Rolada biszkoptowa z jabłkami

Lekkie i delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem. Biszkopt zrobiłam z jaj, w temperaturze pokojowej, dzięki temu piana ubiła się bardzo szybko. Odpowiednie ciasto dla niezapowiedzianych gości. Przygotujemy błyskawicznie, a kawa z kawałkiem jabłkowej rolady, smakuje nadzwyczajnie 🙂

DSC_7794

 

Składniki
  • 6 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
  • 4 kwaskowate jabłka
  • 4 łyżki agrestowej galaretki
  • łyżeczka cynamonu
Białka ubijam na pianę. Stopniowo dodaję cukier i żółtka, nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Dodaję mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie, tylko do połączenia składników.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia. Masę przekładam na papier i wyrównuję powierzchnię.
Biszkopt daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni, około 13 minut. Biszkopt jest gotowy, kiedy się przyrumieni 🙂
Gotowy ( jeszcze ciepły ) biszkopt, obracam papierem do góry. Ostrożnie ściągam papier. Na ciasto rozkładam bawełnianą ściereczkę i zwijam roladę wzdłuż dłuższego brzegu.
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach. Przesmażam na patelni z cynamonem, około 4 minuty. Dodaję galaretkę, mieszam do rozpuszczenia galaretki.
Roladę rozwijam, ściągam ściereczkę i równomiernie rozkładam jabłka. Ponownie zwijam roladę. Ciasto można odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Przed podaniem, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂

DSC_7777

 

Komentarze: 15

  1. lekcjewkuchni.blogspot.com 22 kwietnia 2016 at 18:11 Reply

    Po prostu cudowna, też miałam kupić sobie ten kubeczek:)

  2. Ladylaura 22 kwietnia 2016 at 18:23 Reply

    Ja ostatnio ulepszyłam przepis na biszkopt,bo robiłam z takiego jak twój powyżej,ale wydawał mi się za suchy.Dodaję 2 łyżki wody i dwie oleju plus dodatke dwie mąki i jest cudownie wilgotny .Roladkę jabłkową uwielbiam.

    • napiecyku 22 kwietnia 2016 at 18:46 Reply

      Muszę spróbować z tego przepisu, chociaż mój nie był suchy, może w połączeniu z jabłkami zdał egzamin 🙂

  3. naszlakusmaku 22 kwietnia 2016 at 18:26 Reply

    jak dla mnie rolada idealna! 🙂

  4. lena 22 kwietnia 2016 at 19:50 Reply

    ale pysznie wygląda, ciężko byłoby się oprzeć;)

  5. Ela Dziurkowska 22 kwietnia 2016 at 20:51 Reply

    Piękna roladka, bardzo apetyczna 🙂

  6. Marta 22 kwietnia 2016 at 21:59 Reply

    Świetnie Ci wyszła 🙂

  7. Megly 23 kwietnia 2016 at 08:37 Reply

    Mój tata taką uwielbia. Ja zresztą też. Jest pyszna! Idealna do popołudniowej herbatki. Mniam 🙂 Aż ślinka cieknie na sam widok. Pyszności. Pozdrawiam ciepło 🙂

  8. Sosna 23 kwietnia 2016 at 15:14 Reply

    Jest idealna :>

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 23 kwietnia 2016 at 23:26 Reply

    ta rolada jest świetna, robię podobną 🙂

  10. luminaluni.com 23 kwietnia 2016 at 23:54 Reply

    Pyszności!! 🙂 Jak pięknie się prezentuje! Super!

  11. Renata - Mój dzień 24 kwietnia 2016 at 11:46 Reply

    rolada wygląda bardzo smakowicie. porywam kawałek 🙂

  12. Angelika i Monika (Candy Pandas) 24 kwietnia 2016 at 18:36 Reply

    Naprawdę wygląda imponująco 😀 Kochamy takie ślimaczki a już szczególnie z cynamonem xD

  13. Agnieszka Wieczorek 24 kwietnia 2016 at 19:41 Reply

    Wygląda bardzo smakowicie! Ciasto biszkoptowe w połączeniu z kwaśnymi jabłkami musi być przepyszne 🙂 Do niedzielnej kawki idealne 🙂

  14. Nieznajomy 30 kwietnia 2016 at 18:03 Reply

    Bardzo apetyczne wrażenie -Taka rolada wprost z uczty królewskiej –

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *