Pyszne, jesienne pancakes z dynią i jogurtem

W Polsce najbardziej popularnym gatunkiem dyni jest Hokkaido i bardzo słusznie, ponieważ miąższ tej dyni jest wyjątkowo smaczny, po upieczeniu ma słodko-orzechowy smak. Miąższ zawiera sporo żelaza i potężną dawkę witaminy A, nie brakuje jej również witamin z grupy C i B. Namawiam Was do pieczenia dyni, dla uzyskania miąższu, który nadaje się do celów kulinarnych. Pieczenie wydobywa z dyni znakomity smak i słodycz, których nie uzyskamy przy duszeniu 😮
Dynię wystarczy pokroić w kostkę, lub grubsze plastry, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to około 30 -40 minut, w temperaturze 170 stopni. Dynia powinna odparować wodę i zmięknąć, wtedy ściągamy twardą skórkę, a miąższ miksujemy, lub rozgniatamy widelcem.
Dzisiaj pyszne i delikatne placuszki pancakes na jogurcie z dodatkiem dyni. W Stanach są podawane z syropem klonowym, czasami z sosem owocowym i orzechami. Za ten pyszny i dopracowany przepis, dziękuję autorce bloga My Tasty Kitchen. Bardzo polecam na jesienny deser, również dla maluchów :)

IMG_8777

Składniki
  • 1 szkl. przesianej mąki pszennej ( u mnie orkiszowa typ 700 )
  • 1/2 szkl. puree z dyni Hokkaido
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
Wszystkie składniki daję do miseczki i miksuję na gładki krem. Rozgrzewam teflonową lub ceramiczną patelnię, łyżką nakładam ciasto, jedna łyżka to jeden placuszek.
Placki smażę bez tłuszczu na średnim ogniu. Na zbyt dużym ogniu mogą się przypalać i nie zdążą się ściąć. Kiedy spód się zetnie, delikatnie obracam przy użyciu szerokiej łopatki. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :)

IMG_8784

IMG_8800

Komentarze: 20

  1. poproszę dokładkę 30 września 2015 at 18:52 Reply

    bardzo lubię dyniowe placki, Twoje wyglądają świetnie :-)

  2. Ladylaura 30 września 2015 at 19:10 Reply

    Oj cudne.

  3. lena 30 września 2015 at 20:01 Reply

    Piękny kolor. Warto zrobić:)

  4. alezakwas 30 września 2015 at 20:33 Reply

    Wyglądają na bardzo pulchne i lekkie. Mają też piękną barwę, są takie apetyczne…

  5. Niippi 30 września 2015 at 20:35 Reply

    wyglądają smakowicie :)

  6. Agnieszka Wieczorek 30 września 2015 at 21:04 Reply

    Hokkaido to także i moja ulubiona dynia, ma o wiele lepszy smak od pozostałych. Pyszny pomysł na naleśniki, takich jeszcze nie jadłam :)

  7. Renata - Mój dzień 1 października 2015 at 07:51 Reply

    to jedyna dynia, którą u mnie zjadają:)
    placki pysznie wyglądają:)

  8. Łycha smaków 1 października 2015 at 09:08 Reply

    Wyglądaja oblednie:)

  9. BEATA REDZIMSKA 1 października 2015 at 10:36 Reply

    Zapowiadaja sie pysznie z lekki posmakiem dyni, ktora jest dosc slodkawa. Kiedys probowalam robic takie pancake w podobny sposob z banana, mi smakowaly, dzieciom mniej, ale wiecej bylo dla mnie ha ha ha Pozdrawiam serdecznie Beata

  10. Salvador Dali 1 października 2015 at 12:05 Reply

    szkoda, że nie zaprosiłaś choć na jedną porcyjkę.. mniam! :)

  11. Azalitka 1 października 2015 at 12:58 Reply

    Wyglądają pysznie :)

  12. amandaricci-butikzprzepisami 1 października 2015 at 14:44 Reply

    Wyglądają przepysznie! :) Ten rumiany kolorek – cudo! :)

  13. Ania - Kto ugości moich gości? 1 października 2015 at 20:58 Reply

    Nie jadłam placuszków z dynią ale słyszałam że są pyszne, zapisuję przepis :)

  14. ja i moje urwisy 2 października 2015 at 09:49 Reply

    O mniam, chyba spróbuje :)

  15. Ania 2 października 2015 at 10:25 Reply

    Wyglądają wspaniale – puszyste, mają ładny kolor. Nic tylko spróbować :)

  16. Kolizje Smakow 2 października 2015 at 12:35 Reply

    Brzmi pysznie :)

  17. Beti 2 października 2015 at 14:46 Reply

    Pysznie się prezentują, ja tez o nich myślałam, bo mam dynię i sobie czeka na wenę twórczą :)

  18. Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 października 2015 at 20:04 Reply

    TAK! Bardzo lubimy takie placuszki choć nie robi ich zbyt często. Musimy do nich wrócić :)

  19. Ania 4 października 2015 at 00:41 Reply

    pyszne jesienne placuszki:)

  20. Gotowanie...to proste ! 4 października 2015 at 19:13 Reply

    Piękny zachęcający kolorek tych placuszków :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *