Drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Print Friendly
Klasyczne i bardzo popularne ciasto, w kuchni naszych mam i babć 🙂 Moja mama, co weekend piekła drożdżowe z jabłkami lub drożdżową zawijankę z kakao. Ciasta drożdżowe są tanie i zrobimy je, ze składników, które mamy w domu. Pieczenie, to kwestia trzydziestu minut.
Zimą, do ciasta drożdżowego, można również dodać, zamrożone owoce letnie tj. truskawki, borówki, porzeczki. Znakomite ciasto do porannej kawy 🙂

DSC_4875

Składniki
  • około 500g. przesianej mąki pszennej
  • szklanka letniego mleka
  • 1/3 szkl. ciepłego oleju
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 4 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru brązowego
Dodatkowo
  • 4 większe, słodkie jabłka
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka imbiru
Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej ( można użyć orkiszowej, razowej, krupczatki )
  • 70 g masła
  • 70 g cukru pudru
Do dużej miski kruszę drożdże, dodaję cukier i letnie mleko. Zostawiam w ciepłym miejscu na kilka minut.
Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaję jajko, żółtko i 1/2 szklanki mąki, wszystko mieszam i ponownie zostawiam na kilka minut w ciepłym miejscu.
Dodaję resztę mąki, olej i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, jeżeli takie jest, dosypujemy trochę mąki. Ciasto wyrabiam około 5 minut. Gotowe powinno być elastyczne i gładkie.
Ciasto zostawiam w misce, przykrywam lnianą ściereczką i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu, na około 40 minut, powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nastawiam na 180 – 190 stopni.
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach, jeżeli są bardzo soczyste, partiami wyciskam nadmiar soku. Daję do miseczki, dodaję cynamon, imbir i kardamon, dokładnie mieszam.
Ciasto rozkładam w natłuszczonej tortownicy, o średnicy 28 cm. Na ciasto równomiernie rozkładam jabłka.
Składniki na kruszonkę rozcieram w dłoniach i równomiernie rozkładam na owocach.
Tak przygotowane ciasto, można jeszcze zostawić w cieple na 10 minut.
Ciasto piekę około 30 – 35 minut w temperaturze 180 – 190 stopni. Ciasto jest gotowe, kiedy się przyrumieni, a brzegi ciasta odchodzą od boków foremki. Gotowe wyciągam z piekarnika i studzę 🙂 Udanych wypieków 🙂

DSC_4934

DSC_4882

komentarze 23

  1. lena 26 lutego 2016 at 16:39 Reply

    U mnie też rządzi drożdżowe ciacho dzisiaj:)

  2. Cukry Proste 26 lutego 2016 at 17:06 Reply

    Ciasto idealne:)

  3. Agnieszka Wieczorek 26 lutego 2016 at 17:46 Reply

    O tak ciasto znakomite do kawy lub herbaty 🙂 Takie smaki lubię najbardziej 🙂

  4. rosier 26 lutego 2016 at 18:28 Reply

    Również piekę raz w tygodniu drożdżowe, tylko z 1 kg mąki, a najczęściej są to zwijaki ze smażonymi wiśniami.
    Ciekawa jestem jak przygotowujesz kakao do swojej zawijanki. 🙂
    Lubię do Ciebie zaglądać, bardzo. 🙂
    Pozdrawiam.

    • napiecyku 26 lutego 2016 at 18:36 Reply

      Rosier, link do drożdżowego z kakao, jest we wstępie do wpisu 🙂 Ja po prostu, rozsypuję kakao i cukier, a schłodzone masło ścieram na tarce 🙂

  5. Ela Dziurkowska 26 lutego 2016 at 19:17 Reply

    O jak chodzi za mną drożdżowe i nie mam kiedy zrobić 🙂

    • napiecyku 26 lutego 2016 at 19:31 Reply

      No właśnie, za mną też chodziło od dawna 🙂

  6. Ela 26 lutego 2016 at 20:05 Reply

    Uwielbiam drożdżowe ! Zawsze zaczynam jeść od kruszonki !
    Pozdrawiam

  7. iziona 26 lutego 2016 at 20:22 Reply

    Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci 🙂 piękne zdjęcia 🙂

  8. Moje Bistro 26 lutego 2016 at 20:26 Reply

    Mam słabość do ciasta drożdżowego 🙂 Pysznie wygląda.

  9. Renata - Mój dzień 26 lutego 2016 at 21:38 Reply

    Pycha!
    najbardziej lubimy w wersji z serem, ale taką też zjemy co do okruszka, szczególnie gdy jest kruszonka 🙂

  10. Marzena 26 lutego 2016 at 22:05 Reply

    Wspaniałe ciacho, bardzo lubię drożdżowe wypieki 🙂

  11. Łukasz 26 lutego 2016 at 22:12 Reply

    Lubię takie, chociaż wolę ze śliwkami :-).

  12. Natalie 27 lutego 2016 at 05:42 Reply

    Takie najlepsze! Normanie smak dzieciństwa 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  13. Iwona 27 lutego 2016 at 12:47 Reply

    Drożdżowe zawsze są pycha 🙂 a z owocem to już w ogóle 🙂

  14. Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 lutego 2016 at 13:36 Reply

    Też w dzisiejszym przepisie postawiłyśmy na ciasto drożdżowe owsiane, nie wyrasta jak szalone ale smak owsa jest nam bliski ^^ Taka klasyczna wersja kojarzy nam się z mamą w przygotowującą ciasto i tatą wyrabiającym całość przy użyciu swojego bicepsa xD

  15. Nemi 27 lutego 2016 at 16:44 Reply

    Wspaniałe! Aż u siebie czuję jego zapach:)

  16. Ladylaura 27 lutego 2016 at 19:50 Reply

    Cudowne.

  17. Ania 27 lutego 2016 at 20:08 Reply

    jako dziecko średnio przepadałam za drożdżowym ciastem, ale teraz uwielbiam:)

  18. Jolanta Strażyc 28 lutego 2016 at 17:25 Reply

    Przepysznie wygląda 🙂

  19. Królowa Karo 28 lutego 2016 at 18:29 Reply

    Ale mi narobiłaś ochoty na drożdżowca!

  20. Sosna 29 lutego 2016 at 09:49 Reply

    Jakie cudowne ciacho! 🙂

  21. Angelika 2 marca 2016 at 23:04 Reply

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, najlepsze jakie może być 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *