - 14:27

Sos chrzanowy brzmi ciekawie wraz z pieczarkami 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz