Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem

Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wytrawne pierożki z ciasta francuskiego to pomysł na szybką przekąskę, lub ciepły poczęstunek dla gości. Gotowe ciasto francuskie bardzo ułatwia przygotowanie potrawy. Ciasto można delikatnie rozwałkować, rożki będą delikatniejsze i zyskamy więcej porcji. Niewielki dodatek oleju Kujawskiego z czosnkiem nadaje pierożkom zdecydowany charakter. Jeżeli przygotowujemy dla gości, możemy upiec je wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać. Bardzo polecam 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”

IMG_3272

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 2 łyżki rozmrożonego szpinaku
  • 70 g mozzarelli
  • 1 saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem 30 ml.
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki kminku lub kminu rzymskiego
  • Łyżka suszonej kolendry
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju Kujawskiego z czosnkiem z saszetki. Na olej daję kurczaka i obsmażam mięso na złoty kolor. Dodaję 3 łyżki sosu sojowego i duszę pod przykryciem do miękkości.
Do miseczki daję drobno pokrojone mięso ( bez sosu ), szpinak, drobno pokrojony ser i łyżkę oleju Kujawskiego z czosnkiem. Całość dokładnie mieszam.
Ciasto rozcinam wzdłuż na trzy paski, wycinam kwadraty. Na środek daję łyżeczkę farszu i  dokładnie zlepiam brzegi na kształt trójkąta. Brzegi zawijam pod spód. Pierożki smaruję olejem Kujawskim z czosnkiem, posypuję kminkiem i kolendrą.
 Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam pierożki i daję do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 20 min, do czasu aż się zezłocą. Podaję ciepłe. Smacznego 🙂

IMG_3259

IMG_3271

Powiązane posty

24 komentarze

Nemi 2 marca 2015 - 11:25

Omg…jaka uczta…Będę za 5 minut:)

Odpowiedź
Ladylaura 2 marca 2015 - 12:06

Super smaczne i ekspresowe.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 2 marca 2015 - 12:39

Pyszności 🙂 Świetny pomysł na przystawkę!

Odpowiedź
Marta gotuje 2 marca 2015 - 13:38

Super pomysł 🙂 I jak pięknie wygląda 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 2 marca 2015 - 15:21

Ależ uczta, powiew Francji po blogu Ci przeleciał 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 2 marca 2015 - 15:30

Kuszące danie, musi być pyszne! Atrakcyjny pomysł na imprezę 🙂

Odpowiedź
Ania 2 marca 2015 - 21:45

Cudne 😉

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 marca 2015 - 17:46

Apetycznie się prezentują 🙂 Ciasto francuskie kiedyś lubiłyśmy ale raczej w wersji na słodko 🙂 Ciekawe czy taka też by nam odpowiadała 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 2 marca 2015 - 20:36

Jakie pyszności 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 2 marca 2015 - 20:43

uwielbiam ciasto francuskie i różne pyszności z nim w roli głównej 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 2 marca 2015 - 21:00

bardzo smakowite! imprezowe, piknikowe, lunchowe – jest mnóstwo okazji do ich jedzenia;)

Odpowiedź
Ania 2 marca 2015 - 23:44

bardzo lubię ciasto francuskie na wytrawnie 🙂

Odpowiedź
Beti 3 marca 2015 - 09:56

Bardzo apetyczne 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 3 marca 2015 - 10:10

Ale cudowne maleństwa 🙂

Odpowiedź
JustInka 3 marca 2015 - 12:26

Fajny pomysł na szybką przekąskę dla gości.

Odpowiedź
innam 3 marca 2015 - 12:46

Poczytałam i pooglądałam Twoje dzieła i znów narobiłaś mi smaka!

Odpowiedź
Tajemnice Natury 3 marca 2015 - 14:49

Ja tu zadomowię się na stałe, taka kopalnia pomysłów , jest w czym wybierać, teraz codziennie będzie inny obiad.
🙂

Odpowiedź
Olka 3 marca 2015 - 18:01

Bardzo smakowite 🙂 oj zjadłabym kilka!! 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 3 marca 2015 - 18:04

Idealna przekąska! Świetny pomysł 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 3 marca 2015 - 18:47

Wyglądają baaardzo apetycznie! Zabieram jednego a przepis zapisuję 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 4 marca 2015 - 00:49

Jakie smakowitości! Urocze i pyszne!

Odpowiedź
Back Taste / Dorota Fukiet 4 marca 2015 - 08:16

Cudowne:) fantastyczny szybki lunch w czasie zabieganego dnia. U mnie zawsze chociaż jedna rolka ciasta czeka w lodówce. Mama zaraziła mnie szybkimi ciastkami z morelami i rodzynkami;)

Miłego dnia 🙂
Di

Odpowiedź
Smakowe Kubki 4 marca 2015 - 08:53

Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, propozycja świetna do barszczu lub zup kremowych, ale też do piwa. Nadzienie ciekawe.Pozdrawiam

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 4 marca 2015 - 19:20

Swietny pomysł na pyszne pierożki 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz