Ratatuj z pieczarkami i chrupiącą bagietką

Ratatuj to pyszny gulasz z warzyw, bardzo popularny w krajach basenu Morza Śrudziemnego. Tą potrawę, bardzo często sama robię na obiad. Nie jest czasochłonna, a przy tym jest pożywna i zdrowa. Ratatuj można podać z makaronem, ryżem, bagietką. Smakuje również z pieczonym mięsem drobiowym i duszoną kiełbasą. Zimą zamiast pomidorów importowanych, używam tych z puszki. Bardzo polecam na obiad i ciepłą kolację :)

IMG_6431

Składniki dla 3-4 osób
  • 3 papryki kolorowe pokrojone w kostkę
  • 2 pomidory lub puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 10 dkg pieczarek obranych, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 cukinie pokrojone w kostkę
  • 500 g passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia i odrobina masła klarowanego
Na rozgrzany olej kładę cebulę i czosnek, smażę mieszając 1 minutę. Dodaję paprykę i zioła, wszystko smażę mieszając 2 minuty, następnie przykrywam pokrywką i duszę do miękkości.
Dodaję cukinię, pomidory i passatę, całość duszę kolejne 10 minut. Na osobnej patelni, na maśle klarowanym podsmażam pieczarki, kiedy pieczarki odparują wodę odstawiam z ognia.
Do warzyw dodaję pieczarki i świeże zioła, całość doprawiam do smaku. Mój ratatuj podałam z bagietką, którą, przed podaniem opiekłam w opiekaczu na rumiano. Smacznego :)

IMG_6414

IMG_6448

Komentarze: 28

  1. Agnieszka - PolskaZupa 8 czerwca 2015 at 09:59 Reply

    To danie które nieodmiennie kojarzy mi się z pięknym latem :)

  2. Lena 8 czerwca 2015 at 10:41 Reply

    Pyszne ,lekkie danie;)

  3. Evi 8 czerwca 2015 at 11:02 Reply

    Aaaale bym zjadła, pysznie się prezentuje :)

  4. Renata - Mój dzień 8 czerwca 2015 at 11:31 Reply

    już nie mogę się doczekać własnych warzyw- takimi pysznościami będę sie objadać codziennie:)

    • napiecyku 8 czerwca 2015 at 11:32 Reply

      Tak,ja też czekam na własną cukinię :)

  5. smak i uczucie 8 czerwca 2015 at 11:34 Reply

    Bardzo smaczne danie :)

  6. Ladylaura 8 czerwca 2015 at 12:15 Reply

    Apetyczny obiad.

  7. kamila 8 czerwca 2015 at 12:15 Reply

    Coś bardzo przyjemnego i smacznego widać.Bardzo udane danie;)

  8. Dorota 8 czerwca 2015 at 12:54 Reply

    Też bardzo lubię takie treściwe jednogarnkowce. A do tego właśnie taka chrupiąca bagietka… :)

  9. Marta gotuje 8 czerwca 2015 at 14:04 Reply

    Pyszne danie :)

  10. z majeczką w kuchni 8 czerwca 2015 at 14:38 Reply

    Fajne danie obiadowe

  11. poproszę dokładkę 8 czerwca 2015 at 16:10 Reply

    idealne danie na lato, robię koniecznie :-)

  12. Angelika i Monika (Candy Pandas) 8 czerwca 2015 at 16:14 Reply

    Takie dania są najlepsze. Wszystkie dobra w jednej miseczce :)

  13. Ela Dziurkowska 8 czerwca 2015 at 18:36 Reply

    Ratuj swój ratatuj…jestem głodna :))

  14. Łycha smaków 8 czerwca 2015 at 19:03 Reply

    Przepiękne kolory aż pachnie przez łącza :)

  15. ja i moje urwisy 8 czerwca 2015 at 20:45 Reply

    O mniam :)

  16. Agnieszka, Dom na obcasach 8 czerwca 2015 at 20:50 Reply

    Bardzo smaczne! Lubię takie dania :)

  17. Ela 8 czerwca 2015 at 22:54 Reply

    Wygląda wspaniale i do tego samo zdrowe !!
    Pozdrawiam

  18. domowacukierniaewy.blox.pl 9 czerwca 2015 at 00:11 Reply

    Po prostu smakowite danie :)

  19. StołyżekSzczęścia 9 czerwca 2015 at 08:08 Reply

    Mmm. A waśnie zastanawiałam sie co zrobić z zalegającą w lodówce papryką i pomidorami 😉

  20. Czucherkowo 9 czerwca 2015 at 09:46 Reply

    Zapisałam sobie przepis do wypróbowania, fajne i niedrogie danie :)

  21. Drink Eat Live 9 czerwca 2015 at 10:14 Reply

    Ubóstwiam takie dania:))

  22. Salvador Dali 9 czerwca 2015 at 16:37 Reply

    tyle razy słyszałam o tym daniu, a jakoś nigdy nie pokusiłam sie o jego poczynienie na obiad.. ależ dziwna ze mnie osoba..
    toć to musi być świetne!

  23. Natalia - Poezja Smaku 9 czerwca 2015 at 23:40 Reply

    Ratatuja gosci u mnie często :) świetnie smakuje i wygląda!

  24. Megly 10 czerwca 2015 at 09:41 Reply

    To to danie naprawdę istnieje! Wstyd się przyznać – w ubiegły weekend oglądałam przesympatyczny film animowany o kochanym szczurku. Film nosił właśnie nazwę „Ratatuj” 😉 A tutaj wchodzę i masz – od razu to danie :) Super. Spróbuję na pewno zrobić. Pozdrawiam :)

  25. Luka Li 10 czerwca 2015 at 11:18 Reply

    Wygląda bardzo smakowicie!

  26. lustracja 12 czerwca 2015 at 20:25 Reply

    są cudowne, wyglądają wspaniale 😀

  27. Ania 14 czerwca 2015 at 12:39 Reply

    uwielbiam go! :) jako dodatek do pieczeni ale i jako danie solo :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *