Muffiny kokosowe – kokosanki

Print Friendly
Mocno kokosowe muffiny, na mleku kokosowym. Muffiny, długo utrzymują świeżość, są wilgotne i puszyste.  Ciasto na babeczki, przygotujemy expresowo, mąkę pszenną w tym przepisie, można zastąpić mąką orkiszową. Przygotujcie na majówkę, lub na prezent, z wizytą u znajomych. Babeczki stygną….smacznego 🙂

DSC_7934

Składniki / 12 sztuk
  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3/4 szkl. mąki kokosowej
  • 2/3 szkl. cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki likieru kokosowego lub 1/2 łyżeczki aromatu kokosowego
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki suche, daję do miseczki i mieszam. Dodaję składniki mokre, mieszam krótko. ale dokładnie. Ciasto powinno być dość gęste.
Foremkę na muffiny, wykładam papilotkami. Do każdej daję dwie łyżki ciasta.
Muffiny piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut. Muffiny powinny się zrumienić.
Gotowe babeczki odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków 🙂

DSC_7968

 

DSC_7894

DSC_7902

 

komentarzy 27

  1. Lena 29 kwietnia 2016 at 13:12 Reply

    kokosowe muffinki, coś pysznego:)

  2. Megly 29 kwietnia 2016 at 14:32 Reply

    Ty to wiesz jak mnie skusić. Weekend się zbliża, ochota na słodkości wzmożona. A Ty z takimi oto wspaniałymi muffinkami wychodzisz. Może bym jeszcze potrafiła odmówić, ale na pewno nie kokosowym smakom. Jako, że kokos skradł moje serce, ja skradam Ci niniejszym muffinkę 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Ladylaura 29 kwietnia 2016 at 16:04 Reply

    Dołączam do Megly i też zjem jedną .

  4. Sosna 29 kwietnia 2016 at 17:00 Reply

    Jakie duże, jakie pulchne! 😀

  5. ja i moje urwisy 29 kwietnia 2016 at 17:58 Reply

    O mniam i jeszcze je zamoczyć w czekoladzie, byłabym w siódmym niebie

  6. Iwona 29 kwietnia 2016 at 18:26 Reply

    kokosowe muffinki – już je uwielbiam 😀

  7. Ela Dziurkowska 29 kwietnia 2016 at 20:31 Reply

    Kokos!!!! jak ja Cię kocham 🙂 🙂

  8. domowacukierniaewy.blox.pl 30 kwietnia 2016 at 02:52 Reply

    Ustawiam się do kolejki 🙂 Pyszne!

  9. lekcjewkuchni.blogspot.com 30 kwietnia 2016 at 12:21 Reply

    Uwielbiam wszystko, co kokosowe:)

  10. Ania - Fabryka Pomysłów 1 maja 2016 at 00:09 Reply

    na kokos zawsze jestem chętna 🙂

  11. laNika 1 maja 2016 at 11:52 Reply

    Takie muffinki muszą smakować pysznie! Mniam 🙂

  12. Beti 1 maja 2016 at 12:31 Reply

    Uwielbiam kokos i kokosanki :)) Przepis zapisuję :))

  13. lady housewife 1 maja 2016 at 13:31 Reply

    Aż ślinka cieknie, muszę takie upiec!

  14. Moja pasja smaku 1 maja 2016 at 19:04 Reply

    Ojjj wgryzłabym się w nie <3

  15. iza 2 maja 2016 at 10:19 Reply

    rewelacyjne muffinki

  16. Mąka kokosowa nadaje super smak i delikatnosć:) Muffinki rozeszłyby się w oka mgnieniu 🙂

    • napiecyku 2 maja 2016 at 21:35 Reply

      Cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂

  17. Marzena 2 maja 2016 at 21:15 Reply

    Małgosiu ale cudne muffinki, i do tego mój ulubiony smak kokosowy 🙂

  18. Agnieszka Wieczorek 3 maja 2016 at 15:24 Reply

    Kokosowe szaleństwo <3 Zakochałam się w nich od pierwszego spojrzenia!

  19. Królowa Karo 4 maja 2016 at 03:56 Reply

    Zjadłabym sobie taką babeczkę na śniadanie, popijając szklanką mleka 🙂

  20. Gotuj z Cukiereczkiem 10 maja 2016 at 21:11 Reply

    pychotki 🙂

  21. madzia 16 lipca 2016 at 10:18 Reply

    Slicznie wyglądają i pewnie tez tak smakują 🙂

  22. Olciaa 15 listopada 2016 at 21:19 Reply

    Mam pytanko, czy można mleko kokosowe zastąpić zwykłym?

    • napiecyku 15 listopada 2016 at 22:02 Reply

      Tak, ale trzeba kontrolować gęstość ciasta, jeżeli będzie bardzo rzadkie ( mleko kokosowe jest bardziej gęste od krowiego ), można dodać trochę więcej suchych składników )

  23. Olciaa 15 listopada 2016 at 22:18 Reply

    Dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam 🙂

  24. Grazyna 13 sierpnia 2017 at 12:03 Reply

    Zrobilam wedlug przepisu Sorry ale tego nie da sie jesc czuc sode i proszek

    • napiecyku 13 sierpnia 2017 at 14:11 Reply

      Na prawie dwie szklanki mąki, nie jest to przesadzona ilość proszku do pieczenia. Można oczywiście spróbować zmniejszyć proporcje. Ja nie miałam takiego odczucia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *