Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem

Wytrawne pierożki z ciasta francuskiego to pomysł na szybką przekąskę, lub ciepły poczęstunek dla gości. Gotowe ciasto francuskie bardzo ułatwia przygotowanie potrawy. Ciasto można delikatnie rozwałkować, rożki będą delikatniejsze i zyskamy więcej porcji. Niewielki dodatek oleju Kujawskiego z czosnkiem nadaje pierożkom zdecydowany charakter. Jeżeli przygotowujemy dla gości, możemy upiec je wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać. Bardzo polecam 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu „zPierwszegoTloczenia.pl”

IMG_3272

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 2 łyżki rozmrożonego szpinaku
  • 70 g mozzarelli
  • 1 saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem 30 ml.
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki kminku lub kminu rzymskiego
  • Łyżka suszonej kolendry
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju Kujawskiego z czosnkiem z saszetki. Na olej daję kurczaka i obsmażam mięso na złoty kolor. Dodaję 3 łyżki sosu sojowego i duszę pod przykryciem do miękkości.
Do miseczki daję drobno pokrojone mięso ( bez sosu ), szpinak, drobno pokrojony ser i łyżkę oleju Kujawskiego z czosnkiem. Całość dokładnie mieszam.
Ciasto rozcinam wzdłuż na trzy paski, wycinam kwadraty. Na środek daję łyżeczkę farszu i  dokładnie zlepiam brzegi na kształt trójkąta. Brzegi zawijam pod spód. Pierożki smaruję olejem Kujawskim z czosnkiem, posypuję kminkiem i kolendrą.
 Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam pierożki i daję do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 20 min, do czasu aż się zezłocą. Podaję ciepłe. Smacznego 🙂

IMG_3259

IMG_3271

komentarze 24

  1. Nemi 2 marca 2015 at 11:25 Reply

    Omg…jaka uczta…Będę za 5 minut:)

  2. Ladylaura 2 marca 2015 at 12:06 Reply

    Super smaczne i ekspresowe.

  3. domowacukierniaewy.blox.pl 2 marca 2015 at 12:39 Reply

    Pyszności 🙂 Świetny pomysł na przystawkę!

  4. Marta gotuje 2 marca 2015 at 13:38 Reply

    Super pomysł 🙂 I jak pięknie wygląda 🙂

  5. zjedz_mnie 2 marca 2015 at 15:21 Reply

    Ależ uczta, powiew Francji po blogu Ci przeleciał 🙂

  6. amandaricci-butikzprzepisami 2 marca 2015 at 15:30 Reply

    Kuszące danie, musi być pyszne! Atrakcyjny pomysł na imprezę 🙂

    • Ania 2 marca 2015 at 21:45 Reply

      Cudne 😉

  7. Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 marca 2015 at 17:46 Reply

    Apetycznie się prezentują 🙂 Ciasto francuskie kiedyś lubiłyśmy ale raczej w wersji na słodko 🙂 Ciekawe czy taka też by nam odpowiadała 🙂

  8. ja i moje urwisy 2 marca 2015 at 20:36 Reply

    Jakie pyszności 🙂

  9. poproszę dokładkę 2 marca 2015 at 20:43 Reply

    uwielbiam ciasto francuskie i różne pyszności z nim w roli głównej 🙂

  10. Obiad gotowy! 2 marca 2015 at 21:00 Reply

    bardzo smakowite! imprezowe, piknikowe, lunchowe – jest mnóstwo okazji do ich jedzenia;)

  11. Ania 2 marca 2015 at 23:44 Reply

    bardzo lubię ciasto francuskie na wytrawnie 🙂

  12. Beti 3 marca 2015 at 09:56 Reply

    Bardzo apetyczne 🙂

  13. Agnieszka 3 marca 2015 at 10:10 Reply

    Ale cudowne maleństwa 🙂

  14. JustInka 3 marca 2015 at 12:26 Reply

    Fajny pomysł na szybką przekąskę dla gości.

  15. innam 3 marca 2015 at 12:46 Reply

    Poczytałam i pooglądałam Twoje dzieła i znów narobiłaś mi smaka!

  16. Tajemnice Natury 3 marca 2015 at 14:49 Reply

    Ja tu zadomowię się na stałe, taka kopalnia pomysłów , jest w czym wybierać, teraz codziennie będzie inny obiad.
    🙂

  17. Olka 3 marca 2015 at 18:01 Reply

    Bardzo smakowite 🙂 oj zjadłabym kilka!! 🙂

  18. Agnieszka, Dom na obcasach 3 marca 2015 at 18:04 Reply

    Idealna przekąska! Świetny pomysł 🙂

  19. Jolanta Strażyc 3 marca 2015 at 18:47 Reply

    Wyglądają baaardzo apetycznie! Zabieram jednego a przepis zapisuję 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku 4 marca 2015 at 00:49 Reply

    Jakie smakowitości! Urocze i pyszne!

  21. Back Taste / Dorota Fukiet 4 marca 2015 at 08:16 Reply

    Cudowne:) fantastyczny szybki lunch w czasie zabieganego dnia. U mnie zawsze chociaż jedna rolka ciasta czeka w lodówce. Mama zaraziła mnie szybkimi ciastkami z morelami i rodzynkami;)

    Miłego dnia 🙂
    Di

  22. Smakowe Kubki 4 marca 2015 at 08:53 Reply

    Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, propozycja świetna do barszczu lub zup kremowych, ale też do piwa. Nadzienie ciekawe.Pozdrawiam

  23. kulinarny blog samanthy 4 marca 2015 at 19:20 Reply

    Swietny pomysł na pyszne pierożki 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *