Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami

Print Friendly
Tym razem na wegetariański obiad wybieram kaszę jaglaną z pieczarkami i jarmużem. Wszystkie produkty przygotowuję osobno, następnie łączę je, podgrzewając na patelni. Zamiast jarmużu można podać szpinak lub czosnek niedźwiedzi. Szpinaku nie musimy blanszować, krótko dusimy go z pieczarkami. To bardzo proste i smaczne danie, polecam na obiad i kolację 🙂

IMG_4657

Składniki na 3 porcje
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 125 g jarmużu
  • 20 dkg małych pieczarek oczyszczonych i obranych
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula dokrojona w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • olej
  • sól
  1. Kaszę dokładnie płukam w zimnej wodzie. Dodaję dwie szklanki wody, łyżeczkę soli i gotuję 6 minut pod przykryciem. Odstawiam na 15 minut.
  2. Jarmuż myję, usuwam twarde łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na 10 minut. Odcedzam.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam masło i łyżkę oleju, dodaję tymianek, cebulkę, czosnek i pieczarki. Całość smażę 2 minuty, dodaję sos sojowy i duszę kolejne 2 minuty.
  4. Na patelnię z cebulką i pieczarkami daję kaszę i jarmuż. Wszystko smażę kilka minut, cały czas mieszając. Przed podaniem posypuję kolendrą. Smacznego 🙂

IMG_4700

IMG_4657

komentarzy 18

  1. Obiad gotowy! 29 marca 2015 at 18:44 Reply

    Apetycznie skomponowane danie! jaglankę lubię, w wersji na słono smakuje mi bardziej niż na słodko. Ale jarmuż pozostaje wciąż dla mnie jeszcze zagadką.

  2. ja i moje urwisy 29 marca 2015 at 19:00 Reply

    Oj nie wiem czy bym się skusiła..

  3. Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 marca 2015 at 19:15 Reply

    Jak kasza jaglana to na słodko ale w takiej wersji też byśmy jej spróbowały 😀

  4. Ania 29 marca 2015 at 21:45 Reply

    świetne jako dodatek do mięs lub obiad bezmięsny 🙂

  5. Ania 29 marca 2015 at 22:32 Reply

    Coś w sam raz dla mnie:) Uwielbiam kaszę jaglaną i pieczarki. Szczerze się przyznam, że jarmużu jeszcze nie jadłam, ale dużo czytałam i szukałam ciekawych przepisów. Więc pewnie wypróbuję Twój:) Pozdrawiam cieplutko. Ania

    • napiecyku 30 marca 2015 at 10:27 Reply

      Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

  6. czar-życia 29 marca 2015 at 23:11 Reply

    Wygląda bardzo smacznie, trzeba spróbować 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku 29 marca 2015 at 23:52 Reply

    Bardzo fajny, leciutki obiad 🙂

  8. Marta gotuje 30 marca 2015 at 08:30 Reply

    Chętnie bym zjadła taki obiad 🙂 Bardzo smaczne 🙂

  9. Agnieszka 30 marca 2015 at 12:23 Reply

    Prosto, zdrowo i smacznie, czego chcieć więcej 🙂

  10. Nemi 30 marca 2015 at 18:34 Reply

    Biorę w ciemno taki obiad 🙂

  11. Ladylaura 30 marca 2015 at 19:41 Reply

    Idealne dla mnie.

  12. Dieta moja pasja. 30 marca 2015 at 19:51 Reply

    Pyszne, proste i pożywne cóż chcieć więcej. 🙂

  13. domowacukierniaewy.blox.pl 30 marca 2015 at 23:24 Reply

    naprawdę pyszne 🙂

  14. poproszedokladke 31 marca 2015 at 08:55 Reply

    uwielbiam takie obiady i bardzo często robię 🙂 z kasza najlepiej!

  15. alezakwas 31 marca 2015 at 22:44 Reply

    Wszystkie smaki super. A pieczarki w całości? Dla wygląda to fantastycznie 🙂

    • napiecyku 1 kwietnia 2015 at 10:32 Reply

      Ja kupiłam malutkie pieczarki, duże można podzielić 🙂

  16. Pati 9 kwietnia 2015 at 08:02 Reply

    Jaglaną uwielbiam, a z takimi dodatkami – pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *