Kurczak zapiekany z fasolką szparagową

Print Friendly
Tak przygotowaną pierś kurczaka, można przygotować dla gości, lub na domowy obiad. Pierś kurczaka obsmażam w ziołach,  pokrojoną zawijam w plasterek szynki, lub boczku i krótko zapiekam z fasolką szparagową. Boczek, lub szynkę kupuję gotową, pokrojoną w plasterki, ponieważ tylko taka jest odpowiednio cienko pokrojona. Zapiekamy tuż przed podaniem, ja chcąc zrobić zdjęcia w dobrym świetle, zapiekałam dwa razy, wcześniej do zdjęć i później na kolację, okazały się za mocno wysuszone. Takie mini roladki można również, krótko podpiec na grillu i podać z surówką. Bardzo polecam 🙂

IMG_5610

Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 6 plasterków cienko pokrojonego boczku lub szynki parmeńskiej
  • 400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona )
  • 3 cebulki szalotki pokrojone wzdłuż na mniejsze kawałki
  • łyżka papryki ostrej
  • łyżka suszonej pietruszki
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżeczka soli morskiej
  • 5 dkg. drobno startego sera żółtego
  • olej roślinny do smażenia
Fasolkę gotuję w wodzie z niewielkim dodatkiem soli, wg. instrukcji na opakowaniu. Łyżeczka cukru dodana do gotowania, pozwoli zachować świeży, zielony kolor warzywa. Gotową fasolkę odcedzam.
W miseczce mieszam suszone zioła, paprykę i sól. Piersi kurczaka delikatnie obtaczam w ziołowej panierce i smażę na rozgrzanym oleju. Kotlety powinny się lekko przyrumienić.
Plastry boczku lub szynki, kroję wzdłuż. Piersi kurczaka dzielę na mniejsze kawałki i każdą porcję, razem z szalotką zawijam w plasterek szynki.
Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, kolejno układam fasolkę szparagową, kawałki kurczaka i starty ser. Całość zapiekam około 20 min.w temp. 190 stopni. Smacznego 🙂

IMG_5619

IMG_5614

komentarze 23

  1. Agnieszka, Dom na obcasach 5 maja 2015 at 10:32 Reply

    Piękne zdjęcia. Pomysł też super, wykorzystam na grilla w przyszły weekend 🙂

  2. lena 5 maja 2015 at 10:43 Reply

    Bardzo apetyczne danie;)

  3. Sweetshoop 5 maja 2015 at 11:56 Reply

    Wygląda obłędnie!

  4. AgnieszkaZ 5 maja 2015 at 13:39 Reply

    Wygląda znakomicie :):) bardzo fajny pomysł 🙂

  5. Wyglądają smacznie 🙂 Mięsko zawinięte w mięsko, coś dla naszego taty xD

  6. beti 5 maja 2015 at 17:54 Reply

    Super :)) Bardzo smakowicie się prezentuje ten kurczak :))

  7. marcelina 5 maja 2015 at 18:09 Reply

    Apetycznie! I jest jeszcze ulubiona fasolka mojego lubego. Choć i ja się taką też lubię zajadać 🙂

  8. Marzena 5 maja 2015 at 18:15 Reply

    Klasyczna pierś z kurczaka w innej odsłonie, apetycznie wygląda:)

  9. Natalia 5 maja 2015 at 19:08 Reply

    Mm, bardzo apetyczne. 🙂 Połączenie smaków idealnie trafione w mój gust.

  10. lekcjewkuchni.blogspot.com 5 maja 2015 at 19:11 Reply

    Pycha, ostatnio bardzo lubię fasolkę szparagową:)

  11. Nie dość że smacznie to jeszcze kolorowo, super!

  12. Ela Dz 5 maja 2015 at 19:37 Reply

    Jak wytwornie i z polotem 🙂

  13. poproszę dokładkę 5 maja 2015 at 21:20 Reply

    wygląda niesamowicie apetycznie, do zapisania!

  14. Natalia - Poezja Smaku 5 maja 2015 at 23:12 Reply

    Jak się cieszę, że jest już fasolka i możemy cieszyć się takimi daniami 🙂

  15. Marta gotuje 6 maja 2015 at 00:04 Reply

    Bardzo smakowity pomysł 🙂

  16. zjedz_mnie 6 maja 2015 at 09:49 Reply

    I co to znaczy wyobraźnia, pozwala wyczarowywać takie pyszne dania 🙂

  17. Ladylaura 6 maja 2015 at 13:11 Reply

    Pyszny kurczak.

  18. Obiad gotowy! 6 maja 2015 at 16:10 Reply

    bardzo apetyczna propozycja! a zdjęcia jak zawsze kuszą:)

  19. Megly 6 maja 2015 at 17:33 Reply

    Fasolka szparagowa, dobrze, że mi o niej przypomniałaś. Wieki nie jadłam, a tak uwielbiam. Koniecznie muszę nadrobić te zaległości. Najchętniej w takim smakowitym wydaniu. Pozdrowieńka 🙂

  20. domowacukierniaewy.blox.pl 6 maja 2015 at 18:10 Reply

    Same pyszności 🙂 Bardzo podoba mi się to danie Małgosiu!

  21. ja i moje urwisy 6 maja 2015 at 18:41 Reply

    Jakie apetyczne 🙂

  22. Pyszne danie i śliczne zdjęcia 🙂

  23. kulinarny blog samanthy 8 maja 2015 at 22:39 Reply

    Bardzo apetycznie wygląda i musi smakować doskonale !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *