Babka caffe-latte

Print Friendly
Prosta, uniwersalna i puszysta babka w trzech kolorach. Kolor jaśniejszy z kawą rozpuszczalną w proszku, kolor ciemniejszy z kakao. Do ciasta można dodać łyżeczkę cynamonu, a całość udekorować czekoladą z dodatkiem korzennej przyprawy, wtedy otrzymamy pyszną babkę ze świątecznym akcentem 🙂

DSC_1246

Składniki
  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 200 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Jajka ubijam z cukrem na pianę, na najniższych obrotach. Kiedy piana będzie puszysta i lśniąca, dodaję masło.
Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy, całość mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto dzielę na trzy równe części. Do jednej dodaję kakao, do drugiej kawę rozpuszczalną.
Podłużną foremkę wykładam papierem do pieczenia. Do foremki kolejno leję masy jasną, z kawą i z kakao.
Ciasto piekę około 60 minut. Drewniany patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy. Gotową babkę studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

DSC_1220

DSC_1237

komentarze 22

  1. Lena 27 listopada 2015 at 11:30 Reply

    Ale apetyczna:)

  2. Cotakpachnie? 27 listopada 2015 at 11:33 Reply

    piękne zdjęcia! 🙂

  3. Ladylaura 27 listopada 2015 at 12:08 Reply

    Ja lubię babeczki ,szczególnie do kawki.

  4. Sosna 27 listopada 2015 at 12:26 Reply

    Świetny pomysł i wykonanie 😀

  5. gotowanietoproste 27 listopada 2015 at 14:37 Reply

    Właśnie będę piekła babeczkę bo się już stęskniłam 🙂 A gdy ujrzałam tą babkę to polecę szybciej zrobić swoją bo nie mogę się doczekać żeby ugryźć kawałek ;p

  6. Cukry Proste 27 listopada 2015 at 15:15 Reply

    Prosta, piękna i pyszna:)

  7. poproszę dokładkę 27 listopada 2015 at 16:36 Reply

    wygląda bardzo smacznie, musi być pyszna 🙂

  8. Ela Dziurkowska 27 listopada 2015 at 18:15 Reply

    Małgosiu ale urodziwa ta Twoja baba 🙂

  9. Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 listopada 2015 at 19:19 Reply

    Genialnie wygląda wewnątrz 🙂 Trzy kolory super do siebie pasują 🙂

  10. Dorota 27 listopada 2015 at 19:40 Reply

    Właśnie wyjęłam z piekarnika babeczkę wg Twojego przepisu :)))) Jest piękna! Ciekawe czy dobra już się nie mogę doczekać jak ostygnie … Dziękuję za inspirację.

    • napiecyku 27 listopada 2015 at 20:02 Reply

      Bardzo się cieszę, że upiekłaś, będzie smakowita do kawy i herbaty 🙂

  11. Ania - Kto ugości moich gości? 27 listopada 2015 at 20:25 Reply

    Ale fantazyjnie wygląda! Muszę taką zrobić!

  12. Agnieszka Wieczorek 27 listopada 2015 at 21:10 Reply

    Piękna! Taką babkę za sam wygląd bym zjadła 🙂 No i faktycznie z dodatkiem cynamonu może być i świątecznym wypiekiem.

  13. Olka 27 listopada 2015 at 21:42 Reply

    Zjawiskowa babeczka 🙂 aż się chce sięgnąć po kawałek…

  14. Ania 28 listopada 2015 at 23:25 Reply

    te warstwy róznego ciasta wspaniale ze sobą przenikają 🙂

  15. http://cynamon.net.pl 29 listopada 2015 at 14:57 Reply

    Do niedzielnej, wieczornej herbatki będzie super 😉

  16. Łycha Smaków 29 listopada 2015 at 16:10 Reply

    mniammm pycha 🙂

  17. CanBe.pl 29 listopada 2015 at 19:39 Reply

    Wczoraj marzyła mi się taka piaskowa, cytrynowa <3 Mmmm… Uwielbiam babki

  18. Renata - Mój dzień 29 listopada 2015 at 20:25 Reply

    na drugie śniadanie z kawką, mnnnnnnnnnniam:)

  19. kulinarny blog samanthy 29 listopada 2015 at 22:04 Reply

    Znakomita w trzech kolorach i smakach, pięknie wyszła 🙂

  20. beata Redzimska 30 listopada 2015 at 11:08 Reply

    Gosiu , uwielbiam takie puszyste babeczki, ale narobilas mi smaku. Pozdrawiam serdecznie Beata

  21. lekcjewkuchni.blogspot.com 30 listopada 2015 at 14:00 Reply

    Bardzo lubię to ciasto, wygląda przepięknie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *