Kasza jaglana z warzywami i czarnuszką

Kasza jaglana to królowa kasz, bogata w witaminy z grupy B, krzemionkę, kwas foliowy i minerały. Dodatkowo nie zawiera glutenu, jest zalecana dla chorych na celiakię i alergików. Bardzo wskazana dla dzieci, jest lekko strawna, odżywcza i działa odkwaszająco na nasz organizm. Osoby, które chcą się odchudzić powinny włączyć ją do jadłospisu na stałe.
Potraw na bazie kaszy jaglanej możemy przygotować naprawdę wiele, wystarczą dobre chęci i odrobina kulinarnej wyobraźni. Dzisiaj prosty, ale bardzo smaczny obiad wegetariański, który przygotujemy w niecałą godzinę. Kasza jaglana z warzywami smakuje wyjątkowo o każdej porze dnia. Polecam na zdrowy obiad lub kolację 🙂
Polecam również kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami i cebulką

IMG_4066

Składniki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 marchewka obrana i pokrojona w krążki
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 10 dużych pieczarek obranych i pokrojonych na kawałki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka kolendry suszonej
  • masło klarowane + olej roślinny
Kaszę kilkakrotnie płukam na sitku w zimnej wodzie. Gotuję pod przykryciem w lekko posolonej wodzie z dodatkiem suszonej kolendry, około 8 minut od zagotowania. Odstawiam przykryty garnek z kaszą na 20 minut.
Na patelni rozpuszczam odrobinę masła i oleju, dodaję cebulę i czosnek, całość smażę 1 minutę. Dodaję seler i marchewkę, wszystko smażę około 3 minuty. Dodaję pieczarki, czarnuszkę i sos sojowy, wszystko duszę pod przykryciem kolejne 8 minut. Warzywa od razu podaję z ciepłą kaszą. Smacznego 🙂

IMG_4043

IMG_4053

IMG_4095

komentarzy 25

  1. Marta gotuje 11 marca 2015 at 09:56 Reply

    Jak smaczne i pięknie wygląda 🙂 Bardzo zdrowo, lubię takie dania 🙂

  2. Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 marca 2015 at 10:32 Reply

    Zdrowo, lekko i pysznie to tak jak lubimy 😀 Danie jest dla nas idealne! Do tego ładnie kolorowe więc idealne na słoneczne dni 🙂

  3. kathyleonia 11 marca 2015 at 11:28 Reply

    bym zjadła sobie teraz porcyjkę albo dwie;D

  4. dżemdżus 11 marca 2015 at 12:00 Reply

    Smakowity dodatek do zdrowej kaszy. Bardzo interesująca propozycja szczególnie jeśli grupa niejedzących mięsa (w domu) poszerza się 🙂

  5. Obiad gotowy! 11 marca 2015 at 12:57 Reply

    jaglanka sprawdza się nie tylko na słodko. W takim wydaniu w powodzeniem zastąpi cały obiad albo sytą kolację! Bardzo apetyczna!

  6. Olka 11 marca 2015 at 14:44 Reply

    To coś dla mnie, niebawem przechodzę na jaglany detox 🙂 pyszny obiad!

  7. poproszę dokładkę 11 marca 2015 at 15:47 Reply

    uwielbiam obiady typu kasza z warzywami, moje ulubione 🙂

  8. Ladylaura 11 marca 2015 at 17:26 Reply

    Tak mogę jeść codziennie.

  9. Natalie 11 marca 2015 at 17:32 Reply

    Kaszy jaglanej na wytrawnie jeszcze nie jadłam!

    • Gaja 11 marca 2015 at 21:27 Reply

      Ja z kolei tylko na wytrawnie jadam kaszę jaglaną, na słodko mi nie podchodzi, chociaż wszyscy zachwalają 🙂

  10. ja i moje urwisy 11 marca 2015 at 19:47 Reply

    Oj jak pysznie to wygląda 🙂

  11. Dorota 11 marca 2015 at 21:50 Reply

    Bardzo zdrowe danie, a do tego pięknie podane! 😉

  12. Nemi 11 marca 2015 at 22:00 Reply

    Zdrowo i kolorowo:) Danie idealne!

  13. Agnieszka 12 marca 2015 at 10:23 Reply

    Od samego patrzenia czuję się zdrowsz i szczuplejsza 🙂

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 12 marca 2015 at 14:09 Reply

    Pysznie i zdrowo 🙂

  15. Jolanta Strażyc 12 marca 2015 at 14:15 Reply

    Smacznie i zdrowo 🙂

  16. Salvador Dali 12 marca 2015 at 16:02 Reply

    świetnie podany obiad! Mniam, zjadłabym z wielką chęcią!

  17. marcelina 12 marca 2015 at 16:27 Reply

    Wiosennie wygląda! Kaszę jaglaną poznałam dość niedawno i staram się używać w kuchni jak najczęściej 🙂

  18. Anna | Studio Kuchnia 12 marca 2015 at 20:00 Reply

    Uwielbiam kaszę, pyszne danie:)

  19. Biała Filiżanka 12 marca 2015 at 21:58 Reply

    Bardzo smaczne i pięknie wygląda !

  20. Natalia - Poezja Smaku 13 marca 2015 at 01:37 Reply

    Na moje braki żelaza idealna kasza 🙂

  21. róża 13 marca 2015 at 06:41 Reply

    SMACZNE MNIM ,MNIAM

  22. Kuchnia u Krysi 13 marca 2015 at 06:59 Reply

    Kasza jaglana świetnie się sprawdza jako danie takie pyszne jak w Twoim wykonaniu jak również na słodko. Bardzo ja lubię. Teraz kiedy patrzę na Twoja propozycję to mam ogromna ochotę zjeść taki pyszny półmisek warzyw z kaszą 🙂

  23. Polowanie na zdrowie 13 marca 2015 at 14:17 Reply

    Nie lubię kaszy jaglanej. A ogólnie obiad wygląda super :-).

  24. Ania 15 marca 2015 at 21:49 Reply

    dopiero niedawno przekonałam się do jaglanej, ma tyle możliwości smakowych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *