Konfitura z żurawiny do serów i mięs

Lubię jesień za jej zapachy, kolory i dary w postaci owoców. Właśnie teraz mamy sezon na żurawinę, na targowiskach można kupić świeże owoce z bieżących zbiorów. Warto przygotować kilka małych słoiczków, prostej konfitury, która ożywi smak świątecznych pieczeni, lub będzie wspaniałym dodatkiem do oscypka na ciepło. Bardzo polecam :)

DSC_0431

Składniki
  • 400 g zmrożonej żurawiny
  • 3/4 szklanki soku  pomarańczy
  • 1/2 szkl. wody
  • 5 łyżek cukru
Żurawinę daję do miseczki, dolewam wodę, owoce dokładnie czyszczę, wodę wylewam. Czynność powtarzam.
Do rondla z grubym dnem daję sok, wodę i żurawinę. Wszystko podgrzewam na większym ogniu, pod przykryciem. Kiedy wszystkie owoce popękają, zmniejszam ogień.
Do przecieru dodaję cukier, całość mieszam drewnianą łyżką i nadal smażę. Konfiturę smażę około 20 minut, na bardzo małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliła.
Małe słoiczki ( czyste i wyparzone ) napełniam gorącą konfiturą i zakręcam. Obracam do góry dnem i odstawiam. Przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego :)

DSC_0423

DSC_0454

 

Komentarze: 16

  1. awiola 28 października 2015 at 18:27 Reply

    Pychota. Mniam, mniam :)

  2. Ela 28 października 2015 at 18:36 Reply

    Wspaniały pomysł na powidełka !!
    Pozdrawiam serdecznie :)

  3. lena 28 października 2015 at 19:53 Reply

    Robiłam żurawinę do mięs, i pokusiłam się jeszcze o borówkę na święta;)

  4. Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 października 2015 at 19:58 Reply

    Nigdy takiej konfitury do wytworów wytrawnych nie jadłyśmy, a bardzo chciałybyśmy takiego połączenia spróbować :)

  5. amandaricci-butikzprzepisami 28 października 2015 at 20:35 Reply

    Bardzo mnie zaciekawił Twój przepis – fajne połączenie żurawin z sokiem pomarańczowym! :) Mam w lodówce koszyczek świeżych żurawin i właśnie zastanawiam się nad ich wykorzystaniem – pozdrawiam! :)

  6. Ela Dziurkowska 28 października 2015 at 21:01 Reply

    Bardzo fajna żurawina, lubią ją pod każdą postacią :)

  7. Salvador Dali 28 października 2015 at 21:21 Reply

    ja myślałam, że to banan na zdjęciu, a to chyba oscypek? :)
    Mniam, nigdy nie robiłam sama takiej żurawiny.. ale musi mieć smak, mmm.. :)

    • napiecyku 28 października 2015 at 21:22 Reply

      To jest oscypek, tylko nie wędzony :)

  8. Ania 28 października 2015 at 21:45 Reply

    taka domowa musi być przepyszna :)

  9. Agnieszka - Polska Zupa 29 października 2015 at 10:51 Reply

    Kocham żurawinę, W tym roku jeszcze nie kupowałam:)

  10. Kuchnia u Krysi 29 października 2015 at 22:42 Reply

    Taki serek tylko z żurawiną. Świetny pomysł na żurawinę do słoiczków. Jeszcze zdążę zrobić :)

  11. Obiad gotowy! 30 października 2015 at 08:42 Reply

    już pora na żurawinę:) do mięsa i serów jest niezastąpiona.

  12. mlodakk 30 października 2015 at 11:06 Reply

    Pysznie i zdrowo

  13. Agnieszka Wieczorek 30 października 2015 at 15:55 Reply

    Lubię konfiturę z żurawiny z sernikiem, szczególnie z tym świątecznym :)

  14. Jolanta Strażyc 30 października 2015 at 21:44 Reply

    Pyszna i zdrowa :)

  15. Programista w kuchni 1 listopada 2015 at 10:01 Reply

    Świetnie się prezentuje ta konfitura :) Miałem okazję spróbować podobnej podanej z smażonym serkiem camembert. Rewelacja :) Dodaje przepis do zakładek i na pewno kiedyś spróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *