Kurczak curry z dynią i groszkiem

Kurczak z marynaty pełnej orientalnych smaków z dodatkiem słodkiej dyni i groszku. Ta propozycja na pewno ucieszy smakoszy kurczaka w ostro – słodkich aromatach. Całość podałam z turecką kaszą bulgur. Ta kasza od jakiegoś czasu jest u nas prawdziwym hitem. Gotuje się bardzo szybko, do tego jej orzechowy smak wzbogaca każdą potrawę. Z tym gulaszem uzupełnia się idealnie 🙂

IMG_8844

Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 szklanki dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka słodkiego groszku ( u mnie mrożony )
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1/2 papryczki chili pokrojonej w plasterki
  • olej kokosowy
  • szklanka kaszy bulgur
Marynata
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
Wszystkie składniki marynaty mieszam. Do marynaty daję piersi kurczaka pokrojone w kostkę. Odstawiam do lodówki na 2 godziny.
Do szklanki opłukanej kaszy bulgur, dodaję 2 i 1/2 szklanki wody, oraz łyżeczkę soli. Od zagotowania gotuję około 8 minut. Odstawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Na oleju kokosowym smażę dynię z kolendrą. Kiedy dynia lekko się zeszkli, przekładam ją na talerzyk. Na tej samej patelni smażę kurczaka z marynatą. Kiedy kurczak zmieni kolor, duszę go pod przykryciem 10 minut.
Dodaję groszek i dynię, całość duszę jeszcze około 10 minut. Podaję z kaszą bulgur i papryczką chili pokrojoną w cieniutkie plasterki. Smacznego 🙂

IMG_8844

komentarzy 15

  1. Ela Dziurkowska 5 października 2015 at 21:50 Reply

    Dynia, bardzo na czasie dodatek do potraw 🙂

  2. lena 6 października 2015 at 07:47 Reply

    Jakie kolorowe i aromatyczne danie na jesień:)

  3. Ladylaura 6 października 2015 at 08:42 Reply

    Pyszny obiad!.

  4. Beti 6 października 2015 at 10:27 Reply

    Bardzo apetycznie i kolorowo się prezentuje 🙂

  5. kulinarny blog samanthy 6 października 2015 at 11:59 Reply

    Znakomite smaki, piękna jesienna potrawa 🙂

  6. Angelika i Monika (Candy Pandas) 6 października 2015 at 17:57 Reply

    Jak kolorowo i smacznie wygląda 😀 Super danie 🙂

  7. Salvador Dali 6 października 2015 at 19:50 Reply

    jakież świetne to danie! 🙂 Jakie kolorowe, pożywne 😉
    Fajne połączenie smaków, dla mnie mega 😉

  8. Agnieszka Wieczorek 6 października 2015 at 23:25 Reply

    Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Takie potrawy mogę jeść codziennie 🙂

  9. Obiad gotowy! 7 października 2015 at 09:19 Reply

    cudne kolory! aż chce się jeść. Dynia, groszek, kurczak – pyszne połączenie!

  10. Ania 7 października 2015 at 10:45 Reply

    Uwielbiam bulgur. Świetnie smakuje i szybko gotuje 🙂 Ale kurczak przebija wszystko! 🙂

  11. Renata - Mój dzień 7 października 2015 at 16:19 Reply

    wygląda bardzo smakowicie- pyszności

  12. Jolanta Strażyc 8 października 2015 at 19:50 Reply

    Wygląda baaardzo apetycznie 🙂

  13. domowacukierniaewy.blox.pl 8 października 2015 at 21:50 Reply

    Bardzo apetyczne, kolorowe danie, aż chce się jeść! 🙂

  14. Dorota dermiblog 8 października 2015 at 21:59 Reply

    taki pomysł na szybki i niebanalny obiad, cos czuje, ze mojej rodzice by smakowalo

  15. Ania 11 października 2015 at 23:13 Reply

    jak dla mnie danie idealne! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *