Papryka zapiekana z cukinią, kaszą jaglaną i indykiem gyros

Stragany i półki sklepowe pełne są świeżej, słodkiej papryki, grzechem byłoby nie spróbować papryki właśnie teraz, kiedy jest najsmaczniejsza i najtańsza. Zapiekaną paprykę można przygotować na wiele sposobów, zamiast kaszy można dodać ryż, indyka zastąpić mięsem kurczaka itd. Potrawa dość czasochłonna, ale można sobie ułatwić pracę, przygotowując mięso i kaszę dzień wcześniej. Bardzo polecam na letni obiad :)

IMG_8127

 

Składniki
  • 10 – 12 szt. słodkiej papryki
  • 120 g startej młodej cukinii
  • 500 g mięsa z udźca indyka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 pełna łyżka przyprawy gyros KOTÁNYI  bez glutaminianu sodu i konserwantów
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • masło klarowane + olej do smażenia
  1. Z papryk ścinam czapeczki i oczyszczam wnętrza. Cukinię ścieram na dużych oczkach. Mięso drobno kroję, obtaczam w przyprawie gyros, czosnku i odstawiam.
  2. Kaszę dokładnie płuczę zimną wodą, zalewam dwoma szklankami wody i gotuję w lekko posolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) około 15 minut. Odstawiam pod przykryciem do napęcznienia.
  3. Na patelni rozgrzewam masło klarowane z odrobiną oleju, dodaję cebulę, całość krótko smażę i dodaję mięso indyka. Kiedy mięso lekko się przyrumieni, dolewam 1/3 szkl. wody i duszę pod przykryciem do miękkości.
  4. Do miseczki daję cukinię, kaszę, pietruszkę i mięso, można dodać trochę sosu. Wszystko dokładnie mieszam. Farszem napełniam papryki. Papryki daję do żaroodpornego naczynia, na dno wylewam szklankę gorącej wody. Zapiekam w temp. 190 stopni około 30 minut. Smacznego :)

IMG_8140

Komentarze: 16

  1. AZgotuj 31 sierpnia 2015 at 10:50 Reply

    Świetny posiłek. Apetyczne letnie danie:)

  2. lena 31 sierpnia 2015 at 10:53 Reply

    Tak nadzianej papryki nie widziałam, super pomysł:)

  3. dżemdżus 31 sierpnia 2015 at 11:43 Reply

    Piękna papryka, a na straganach faktycznie można dostać oczopląsu od ilości odmian. Papryka kocha ciepło.

  4. Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 sierpnia 2015 at 12:34 Reply

    Zarówno przed i po upieczeniu wyglądają apetycznie :)

  5. Siwa 31 sierpnia 2015 at 14:05 Reply

    wyglądają niesamowicie uroczo!

  6. Marta gotuje 31 sierpnia 2015 at 15:37 Reply

    Pysznie nadziana papryka :)

  7. Agnieszka Wieczorek 31 sierpnia 2015 at 18:21 Reply

    Smakowicie wyglądają papryczki! Fajny farsz, musiałby być przepyszne :)

  8. Ladylaura 31 sierpnia 2015 at 18:55 Reply

    Zrobię z pewnością.

  9. Agnieszka 31 sierpnia 2015 at 20:23 Reply

    Uwielbiam papryki faszerowane. Pyszny farsz zrobiłaś :)

  10. Ela Dziurkowska 31 sierpnia 2015 at 21:08 Reply

    łał jakie kolorowe wywijasy :)

  11. Angelika 1 września 2015 at 00:06 Reply

    Piękne danie, uwielbiam kaszę jaglaną 😉

  12. 5000lib 1 września 2015 at 17:19 Reply

    Dzięki za wpis.

  13. lekcjewkuchni.blogspot.com 1 września 2015 at 19:19 Reply

    Uwielbiam taką zapiekaną paprykę, pycha:)

  14. Jolanta Strażyc 1 września 2015 at 20:20 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie!

  15. kulinarny blog samanthy 4 września 2015 at 19:31 Reply

    Wysmienity pomysł na doskonałe papryczki !

  16. Ania 5 września 2015 at 23:20 Reply

    w sezonie faszerowane papryki to obowiązkowa pozycja obiadowa :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *