Ciasto metrowiec

Print Friendly
Ciasto bardzo charakterystyczne, pieczemy dwie babki biszkoptowe w podłużnych foremkach, kroimy na kromki i przekładamy budyniową masą. Ciasto kroimy pod skosem na atrakcyjne kawałki. Ciasto metrowiec, to jedno z moich ulubionych ciast biszkoptowych, kiedyś bardzo często piekła je moja mama. Najczęściej spotykam się z przepisem, który ma w składzie na biszkopt dużą ilość wody i oleju, mój przepis jest nieco inny. 
Ciasto wyjątkowo smaczne, najbardziej smakuje na następny dzień po upieczeniu 🙂 Bardzo polecam 🙂

DSC_2385

Składniki na ciasto
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 9 jajek w temp. pokojowej
  • 3 łyżki oleju w temp. pokojowej
  • 3 łyżki wody w temp. pokojowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Białka ubijam na najniższych obrotach na gęstą pianę. Podczas ubijania, partiami dodaję cukier. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaję żółtka.
Następnie dodaję mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość, krótko mieszam. Dodaję letnią wodę i olej. Masę ponownie mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję kakao.
Dwie jednakowe keksówki o długości około 28 cm, wykładam papierem do pieczenia. Do jednej foremki przelewam masę jasną, do drugiej ciemną.
Ciasto piekę około 40 minut. Wierzch ciasta powinien mocno się zrumienić. Przed wyciągnięciem ciasta, warto zrobić próbę drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wbity w ciasto będzie suchy, ciasto jest gotowe. Gotowe ciasto ostrożnie wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia.
Schłodzone ciasto kroję na kromki o grubości około 2 cm.
Składniki na krem
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 małej łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 i 1/2 szklanki mleka podgrzewam. Pozostałe mleko starannie mieszam z cukrem, cukrem z wanilią i mąką. Masę na budyń wlewam do mocno podgrzanego mleka, intensywnie mieszając całość rózgą kuchenną.
Zmniejszam ogień, masa może krótko się zagotować. Przy tej czynności uważam, żeby nie przypalić masy. Gotowy budyń odstawiam do przestudzenia.
Masło ucieram na puch, stopniowo dodając po łyżce budyniu. Dodaję ekstrakt migdałowy i nadal ucieram na gładką masę.
Kromki smaruję kremem i układam obok siebie, na przemian jasne i ciemne. Ciasto odstawiam w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Kiedy masa stężeje, ciasto kroję lekko na ukos 🙂
Ciasto można ozdobić czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Całość smakuje doskonale 🙂
Udanych wypieków 🙂

DSC_2346

 

DSC_2439

komentarzy 21

  1. lena 19 grudnia 2015 at 11:01 Reply

    Pyszności:)

  2. Ladylaura 19 grudnia 2015 at 11:03 Reply

    Też je uwielbiałam,nie jadłam go całe wieki.

  3. Łukasz 19 grudnia 2015 at 13:15 Reply

    Świetnie wygląda :-).

  4. Renata - Mój dzień 19 grudnia 2015 at 16:35 Reply

    dawno nie piekłam, a jest takie pyszne:)

  5. rosier 19 grudnia 2015 at 18:15 Reply

    Jadłam dawno temu u szwagierki, tam się nazywał „tasiemiec”. 🙂
    I mam przepis, tylko nie wiem czy taki sam. Ale ten mi się podoba, na pewno skorzystam 🙂
    Dziękuję!
    Pozdrawiam.

    • napiecyku 19 grudnia 2015 at 18:20 Reply

      Dziękuję, naprawdę polecam 🙂

  6. Łycha smaków 20 grudnia 2015 at 00:07 Reply

    Ale ma piękne kolorki 🙂

  7. amandaricci-butikzprzepisami 20 grudnia 2015 at 09:09 Reply

    Bardzo kuszące! Wygląda wspaniale 🙂 Pozdrawiam świątecznie! 🙂

  8. gotowanie...to proste ! 20 grudnia 2015 at 11:43 Reply

    Zabieram się do niego już chyba z rok i jakoś zabrać się nie mogę 🙂 A co spojrzę na to ciacho to ślinka leci 😉

  9. AZgotuj 20 grudnia 2015 at 12:52 Reply

    Już dziś składam życzenia wspaniałych pachnących świat i cudownego nastoju 🙂

    • napiecyku 20 grudnia 2015 at 13:53 Reply

      Dziękuję Anitko 🙂

  10. Sosna 20 grudnia 2015 at 13:50 Reply

    Wspaniałe ciacho! 🙂

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 20 grudnia 2015 at 15:53 Reply

    Widziałyśmy to ciacho tylko na blogach i zawsze tak samo bardzo nas ciekawi 🙂

  12. Agnieszka Wieczorek 20 grudnia 2015 at 17:43 Reply

    Oj, jak ja dawno go nie jadłam! Bardzo lubię metrowca, ciasto jest pyszne :))) <3

  13. Calluna 20 grudnia 2015 at 21:39 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam

  14. Natalie 21 grudnia 2015 at 04:15 Reply

    Wiele słyszałam o tym cieście, ale nigdy nie jadłam! 🙂 Kusisz 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  15. ja i moje urwisy 21 grudnia 2015 at 20:34 Reply

    Moje ulubione 🙂

  16. Moje Bistro 22 grudnia 2015 at 00:17 Reply

    Od dłuższego czasu zbieram się do tego ciasta. Twoje wygląda smakowicie 🙂

  17. Nieznajomy 29 grudnia 2015 at 20:26 Reply

    Ciasta i potrawy jak z obrazka – kto Pani przy ich tworzeniu pomaga ?.Czarodziejka ,wróżka -czy Pani ma takie perfekcyjne zdolności ?-Doskonałość – i magia – to cechy wyrózniajace się – Metrowca jadłem nie raz – A oczy mieniły się na tęczowo -tak wirowały -Cudownie bajkowych wrażeń życzę – i Szczęśliwego Nowego Roku

    • napiecyku 29 grudnia 2015 at 21:47 Reply

      Dziękuję za miłe słowa, całą pracę przy blogu wykonuję sama 🙂 Również życzę Szczęśliwego Nowego Roku. Pozdrawiam 🙂

  18. Iwona 13 października 2017 at 21:35 Reply

    Od dłuższego czasu planuję zrobić takie ciasto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *